کرفس گیاهی پرخاصیت با کاربردهای فراوان در آشپزی است. ارتفاع این گیاه میتواند تا یک متر برسد. مواد معدنی نظیر منیزیم و پتاسیم موجود در کرفس، تسکین دهنده و آرامشبخش اعصاب و درمان کنندۀ بیماریهای روانی هستند. ویتامینهای مختلفی که در کرفس وجود دارد، فواید مختلفی برای آن ایجاد کرده است.
سم زدایی، درمان روماتیسم، پیشگیری از سرطان و کاهش تورم یاختههای بدن از جمله خواص آب کرفس هستند. ارتباط بین کرفس و لاغری نیز مدتهاست که شناخته شده است. کرفس از گیاهانی است که میتوان بدون مشکلی در سیستم گوارش، همزمان با دیگر میوهها و سبزیجات مصرف کرد. خاصیت آب کرفس در ترکیب با میوهها و گیاهان دیگر، خواص بینظیری را به وجود میآورد.
کرفس که با نام علمی (Apium Graveolens) شناخته میشود، خود دارای انواع مختلفی است. استفاده از انواع کرفس در تهیۀ غذاها، نوشیدنیها و دم کردههای دارویی کاربرد دارد. کالری بسیار کم و در عین حال خواص زیاد کرفس، آن را برای گسترۀ وسیعی از افراد، مفید و مناسب کرده است. کرفس در آشپزی نیز جایگاهی ویژه دارد.
خورشت کرفس یکی از غذاهای محبوب در سفرههای ایرانی است. همچنین که انواع ترشیها و شورها نیز از کرفس به عمل میآید. با آنکه بیشتر خواص کرفس برای لاغری شناخته شده است اما فواید آن تنها محدود به این نیست. به همین دلیل بر آن شدیم تا فهرستی جامع از همۀ فواید و خواص آب کرفس را تهیه کنیم. همچنین که با روش تهیۀ آب کرفس و بهترین زمان خوردن آن نیز آشنا خواهیم شد.
خواص آب کرفس برای بدن
بخشهای مختلف کرفس از جمله ساقه، برگ و تخم آن سرشار از خواص است. کرفس از سبزیجات کم کالری است که فیبر زیادی دارد. مصرف فیبر برای بدن یکی از ضروریات است. فیبر بالایی که در کرفس وجود دارد باعث ایجاد احساس سیری میشود. در عین حال، کالری کم آن باعث کاهش وزن میشود. کرفس سرشار از انواع ویتامین و مواد معدنی است. نوشیدن روزانه یک لیوان آب کرفس میتواند تأثیرات شگفت انگیزی بر بدن داشته باشد. عمدهترین خواصی که کرفس بر بدن دارد را میتوانیم در ادامه بخوانیم.

باعث کاهش فشار خون میشود
فشار خون بالا، اختلالی است که باید به آن رسیدگی شود. استرس، تغذیۀ نامناسب و شرایط ژنتیکی در ایجاد فشار خون بالا در بدن مؤثر هستند. مصرف کرفس به دلیل فیتوکمیکالی که دارد باعث کاهش فشار خون میشود. شل شدن دیوارههای شریانهای انتقال خون باعث تعدیل فشار خون میگردد.
نیترات موجود در کرفس نیز به کاهش فشار خون کمک زیادی میکند. عصارۀ تخم کرفس نیز خاصیت ضد فشار خون دارد. مصرف روزانه کرفس به شکلهای مختلف به افرادی که مبتلا به بیماریهای فشار خون هستند توصیه شده است.
کلسترول خون را کاهش میدهد
فتالیدها و فیبر موجود در کرفس به کاهش کلسترول بد در خون کمک میکند. علاوه بر این، مقدار زیاد ویتامین (C) و دیگر مواد معدنی موجود در برگها و ساقۀ کرفس نیز به بهبود سلامت دستگاه گردش خون، قلب و تنظیم کلسترول کمک میکند. نوشیدن روزانه یک لیوان آب کرفس همچنین در کاهش تری گلیسیرید خون و افزایش سطح کلسترول خوب در خون مؤثر است.
