معرفی شیرینی سنتی یزد + طرز تهیه 5 شیرینی پرطرفدار
یزد شهر شیرینیهای سنتی خوشمزه است که هر کدام با طعم و شکلی جذاب و هیجانانگیز در شیرینیفروشیها و منازل خودنمایی میکنند. اسم انواع شیرینی یزدی شامل باقلوا، قطاب، سوهان آردی، حاجی بادام، کیک یزدی و… است که فقط با یک بار چشیدن آنها، طعمشان تا ابد در ذهنتان باقی خواهد ماند. در این مطلب قصد داریم تا معروفترین شیرینیهای شهر یزد را معرفی کنیم و در نهایت طرز تهیه 5 شیرینی سنتی یزد که پرطرفدار هستند را به شما آموزش دهیم؛ با ما همراه باشید.
معروف ترین شیرینی های یزد که باید حتما آنها را امتحان کنید…
تعداد بهترین شیرینی های یزد که مخصوص این شهر هستند، زیاد نیست؛ اما همین چند نمونه نیز با طعمهای مختلفی تهیه میشوند. به طور مثال شیرینی لوز طعم نارگیلی، پستهای، بادامی و… دارد؛ یا پشمک یزدی در ترکیب با پودر کاکائو یا بقیه طعمدهندهها تهیه میشود. همچنین در بستهبندی شیرینی سنتی یزد میتوانیم تنوع بالایی از مدلهای مختلف شیرینی را ببینیم. در ادامه با انواع آنها بیشتر آشنا خواهیم شد:
شیرینی لوز
اولین شیرینی پرطرفدار و معروف شهر یزد، لوز یا همان باقلوای یزدی است که طعمی بسیار شیرین دارد و با استفاده از بادام، پسته، نارگیل و… تهیه میشود. شکل این شیرینی به صورت لوزی است و به همین دلیل نام آن را لوز گذاشتهاند. در بسیاری از قنادیهای شهر یزد شیرینی لوز به شکل بستهبندیهای آماده وجود دارد که گاهی با یک طعم و گاهی به صورت ترکیبی به فروش میرسد.
قطاب
قطاب را هم میتوانیم در میان بهترین شیرینی های یزد قرار دهیم که بسیار محبوب است؛ تا جایی که آن را کنار چای در مهمانیها و حتی به صورت روزمره میل میکنند. ترکیبات این شیرینی پودر بادام، هل و قند است و در بخش بیرونی آن هم از آرد گندم، تخممرغ، کره، ماست و شیر استفاده میشود. سطح روی قطاب را با استفاده از پودر قند میپوشانند تا یکدست شود و طعمش بهتر باشد.
پشمک
پشمک هم یکی از شیرینیهای محبوب و جذاب استان یزد است. این شیرینی با نام یزد گره خورده و به همین دلیل برای سوغاتی بهترین انتخاب است. ترکیبات پشمک آرد، روغن، شکر، سرکه و آب هستند؛ البته گاهی با اضافه کردن برخی از طعمدهندهها مثل زعفران، کاکائو، قهوه یا ترکیبات دیگر آن را در رنگهای مختلف تهیه میکنند.
کیک یزدی
کیک یزدی از شیرینیهای معروفی است که حتی در شهرهای دیگر ایران هم با همین نام فروخته میشود. کیک یزدی را میتوانید در منزل هم درست کنید؛ چون ترکیبات اولیه آن چندان پیچیده نیست. این شیرینی اغلب با پسته تزئین میشود که آن را زیباتر و طعمش را بهتر میکند.
شیرینی منقا
منقا همان شیرینی پنجرهای است که به شکلی خاص در شهر یزد تهیه میشود. در این منطقه قالبهای خاصی برای این شیرینی در نظر گرفته شدهاند که طرح آن را زیباتر کردهاند. به دلیل استفاده از مواد اولیه آرد گندم، آرد برنج، تخممرغ، نشاسته، گلاب، زعفران، روغن و آب، طعمش نیز کمی متفاوتتر است. روی این شیرینیها با پودر قند تزئین میشود و نمادی از تاریخ و فرهنگ یزد بهشمار میآید.
