طرز تهیه مرغ نمکی مجلسی با روشهای مختلف
اگر به آشپزی علاقه دارید، احتمالا نام مرغ نمکی را هم شنیدهاید. روشهای مختلفی برای درست کردن این غذا وجود دارد؛ اما در اصلیترین طرز تهیه مرغ نمکی باید مرغ را با زعفران ماساژ دهید و در یخچال نگه دارید. در تابه پیاز را کاراملی کنید و سپس گردو، کشمش، رب انار، نمک، فلفل سیاه و ادویهها را هم درون تابه بریزید. مرغ را از یخچال بیرون بیاورید و داخل آن را با مواد آمادهشده پر کنید و سپس شکم آن را ببندید. در مرحله بعدی مقدار زیادی نمک را در قابلمه بریزید و فشار دهید و درنهایت مرغ را روی آن بگذارید تا با حرارت ملایم بپزد. روشهای دیگری هم برای پخت این غذا وجود دارد که در این مطلب به شما آموزش خواهیم داد. اما قبل از شروع کار جدول زیر را که مربوط به اطلاعات اولیه این غذاست، بررسی کنید:
مرغ نمکی |
|
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آمادهسازی | 6.5 ساعت (با احتساب مزهدار کردن مرغ) |
زمان پخت غذا | 5 ساعت |
میزان سختی | زیاد |
تهیه مرغ نمکی مجلسی در قابلمه
مرغ نمکی به دلیل روش پخت متفاوت، طعم دلچسبی دارد و آن را در بسیاری از شهرهای ایران و کشورهای دیگر جهان درست میکنند. در پروسه پخت این غذا، همه بخشهای مرغ کاملا حرارت میبیند و میپزد. همچنین به دلیل ظاهر کامل و جذابی که دارد، میز غذا را زیباتر خواهد کرد. یکی از اصلیترین روشهای پخت آن که معمولا در برخی از مجالس و رستورآنها هم میبینیم، طرز تهیه مرغ نمکی شکمپر است. در ادامه جدول مواد اولیه مورد نیاز و مراحل پخت آن را به شما آموزش خواهیم داد:
مواد لازم برای تهیه مرغ نمکی مجلسی در قابلمه
بخشی از مواد مورد نیاز برای طرز تهیه مرغ نمکی شامل ترکیباتی است که سس غذا را تشکیل میدهند. بخش دیگر آن هم برای مزهدار کردن مرغ است. میتوانید در جدول زیر همه ترکیبات و مقادیر مورد نیاز آنها را ببینید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
مرغ کامل | 1 عدد |
پیاز | 2 عدد |
زعفران دمکرده | 2/1 پیمانه |
روغن | 4 قاشق چایخوری |
نمک | 1 قاشق چایخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری |
پودر سیر | 1 قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | 1 قاشق چایخوری |
گردو | 100 گرم |
پیاز برای شکم مرغ | 1 عدد |
کشمش پلویی | 100 گرم |
رب انار ملس | 2 قشق غذاخوری |
نمک | 2 بسته |
مراحل تهیه مرغ نمکی مجلسی در قابلمه
پس از آماده کردن موادی که در جدول بالا برای طرز تهیه مرغ نمکی گفته شد، باید مراحل زیر را تا پایان انجام دهید:
- مرحله اول: در اولین مرحله از پخت غذا باید پشت مرغ را با چاقو جدا کنید.
- مرحله دوم: مرغ را در ظرفی مناسب بریزید و آن را به همراه زعفرانی که از قبل دم کردهاید، ماساژ دهید.
نکته: تمام قسمتهای داخلی و خارجی مرغ باید به زعفران آغشته شوند.
- مرحله سوم: روغن مایع را در ظرف مناسب دیگری بریزید و نمک، زردچوبه و پودر سیر را هم به آن اضافه کنید و آنها را به خوبی هم بزنید.
- مرحله چهارم: دوباره ترکیب مرحله سوم را به قسمتهای مختلف مرغ بمالید و آن را خوب ماساژ دهید. این کار باعث میشود تا ترکیبات طعمدار کاملا به خورد بافتهای گوشت مرغ بروند.
- مرحله پنجم: پیازها را به شکل خلالی درشت خرد کنید و آن را کنار مرغ و داخل محفظه داخلی شکمش بریزید.
- مرحله ششم: اکنون اجازه دهید تا مرغ حاوی این مواد برای مدت زمان 6 ساعت داخل ظرف دربسته درون یخچال باقی بماند.
نکته: میتوانید مراحل طعمدار کردن مرغ را از شب قبل پخت انجام دهید و سپس آن را تا صبح درون یخچال نگهداری کنید.