از بروز سرطان پیشگیری میکند
کرفس میتواند کمک زیادی به پیشگیری از سرطان کند. پلی استیلن موجود در کرفس به جلوگیری از تشکیل سلولهای سرطانی مؤثر است. آنتی اکسیدانها و فلانوئیدهایی که در کرفس وجود دارند نیز به مبارزه با رادیکالهای آزاد میپردازند. همچنین که کرفس دارای لوتئین است. محققان دریافتهاند که این عنصر در تضعیف سلولهای سرطانی در بدن مؤثر است. استفاده از کرفس در طب سنتی چینی از دیرباز به عنوان یک عامل ضد سرطان شناخته شده است.

کمک به بهبود فرآیند هضم میکند
فیبر زیادی که در کرفس وجود دارد، کمک کنندۀ فرآیند هضم و گوارش در بدن است. این خاصیت باعث میشود که باکتریهای موجود در معده، روند هضم غذا را سریعتر و درستتر انجام دهند. همچنین که مصرف کرفس به حرکات بهتر روده کمک میکند. آب زیاد موجود در ساقههای کرفس نیز در این روند مؤثر است. کمک به حرکت کردن روده به جلوگیری از یبوست و زخم معده کمک خواهد کرد.
سلامت جنسی را در پی دارد
مصرف کرفس به مردانی که از مشکلات جنسی رنج میبرند توصیه شده است. کرفس، منبعی عالی از ویتامین (K)، فولات، منگنز و پتاسیم است. این مواد معدنی در بهبود سلامت جنسی تأثیر زیادی دارند. آندروستونن و آندرسوتونل موجود در کرفس نیز در ارتقای سلامت جنسی مردان کمک میکنند. تحقیقات نشان داده است که مصرف کرفس در افزایش میل جنسی مردان و تعداد اسپرمهای آنان تأثیرات زیادی دارد.
در درمان دیابت نوع ۲ مؤثر است
رژیم غذایی ناسالم، مصرف زیاد قند و غذاهای آماده، استرس و آلودگی معضلات زیادی برای انسان به وجود آوردهاند. یکی از آنها، شیوع گستردۀ دیابت نوع ۲ است. این مسئله به یکی از معضلات در ابعاد جهانی تبدیل شده است. تخمینها حاکی از آن است که این میزان میتواند به بیش از ۴۰۰ میلیون تا سال ۲۰۳۰ برسد. مصرف کرفس یکی از راههایی است که به پیشگیری از بروز این بیماری کمک میکند. ویتامین (K) موجود در کرفس در کاهش التهاب در بدن و حساسیت آن به انسولین تأثیرگذار است.

باعث کاهش التهاب میشود
آنتی اکسیدانها از ترکیباتی هستند که تأثیرات زیادی در کاهش التهاب در بدن دارند. کرفس به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهای فراوان، به عنوان مادۀ ضد التهاب عمل میکند. علاوه بر آنتی اکسیدانها، فلاونولهای موجود در کرفس نیز به کاهش التهاب بدن کمک میکند.
کرفس همچنین دارای لوتئولین است که در جلوگیری از بروز التهاب ریه، پروستات، مغز و لثه مؤثر است. علاوه بر این، کرفس به مهار و کنترل باکتری هلیکوباکتر میپردازد. این باکتری عامل اصلی بروز زخم معده است.
رابطۀ کرفس و لاغری
قطعیترین راه برای کاهش وزن و لاغری، محدود کردن کالری دریافتی است. در عین حال ضرورت دارد که کم کردن کالری دریافتی، کمتر با احساس گرسنگی در طول روز همراه شود. کالری موجود در کرفس بسیار کم است.
با این وجود، فیبر زیادی که در کرفس وجود دارد باعث ایجاد حس سیری نیز میشود. یک فنجان کرفس خرد شده چیزی حدود ۱۶ کالری انرژی دارد. این میزان چیزی حدود یک درصد از سهمیۀ روزانۀ ماست. کرفس پخته شده هم کمتر از ۳۰ کالری انرژی در هر پیمانه دارد. خوردن تنها یک کاسه کرفس میتواند به سرعت احساس سیری ایجاد کند و کالری کمی نیز به بدن برساند.