سوهان آردی
یکی از انواع سوهانها که در شهر یزد تهیه میشوند، مدلهای آردی آن است. برای درست کردن این شیرینی بسیار محبوب از جوانه گندم، آرد گندم، روغن حیوانی، شکر، جوهر لیمو، پودر هل، زعفران، روغن مایع و عرق هل استفاده میشود. شکل ظاهری و طعم این شیرینی با آنچه که در شهر قم تهیه میشود و به فروش میرسد، متفاوت است و پیشنهاد میکنیم حتما آن را امتحان کنید.
حاجی بادام
حاجی بادام هم یکی از معروف ترین شیرینی های یزد است. این شیرینی نقلی با بادام، معطر و لذیذ است و در خانوادههای ایرانی محبوبیت زیادی دارد. مواد اصلی آن شامل گلاب، زرده تخممرغ، جوش شیرین، پودر قند، هل و بادام هستند. این شیرینی در شهرهای دیگر هم پخته و در کنار چای سرو میشود.
شیرینی یزدی مخلوط
همانطور که خواندید، شهر یزد تولیدکننده انواع شیرینیهای خوشمزه است که شیرینی یزدی مخلوط هم یکی از آنهاست. در جعبه این شیرینی میتوانید ترکیبی از اسامی مانند باقلوا، لوز نارگیل، لوز بادام، قطاب، سوهان آردی، نان نارگیل و حاجی بادام را که در بالا معرفی کردیم، ببینید که به صورت ردیفی در جعبه قرار گرفتهاند و هرکدام طعم خاص خود را دارند. این شیرینی برای پذیرایی از مهمانان یا در خانوادههایی که اعضاء آن ذائقههای متفاوت دارند، بهترین انتخاب است.
طرز تهیه 5 شیرینی یزدی آسان در منزل
اکنون با مدلهای مختلف شیرینی سنتی یزد آشنا شدید و تقریبا میدانید با ورود به این منطقه از کشور چه چیزی در انتظارتان است. حال در این قسمت میخواهیم طرز تهیه 5 مدل از این شیرینیها را به شما آموزش دهیم تا آنها را در منزل تهیه کنید و از طعم خوب این شیرینیها لذت ببرید:
طرز تهیه پشمک یزدی
اگرچه در نگاه اول درست کردن این شیرینی یزدی کمی سخت است، اما با آماده کردن مواد اولیه زیر و طی کردن مراحلی که گفته میشوند، میتوانید به راحتی و در مدت زمانی کوتاه، پشمک یزدی خوشمزهای را تهیه کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد سفید | 750 گرم |
روغن | نیم کیلو |
سرکه | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | 3 کیلوگرم |
آب | 1.5 لیتر |
- مرحله اول: آب و شکر را با هم ترکیب و آنها را روی گاز قرار دهید.
- مرحله دوم: بعد از به جوش آمدن آب، سرکه را به آنها اضافه کنید.
- مرحله سوم: اجازه دهید این مواد روی حرارت باقی بمانند تا زمانی که بافت آنها غلیظ و تقریبا شبیه به عسل شود. رنگ این مواد هم باید به صورت کمی تیرهتر درآید.
- مرحله چهارم: سینی را چرب کنید و مایه درستشده را درون آن بریزید.
- مرحله پنجم: با کاردک ترکیبات را ورز دهید و سپس آنها را کاملا زیر و رو کنید.
- مرحله ششم: اکنون مواد شما شکلی شبیه به خمیر پیدا کرده و کافی است که آن را بردارید و به شکل کُره حالت دهید.
- مرحله هفتم: توپک درستشده را ورز دهید تا رنگش سفید شود.
- مرحله هشتم: خمیر را در سینی بزرگ بگذارید و آن را به شکل حلقهای فرم دهید.
- مرحله نهم: حلقه را درون آرد و روغن بگذارید و سپس آن را آنقدر باز و بسته کنید تا آرد و روغن کاملا به خوردشان برود.
- مرجله دهم: در این مرحله خواهید دید که بافت پشمک دقیقا شبیه به همان چیزی خواهد شد که درون فروشگاهها میبینید.
- مرحله یازدهم: پشمک را برش بزنید و آن را در داخل سینی تکان دهید (شبیه به پاک کردن برنج در سینی)
- مرحله دوازدهم: اکنون خواهید دید که بافت پشمک سبک شده و آماده سرو است.