- مرحله هفتم: برای پخت غذا، پیاز را به شکل خلالی خرد کنید و در تابهای مناسب با کمی روغن تفت دهید. رنگ پیازها باید کاملا کاراملی شود تا بتوان برای بقیه مراحل پخت از آنها استفاده کرد.
- مرحله هشتم: گردوی خردشده را به تابه حاوی پیاز اضافه کنید و آنها را برای دقایقی دیگر تفت دهید.
- مرحله نهم: کشمش و رب انار را هم به این ترکیبات اضافه کنید.
- مرحله دهم: مقداری نمک، فلفل سیاه و ادویه را هم با توجه به سلیقه خود درون تابه بریزید.
- مرحله یازدهم: تفت دادن مواد بالا را تا جایی ادامه دهید که حس میکنید طعم همه آنها به خورد هم رفته است. سپس تابه را از روی حرارت بردارید تا مواد داخل آن کاملا خنک شوند.
- مرحله دوازدهم: اکنون به سراغ مرغ بروید و آن را از یخچال خارج کنید.
- مرحله سیزدهم: موادی را که برای مایه میانی مرغ آماده کردهاید، داخل شکم آن جای دهید.
- مرحله چهاردهم: حال باید شکم مرغ را ببندید. پاهای آن را هم داخل شکم جمع کنید و با استفاده از نخ ببندید.
- مرحله پانزدهم: بدن مرغ را با استفاده از دستمال تمیز کاملا خشک کنید.
- مرحله شانزدهم: نمکها را در قابلمه بریزید و آنها را با دست فشار دهید تا کاملا به همدیگر بچسبند و سطحی محکم را ایجاد کنند.
- مرحله هفدهم: مرغ را دقیقا وسط قابلمه روی نمکها قرار دهید.
- مرحله هجدهم: قابلمه را روی شعلهپخشکن بگذارید و درب آن را با دمکنی بپوشانید. اکنون باید اجازه دهید تا مراحل پخت غذا کامل شود.
نکته: تقریبا 4 ساعت طول میکشد تا مرغ شکمپر پخته شود. در این مدت باید حرارت زیر قابلمه کاملا ملایم باشد.
- مرحله نوزدهم: پس از خارج کردن مرغ نمکی از داخل قابلمه، آن را به همراه سبزیجات و در صورت تمایل برنج سرو کنید.
طرز تهیه مرغ نمکی همراه سس مخصوص
برای درست کردن مرغ نمکی میتوانید از سسهای مخصوصی استفاده کنید؛ اما پیشنهاد بسیاری از سرآشپزان ترکیبی است که میخواهیم در اینجا به آن اشاره کنیم. در این روش داخل شکم مرغ پر نمیشود و تنها کاری که باید انجام دهید، مزهدار کردن آن است. جدول و روش طرز تهیه این نمونه از مرغ نمکی را در ادامه ببینید:
مواد اولیه مورد نیاز برای طرز تهیه مرغ نمکی با سس مخصوص
موادی که در جدول زیر آورده شدهاند، با نسبتهای مشخص هستند؛ بنابراین در صورت افزایش یا کاهش تعداد نفرات باید همه مواد را به یک میزان بیشتر یا کمتر در نظر بگیرید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
مرغ درسته | 1 عدد |
نمک | 3 پیمانه |
پیاز | 1 عدد |
سیر | یک بوته |
کره | 50 گرم |
زعفران دمکرده | 1 قاشق غذاخوری |
خیارشور خردکرده | 2 قاشق غذاخوری |
پیازچه خردکرده | 1 قاشق غذاخوری |
روغن زیتون | 1 قاشق غذاخوری |
زیتون خردکرده | 2 قاشق غذاخوری |
سس سفید | 2 قاشق غذاخوری |
سس قرمز | 2 قاشق غذاخوری |
مراحل تهیه مرغ نمکی مجلسی با سس مخصوص
مراحل زیر باید دقیقا به همان ترتیبی که میگوییم، انجام شوند:
- مرحله اول: مرغ را تمیز و خشک کنید و برای مدت زمان 2 ساعت درون آب و نمک قرار دهید.
- مرحله دوم: بعد از گذشت دو ساعت مرغ را از داخل ظرف آب و نمک بردارید و با دستمال رو و داخل آن را به طور کامل خشک کنید.
- مرحله سوم: حال پیاز و سیر خردشده را درون شکم مرغ بریزید تا پر شود.
- مرحله چهارم: در قابلمهای نمک بریزید و سطح آن را با دست کاملا فشار دهید. این کار باعث فشردهتر شدن نمک و ایجاد بافتی منسجم میشود.
- مرحله پنجم: مرغ را که سطح آن کاملا خشک شده است، روی نمکها بگذارید و با گذاشتن دمکنی اجازه دهید تا پخت آن به طور کامل انجام شود.