فیبر زیادی که در کرفس وجود دارد، با رساندن کربوهیدرات به بدن، به کاهش اشتها و کنترل آن کمک میکند. از طرفی، غذاهای فیبردار نیازمند این هستند که بیشتر جویده شوند. فرآیند طولانی جویدن میتواند ناخودآگاه باعث ایجاد حس سیری در انسان شوند.
اما مسئلهای در مورد آب کرفس و لاغری وجود دارد. گرفتن آب کرفس باعث از دست رفتن حجم زیادی از فیبر آن میشود. این اتفاق باعث کاهش احساس سیری در حین مصرف میشود. بنابراین بهترین راه مصرف کرفس برای لاغری، مصرف خود گیاه است.
بهترین زمان خوردن آب کرفس برای لاغری
بهترین زمان برای نوشیدن آب کرفس، صبح ناشتا است. خوردن آب کرفس پیش از صبحانه، به کاهش اشتها کمک میکند. همچنین که قدرت جذب بدن برای دریافت مواد معدنی آن نیز در این موقع بیشتر است.
همچنین که مصرف آن پیش از وعدههای غذایی اصلی نیز میتواند به شیوهای مشابه عمل کند. از خواص آب کرفس برای لاغری، گرفتن رژیمهای غذایی بر پایۀ این گیاه است. یک رژیم ۳ هفتهای شامل مصرف کرفس پیش از وعدههای غذایی، تأثیری چشمگیر در کاهش وزن بدن دارد.

ضد عفونی کنندۀ بدن
از مهمترین خواص آب کرفس، سم زدایی رودههاست. این گیاه در کاهش عفونتهای مجاری ادراری تأثیر زیادی دارد. طبق مطالعات انجام شده، کرفس میتواند کمک زیادی به جلوگیری از بروز عفونتهای قارچی در بدن کند. روغن کرفس را میتوان در درمان بسیاری از عفونتهای قارچی به کار گرفت.
همچنین کرفس برای جلوگیری از رشد باکتریهای غیرمفید در دستگاه اداری و رودهها نیز به کار میرود. کرفس به عنوان یک گیاه آرامبخش، تأثیر مستقیم بر سیستم عصبی انسان دارد. مصرف کرفس باعث کاهش ترشح هورمون کورتیزول در بدن میشود. همچنین که به ثبات بیشتر و مقابله با استرس نیز کمک میکند.
بهبود دهندۀ سیستم عصبی
اپیژنینهای موجود در کرفس میتوانند در روند عصبزایی یا نوروژنسیس (Neurogenesis) تأثیرگذار باشد. عصب زایی به فرآیندی گفته میشود که سلولهای دستگاه عصبی توسط سلولهای بنیادین عصبی تولید میشوند. نتایج یک تحقیق نشان از این دارد که تولید سلولهای عصبی و توانایی یادگیری و ارتقای حافظه، ارتباط مستقیمی با هم دارند. تسکین سیستم عصبی، بیشتر با مصرف روغن و عصارۀ کرفس اتفاق میافتد.
سیستم ایمنی را تقویت میکند
شیوع ویروسهای مختلف در محیط زندگی ما، این الزام را به وجود آورده است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم. روشهای مختلفی برای ارتقای سیستم ایمنی بدن وجود دارد. یکی از بهترین راهها برای افزایش تعداد گلبولهای سفید در بدن، مصرف منظم کرفس است.
این گیاه ویتامین (C) فراوانی دارد. از این رو باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و تقویت قوای دفاعی آن میشود. ویتامین (C) موجود در کرفس، افزایش ایمونوگلوبینها را در پی دارد. ایمونوگلوبینها از ترکیبات اسیدی در سیستم دفاعی بدن هستند.

خواص آب کرفس برای کبد و کلیه
تحقیقات نشان داده است که مصرف آب کرفس به سم زدایی از کلیهها و کبد کمک میکند. کرفس سرشار از مواد معدنی نظیر آهن، سدیم و منیزیم است که خاصیت قلیایی به آن میبخشند. مصرف کرفس به خنثی شدن اسید بدن کمک زیادی میکند. به عبارت دیگر، تعادل (pH) بدن را در پی دارد.