طرز تهیه کیک یزدی
این شیرینی سنتی یزد هم طرفداران زیادی دارد و میتوان آن را در منزل نیز تهیه کرد. مواد اولیه مورد نیاز و طرز تهیه کیک یزدی را میتوانید در این قسمت ببینید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد سفید | 300 گرم |
تخممرغ | 3 عدد |
شکر | 200 گرم |
ماست غلیظ | 150 گرم |
روغن مایع | 175 گرم |
عسل | 1 قاشق غذاخوری |
بکینگ پودر | 1 قاشق غذاخوری |
پودر هل | 1.5 قاشق غذاخوری |
گلاب | 3 قاشق غذاخوری |
- مرحله اول: فر را روی دمای 200 درجه سانتیگراد قرار دهید تا کاملا گرم شود.
- مرحله دوم: تخممرغها را در ظرفی بشکنید و با همزن برقی بزنید تا یکدست شوند.
- مرحله سوم: شکر را به تخممرغ اضافه کنید و هم بزنید تا رنگش کرمی شود.
- مرحله چهارم: روغن مایع را داخل ظرف بریزید.
- مرحله پنجم: ماست را اضافه کنید و هم بزنید.
- مرحله ششم: گلاب، هل و عسل را هم به این مواد اضافه کنید و آنها را هم بزنید.
- مرحله هفتم: آرد و بکینگ پودر را الک کنید و کمکم داخل مواد بریزید. این ترکیبات را به آرامی هم بزنید.
- مرحله هشتم: مایه را درون قالب بریزید و آن را برای مدت 10 دقیقه در فر بگذارید.
- مرحله نهم: زمانی که کیک کمی پف کرد، دما را روی 180 درجه تنظیم کنید و اجازه دهید برای 10 دقیقه دیگر پخت آن انجام شود.
- مرحله دهم: کیک یزدیها را از فر بیرون آورید و پس از سرد شدن میل کنید.
طرز تهیه شیرینی منقا یزدی
یکی از شیرینی های سنتی یزد ، شیرینی منقا یا همان نان پنجرهای است که احتمالا همه ما آن را امتحان کردهایم. روش درست کردن این شیرینی نیز بسیار ساده است و با استفاده از مواد اولیه موجود در جدول زیر انجام میشود:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد قنادی | 1 پیمانه |
نشاسته گل | 2/1 پیمانه |
شیر | 3/2 پیمانه |
تخممرغ | 3 عدد |
گلاب | 3/1 پیمانه |
وانیل | به مقدار لازم |
پودر قندی شکر | به مقدار لازم |
- مرحله اول: نشاسته، شیر و گلاب را با هم مخلوط کنید؛ تا جایی که نشاسته کاملا حل شود.
- مرحله دوم: تخممرغها را به این مواد اضافه کنید.
- مرحله سوم: وانیل را نیز درون ترکیبات بریزید.
- مرحله چهارم: آرد را پس از الک کردن، کمکم به مواد اضافه کنید.
- مرحله پنجم: مایه شیرینی را به خوبی هم بزنید تا کاملا یکدست شود. سپس اجازه دهید تا این ترکیب کمی استراحت کند.
- مرحله ششم: قالب شیرینی را درون روغن داغ بگذارید؛ پس از آنکه کاملا داغ شد، آن را از روغن بردارید و تا نیمه درون مایه شیرینی فرو ببرید.
- مرحله هفتم: حال دوباره این قالب را درون روغن قرار دهید تا شیرینی از آن جدا شود و درون روغن شناور باشد و سرخ شود.
- مرحله هشتم: این کار را برای همه مواد انجام دهید تا تمام شوند. سپس روی شیرینیها را با پودر قند و پودر پسته تزئین کنید.
طرز تهیه سوهان آردی
سوهان آردی نسبت به نمونههایی که در شهر قم میبینید، متفاوت است و حتی طعمش نیز فرق میکند. ویژگی اصلی در این شیرینی یزدی استفاده از روغن حیوانی برای پخت آن است. جدول زیر مواد اولیه را به شما نشان میدهد؛ در ادامه نیز روش درست کردن سوهان آموزش داده شده است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد جوانه گندم | 150 گرم |
آب | 3 لیوان فرانسوی دستهدار |
پودر هل | 1 قاشق غذاخوری |
روغن حیوانی | 2 قاشق غذاخوری |
شکر | 300 گرم |
عرق هل | 1 قاشق مرباخوری |
زعفران | 2 قاشق غذاخوری |
جوهر لیمو | 4/1 قاشق چایخوری |
- مرحله اول: آرد را الک کنید و درون روغن تفت دهید.