نکته: تقریبا 1.5 ساعت زمان لازم است تا مرغ کاملا بپزد.
- مرحله ششم: در طول مدتی که مرغ میپزد، به سراغ درست کردن سس بروید. برای این کار باید خیارشور، پیازچه و زیتونی را که از قبل به شکل ریز خرد شده است، داخل کاسهای بریزید.
- مرحله هفتم: روغن زیتون و سس قرمز و سفید را هم به این ترکیبات اضافه کنید و آنها را به خوبی هم بزنید تا سسی با غلظت مناسب به شما بدهد.
- مرحله هشتم: بعد از پخت کامل مرغ هم آن را به همراه سس مخصوص سرو کنید.
طرز تهیه مرغ در فویل یا ورقه آلومینیومی
روش دیگری که برای طرز تهیه مرغ نمکی وجود دارد، استفاده از فویل یا آلومینیوم در پروسه پخت این غذاست. برای این روش به مرغ کامل، نمک، 2 قاشق چایخوری پودر زنجبیل، 2/1 قاشق چایخوری پودر زردچوبه، یک قاشق غذاخوری زعفران دمکرده، 3 ساقه پیازچه ساطوریشده، یک حبه سیر، سس سویا، روغن زیتون و آبلیمو نیاز خواهید داشت. همچنین باید 800 گرم نمک درشت را برای مرحله پخت نهایی در دسترس داشته باشید. پس از آماده کردن این مواد، مراحل زیر را برای طرز تهیه مرغ نمکی با فویل انجام دهید:
- مرحله اول: نمک، پودر زنجبیل و پودر زردچوبه را با سس سویا، روغن زیتون و آبلیمو مخلوط کنید و آن را به داخل و بیرون مرغ بمالید.
- مرحله دوم: مرغ طعمدارشده را برای 2 ساعت درون یخچال قرار دهید.
- مرحله سوم: پس از ترکیب پیازچه و سیر، داخل شکم مرغ را با آنها پر کنید.
- مرحله چهارم: مرغ را در میان دو لایه فویل بپیچید و با نخ مخصوص ببندید.
- مرحله پنجم: نمکها را در قابلمهای بریزید و اجازه دهید برای مدت زمان 10 تا 15 دقیقه کمی حرارت ببینند.
نکته: حرارت دادن باعث میشود تا بافت نمک خشک شود و رایحه دودی را در غذا ایجاد کند.
- مرحله ششم: 3/1 از نمک حرارتدیده را در قابلمه مخصوص پخت مرغ بریزید و روی آن را کاملا صاف کنید.
- مرحله هفتم: اکنون مرغی را که داخل فویل پیچیدهاید، روی نمکها بگذارید.
- مرحله هشتم: بقیه نمکها را روی مرغ بریزید.
- مرحله نهم: درب قابلمه را بگذارید و حرارت زیر آن را کم کنید. تقریبا یک ساعت طول میکشد تا مرغ به طور کامل بپزد.
- مرحله دهم: بعد از یک ساعت گاز را خاموش کنید؛ اما اجازه دهید مرغ برای 30 دقیقه دیگر نیز روی شعله باقی بماند.
- مرحله یازدهم: اکنون غذای شما آماده سرو است و کافی است آن را در ظرف دلخواه سرو کنید.
طرز تهیه مرغ نمکی در فر
روش دیگری هم برای درست کردن مرغ نمکی وجود دارد و آن استفاده از فر است. در این فرایند مواد اولیه دقیقا شبیه به درست کردن آن داخل ورقه آلومینیومی است. همچنین همه مراحل تا بخش مربوط به پر کردن مرغ و پیچیدن آن درون فویل هم کاملا شبیه پیش میرود. تنها تفاوت در این روش، مربوط به مرحله پخت آن است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت:
- مرحله اول: مرغ را بر اساس آنچه در روش پخت قبلی گفته شد، مزهدار و داخل آن را پر کنید.
- مرحله دوم: با دو لایه فویل آلومینیومی مرغ را کاملا پوشش دهید.
- مرحله سوم: قابلمهای را که میتواند در فر قرار گیرد، انتخاب کنید.
- مرحله چهارم: مقداری از نمک تفتدادهشده را ته ظرف بریزید و سپس مرغ را روی آن قرار دهید.
- مرحله پنجم: بقیه نمکها را هم رو و کنار مرغ بریزید.
- مرحله ششم: ظرف حاوی مرغ را برای مدت زمان 45 دقیقه داخل فر قرار دهید و بگذارید با دمای 180 درجه سانتیگراد به خوبی بپزد.
نکته: اگر در هنگام سرو، آب مرغ داخل فویل جمع شده بود، آن را در کنار غذا سرو کنید.