مصرف بیش از اندازۀ مواد غذایی اسیدی به بروز مشکلات کبد و کلیه منجر میشود. اضافه کردن کرفس به برنامۀ غذایی روزانه به پیشگیری از این اتفاق کمک میکند. روغن کرفس به دلیل لوتئولین زیادی که دارد در درمان سنگ کلیه مؤثر است. همچنین برای درمان کبد چرب میتوان آب کرفس را با سرکه ترکیب کرده و نوشید.
به بهبود مفاصل بدن کمک میکند
مصرف کرفس و آب کرفس در درمان دردهای مفاصل کاربرد دارد. آب زیاد موجود در کرفس، به دفع اسید اوریک از بدن کمک میکند. این امر موجب بهبود درد مفاصل میشود. آرتروز مفاصل از بیماریهایی است که باعث بر هم خوردن متابولیسم استخوانی میشود. برای درمان آن لازم است استخوانها را تقویت کنید. یکی از بهترین ترکیبات برای تقویت استخوانها، ترکیب کلسیم و ویتامین (C) است.
تسکین درد مفاصل همچنین در گرو تأمین پتاسیم و ویتامین (D) و (K) در بدن است. ترکیباتی که در کرفس وجود دارند به جذب بهتر کلسیم کمک میکنند. همچنین که آنتی اکسیدانهای موجود در کرفس نیز به پیشگیری از آسیب دیدگی سلولهای مفاصل کمک میکنند. مصرف کرفس همچنین به درمان بیماری نقرس نیز کمک میکند. روغن تخم کرفس به دلیل دارای بودن سدانولیدها، در درمان نقرس مؤثر است.
تأمین کنندۀ آب بدن
خاصیت آب کرفس، فراوانی آب در آن است. بیش از ۹۵ درصد از کرفس را آب تشکیل داده است. به همین دلیل مصرف آب کرفس میتواند آب مورد نیاز بدن را نیز تأمین کند. به خصوص که محتویاتی نظیر پتاسیم، فسفر، سدیم، منیزیم، کلسیم و آهن نیز در آن موجود هستند. از خواص کرفس برای پوست نیز همین است. آبرسانی به پوست و هیدراته کردن بدن، مهمترین خاصیتهای این گیاه هستند.

به پیشگیری از آنفولانزا کمک میکند
همانطور که گفتیم، کرفس دارای ویتامین (C) زیادی است. این ویتامین به ارتقای سیستم ایمنی بدن کمک زیادی میکند و بر حفظ سلامتی کل بدن مؤثر است. ساقۀ گیاه نیز سرشار از مواد معدنی و آنتیاکسیدانهاست. به این دلایل، مصرف آب کرفس میتواند تأثیرات زیادی بر جلوگیری از بروز بیماریها و حساسیتهای فصلی داشته باشد. اگر میخواهید بدن خود را در برابر سرماخوردگی و آنفولانزا مقاوم کنید، مصرف آب کرفس توصیه میشود.
آب کرفس را چگونه بگیریم؟
تهیۀ آب کرفس در خانه کار بسیار سادهای است. اما نیاز به یک آبمیوهگیری برقی یا مخلوط کن خواهید داشت. ابتدا کرفسها را به خوبی شسته و شیارهای موجود در ساقۀ آن را تمیز کنید. برای گرفتن آب کرفس نیازی به جدا کردن برگهای کرفس نیست.
ساقههای کرفس را درون لولۀ آبمیوهگیری بریزید و اندکی فشار دهید تا آب آن گرفته شود. برای خوش طعم کردن آب کرفس میتوانید مقداری آب هویج، آب آناناس یا آب سیب به آن اضافه کنید. ترکیب آب کرفس با سایر گیاهان، خواص متعددی به آن میبخشد.