- مرحله دوم: دارچین، پودر هل و پودر پسته را به آرد اضافه کنید و تفت دادن را برای دقایقی ادامه دهید؛ سپس شعله زیر آن را خاموش کنید.
- مرحله سوم: در تابهای دیگر شکر، آب، جوهر لیمو و روغن را بریزید و آنها را برای مدت 30 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید.
- مرحله چهارم: پس از 30 دقیقه نوبت به اضافه کردن عرق هل و زعفران آبشده است. سپس شعله را خاموش کنید تا این مواد کمی سرد شوند.
- مرحله پنجم: یک ملاقه از شربت مرحله اول را با مایه خمیری که درست کردهاید، ترکیب کنید و آنها را به خوبی ورز دهید.
- مرحله ششم: سینی مورد نظرتان را چرب کنید و موادی را که درست کردهاید، داخل آن قرار دهید.
- مرحله هفتم: روی این ترکیبات کمی پودر پسته بریزید و اجازه دهید برای یک ساعت در دمای محیط و 24 ساعت در یخچال باقی بماند.
- مرحله هشتم: اکنون سوهان را به شکلی که میخواهید، برش بزنید.
طرز تهیه باقلوا یزدی
درست کردن باقلوا یزدی در منزل نسبت به چیزی که درون مغازهها به فروش میرسد، کمی متفاوتتر است؛ اما در نهایت طعمی که به شما میدهد، شبیه به نمونههای یزدی خواهد بود. مواد اولیه و مراحل درست کردن این شیرینی سنتی یزد را میتوانید در این قسمت ببینید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
خمیر یوفکا | 3 ورق |
پودر شکر یا قند | 5/1 قاشق غذاخوری |
کره | 2/1 قاشق غذاخوری |
پودر پسته | 2 قاشق غذاخوری |
پودر پسته و پودر قند | به مقدار لازم |
پودر هل و دارچین | به مقدار لازم |
عسل یا خامه فرمگرفته | 1.5 قاشق غذاخوری |
گلاب | به مقدار لازم |
- مرحله اول: خمیر یوفکا را باز کنید و درون ماهیتابه بگذارید.
- مرحله دوم: کمی پودر پسته، پودر قند، پودر هل و دارچین را در ظرفی به همراه خامه یا عسل ترکیب و آنها را به خمیر اضافه کنید.
- مرحله کمی: کمی گلاب هم روی این مواد بریزید.
- مرحله چهارم: خمیر را تا کنید.
- مرحله پنجم: کمی کره را به مایه اضافه کنید و آن را روی گاز قرر دهید.
- مرحله ششم: دو طرف باقلوا را سرخ کنید.
- مرحله هفتم: در تابهای دیگر شکر و آب را مخلوط کنید و اجازه دهید برای 10 دقیقه بجوشد و غلیظ شود.
- مرحله هشتم: شربت را روی باقلوای سرخشده بریزید و آن را با پودر پسته تزئین کنید.
خرید شیرینی سنتی یزدی در اسنپ فود
مدلهای مختلف شیرینی سنتی یزد با طعمهای متنوع، جذابیت خاصی دارند و نشانگر فرهنگ این منطقه از ایران هستند. این شیرینیها را میتوانید با مراجعه به شیرینیفروشیهای سطح شهر یزد بهعنوان سوغات برای دوستان و نزدیکان خود یا برای مصرف روزمره خریداری کنید. البته دستور پخت برخی از آنها نیز ساده است و با طی کردن مراحلی که گفته شد، امکان پخت آنها را خواهید داشت.
روش دیگر برای خرید شیرینی یزدی ، سفارش آنلاین آنها است. در اسنپ فود شیرینیفروشیهایی فعال هستند که اسامی و عکس شیرینی یزدی را هم در لیست محصولاتشان قرار دادهاند؛ به این ترتیب تنها با چند کلیک میتوانید آنها را سفارش دهید و درب منزل دریافت کنید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402