نکات لازم در طرز تهیه مرغ نمکی
طرز تهیه مرغ نمکی اگرچه کمی پیچیده و شاید از نظر برخی افراد سخت است، اما درنهایت طعم بینظیری خواهد داشت. نکات زیر مربوط به فوتوفنهای این غذاست:
- مرغ نمکی که با فویل پخته شده است، پس از پخت باید به شکل درست سرو شود. برای این کار باید قسمت بالایی نمک را خراش دهید و مرغ را با دقت بیرون بیاورید.
- تا زمانی که پخت کامل مرغ انجام نشده است، درب آن را برندارید.
- استفاده از دمکنی برای پخت این غذا بهتر است.
اصول نگهداری مرغ نمکی
بهتر است مرغ نمکی را بلافاصله پس از پخت میل کنید. قرار گرفتن این غذا بین یک تا دو روز منعی ندارد و خراب نمیشود؛ اما ممکن است بو و طعم آن کمی تغییر کند.
روش جلوگیری از خراب شدن مرغ نمکی
برای جلوگیری از فاسد شدن این غذا باید آن را پس از پخت میل کنید. معمولا تا زمانی که دمای غذا تا 60 درجه و بالاتر باشد، منعی برای بیرون ماندن آن از یخچال وجود ندارد؛ اما مقدار کمتر از این ممکن است باعث فاسد شدن بافت مرغ شود.
بهترین جایگزین ها برای طرز تهیه مرغ نمکی
در طرز تهیه مرغ نمکی میتوانید سبزیجات مختلف را جایگزین یکدیگر کنید. درواقع موادی که داخل شکم مرغ قرار میگیرند، کاملا به سلیقه هر فرد بستگی دارد. همچنین به جای روغن معمولی میتوانید از روغن زیتون هم استفاده کنید.
تاریخچه مرغ سوخاری
مرغ نمکی یکی از قدیمیترین روشهای پخت گوشت در مناطقی مانند لرستان بوده است. زمانی که شکارچیان بعد از شکار نمیتوانستند گوشت آن را برای مدت طولانی نگه دارند، از روشی شبیه به این شیوه استفاده میکردند. آنها روی خاک رس یا سنگلاخها آتش درست میکردند و شکار خود را با بستن به چوب درختان، روی آن قرار میدادند. این فرایند هم طعم خوبی را در گوشت ایجاد میکرد و هم باعث میشد تا زمان خوردن فاسد نشود.
خواص مرغ برای بدن
گوشت مرغ منبع غنی از انواع ویتامین، پروتئین و مواد مغذی از جمله آهن، کلسیم، پتاسیم، فسفر، سلنیوم و ویتامینهای گروه E، B و K بهشمار میآید. ارزش غذایی بالای این ماده خوراکی باعث شده است تا مادهای موثر در تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از سرطان، کاهش وزن، تقویت چشم، بهبود عملکرد سلولها و بافتها، استحکام دندان و استخوان، درمان کمخونی، بهبود اختلالات روحی و روانی، بهبود سلامتی قلب و عروق شناخته شود. مصرف مرغ روی ناخنها و بهبود پوست و مو هم تاثیرگذار است. بهعلاوه میتوانیم اثرات مصرف آن را روی بسیاری از ارگانهای دیگر بدن هم ببینیم. به همین دلیل توصیه میشود که حتما آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
سفارش بهترین مرغ شکم پر از رستورانهای فعال اسنپ فود
طرز تهیه مرغ نمکی را در بالا خواندید و همانطور که گفته شد، برای درست کردن آن به زمان زیادی نیاز خواهید داشت. بنابراین، اگر فرصت کافی را برای پخت این غذا ندارید، بهتر است سری به سامانه سفارش آنلاین غذا اسنپ فود بزنید. در این مجموعه تعداد زیادی رستوران وجود دارند که امکان سفارش غذا را برای شما فراهم کردهاند. درنهایت در مدت زمان کوتاهی پس از ثبت سفارش، این غذا کاملا گرم به دستتان خواهد رسید.
در پایان، اگر شما هم از روش خاصی برای تهیه مرغ نمکی استفاده میکنید یا مواد و ترکیبات بهخصوصی را برای پر کردن شکم مرغ بهکار میبرید، حتما تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
نمکها را پس از تکمیل پخت مرغ نمکی باید دور بریزیم؟
خیر؛ اگر نمکها به آب مرغ آغشته نشده باشند، میتوانید برای دفعات بعدی هم از آنها استفاده کنید.
مرغ نمکی را در چه قابلمهای بپزیم؟
بهتر است این مرغ در قابلمه چدنی یا روحی پخته شود؛ زیرا این ظروف حرارت را به شکل یکنواخت در تمام نقاط خود پخش میکنند.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402