روش دیگر استفاده از مخلوط کن برقی است. در این روش، قطعات کوچک ساقۀ کرفس را کمکم به درون مخلوط کن بریزید. حجم زیاد از ساقهها را به یکباره اضافه نکنید. هر بار اندکی اضافه کنید و اجازه دهید خمیری یکدست به وجود آید. سپس، خمیر کرفس را از صافی توری یا پارچهای عبور دهید تا صاف شود. دقت کنید که آب کرفس در واکنش با هوا به سرعت اکسید شده و طعم آن عوض میشود. بنابراین، آب کرفس را بلافاصله بعد از تهیه، مصرف کنید.
خواص آب کرفس برای پوست چیست؟
آب کرفس به دلایل مختلف، تأثیرات زیادی بر پوست صورت و بدن دارد. آب فراوان، آنتی اکسیدانها و مواد آلی موجود در کرفس در روند بهبود، مراقبت و درمان پوست مؤثر هستند. برای بهرهمندی از خواص کرفس برای پوست و مو روشهای مختلفی وجود دارد. مصرف آب کرفس، خوردن کرفس یا تهیۀ ماسک کرفس از جملۀ این روشها هستند. موارد زیر از تأثیرات کرفس بر سلامتی پوست و مو هستند.

- پوست را مرطوب میکند: مصرف روزانۀ آب کرفس میتواند به عنوان یک آبرسان طبیعی در پوست عمل کند. آب کرفس به مرطوب کردن پوست و هیدراته کردن سلولهای آن کمک میکند. در نتیجه پوست شما صاف و درخشان خواهد شد.
- پوست را جوان میکند: کلاژن پوست نقش اصلی را در جوانی پوست ایفا میکند. آب کرفس مقادیر زیادی از ویتامینهای مختلف را دارد. همچنین دارای نیاسین و فولات است. از این رو در ترمیم و بازسازی کلاژن پوست نقشی اساسی دارد. مصرف آب کرفس به جلوگیری از بروز چین و چروک و جوانسازی آن کمک میکند.
- پوست را روشن میکند: روشن شدن پوست ناشی از رساندن مواد معدنی و آب زیاد به سلولهای آن است. کرفس حاوی کلسیم، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم است. آب کرفس با دارا بودن این مواد و همچنین آب زیاد، در روشن کردن پوست صورت نقش دارد.
- پوست را لایهبرداری میکند: آنتی اکسیدانهای موجود در کرفس به پاکسازی سلولهای مردۀ پوست و لایهبرداری از آن کمک میکند. برای تهیۀ ماسک کرفس، یک فنجان آب کرفس را با یک قاشق غذاخوری بلغور جو دو سر و پوست پرتقال ترکیب کنید. این مخلوط را به مدت ۵ دقیقه روی پوست صورت و گردن ماساژ دهید. سپس با آب ولرم بشویید. ماسک کرفس به عنوان یک لایه بردار طبیعی پوست عمل میکند.
آب کرفس برای کاهش ورم بینی
بعد از عمل راینوپلاستی، به دلیل آسیب دیدن پوست، استخوان و بافتهای اطراف بینی، این ناحیه دچار تورم میشود. میزان تورم بینی به عوامل مختلفی بستگی دارد. گوشتی یا استخوانی بودن بینی، ضخامت پوست بینی، شدت دستکاری در عمل و مراقبتهای بعد از آن، مهمترین عوامل هستند. بینیهای گوشتی پوست ضخیمتری دارند.
از طرفی، بینیهایی که دارای استخوان کج هستند، نیازمند دستکاری بیشتری در حین عمل خواهند بود. از این رو، تورم بیشتری در آنها ایجاد میشود. استفاده از آب کرفس برای کاهش ورم بینی از نظر علمی ثابت نشده است. اما مصرف آن مانعی ندارد. با این وجود خواص ضد التهابی که در کرفس وجود دارد میتواند به جلوگیری از التهاب بیشتر در روزهای بعد از عمل بینی کمک کند.
اگر به دانستن خواص مواد غذایی علاقه مند هستید :
همه خواص (فواید) و مضرات (عوارض) چای سیاه
با خواص شاتوت و برگ شاتوت آشنا شوید!
خواص موز را به طور کامل بشناسید – خواص موز برای بدنسازی و کودکان
خواص آب هویج – دیابتی ها و خانم های باردار استفاده کنند!