طرز تهیه مرصع پلو با مرغ و یا گوشت قلقلی
مرصع پلو یک غذای مجلسی با رنگ و لعابی خاص است. در طرز تهیه مرصع پلو ، باید ابتدا مقداری خلال پوست پرتقال درست کنید و کنار بگذارید. سپس تکههای مرغ مزهدارشده را با پیاز، ادویه و آب لیموترش بپزید و برنج را به صورت روتین آبکش کنید. بعد از پخت برنج، مقداری خلال بادام خیسخورده در گلاب را تفت دهید و مقداری زرشک و کشمش تفتخورده هم آماده کنید. سپس تکههای مرغ را وسط برنج داخل دیس بریزید و روی برنج را با انواع خلالهای رنگارنگ، کشمش و زرشک تزئین کنید.
در ادامه، جدول مشخصات غذایی مرصع پلو را با هم میبینیم:
مرصع پلو | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | حدود 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | حدود 1 ساعت |
میزان سختی | متوسط |
طرز تهیه مرصع پلو
مرصع در لغت به معنای جواهر است و رنگهای سبز، زرد و قرمز روی این پلو هم یادآور همین معنا هستند. اصالت این غذا مربوط به شیراز و قزوین است و میتوان آن را با انواع گوشت سفید و قرمز طبخ کرد. درست کردن این غذای مجلسی در خانه واقعا لذتبخش است؛ به خصوص اینکه دیدن ظاهر رنگارنگ آن، حسابی همه را به وجد میآورد. با این حال، اگر زمان کافی ندارید، مرصع پلو را با سفارش آنلاین غذا از اسنپ فود تهیه کنید که باعث صرفهجویی قابل ملاحظهای در زمان شما خواهد شد. در ادامه، مواد لازم و مراحل پخت این غذای لذیذ را با هم میبینیم:
مواد لازم برای تهیه مرصع پلو
مواد اولیه برای درست کردن مرصع پلو با مرغ به عنوان یکی از انواع پلو مخلوط به ترتیب جدول زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | 4 پیمانه |
سینه مرغ | 400 گرم |
پیاز بزرگ | 3 عدد |
زرشک | ½ پیمانه |
کشمش | ½ پیمانه |
خلال بادام | ¼ پیمانه |
خلال پسته | ¼ پیمانه |
خلال پوست پرتقال | ¼ پیمانه |
زعفران دمکرده | 2 قاشق غذاخوری |
آب لیموترش | 2 قاشق غذاخوری |
شکر | 2 قاشق غذاخوری |
پودر دارچین | نصف قاشق چایخوری |
گلاب | به مقدار لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
مراحل دستور پخت مرصع پلو
طرز تهیه مرصع پلو را مطابق مراحل زیر پیش ببرید:
مرحله اول
پوست نارنجی پرتقال را رنده کنید و آن را داخل یک لیوان آب، به مدت 1 ساعت بخیسانید. سپس آب پرتقال را دور ریخته، پوست پرتقال را همراه با مقداری آب تازه در شیرجوش بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش آید.
مرحله دوم
در ادامه، آب داخل شیرجوش را دور ریخته، دوباره آب جدید اضافه کنید و شیرجوش را روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد. این کار را 3 تا 4 بار تکرار کنید تا تلخی پوست پرتقال مانند خورشت پرتقال کاملا گرفته شود.
مرحله سوم
آخرین بار، بهجای اضافه کردن آب، 2 قاشق غذاخوری روغن روی پوست پرتقال بریزید. سپس 1 قاشق غذاخوری شکر هم اضافه کنید و این مواد را با هم تفت دهید تا شکر کاملا حل شود و خلالهای پوست پرتقال حالت شیشهای پیدا کنند.
مرحله چهارم
در ادامه طرز تهیه مرصع پلو ، سینه مرغ را به تکههای کوچکتر برش بزنید. سپس آن را با یک پیاز حلقه شده و مقداری آبلیمو و نمک مزهدار کنید و چند دقیقه در ظرفی دربدار داخل یخچال بگذارید.
مرحله پنجم
در همین فاصله، برنج را بشویید و حداقل نیم ساعت در مقداری آب و نمک بخیسانید. دقت کنید که سطح آب باید روی برنج را کاملا بپوشاند. حالا پیازهای باقیمانده را بشویید، پوست بگیرید و به صورت خلالی خرد کنید.
مرحله ششم
پیازهای خلالی را در تابهای مناسب با مقداری روغن تفت دهید تا نرم و سبک شوند. سپس مرغهای مزهدارشده را از یخچال بیرون بیاورید و در تابه با پیاز تفت دهید. در ادامه، مقداری هم زردچوبه و فلفل اضافه کنید و درب تابه را بگذارید تا گوشت مرغ با حرارت ملایم کاملا بپزد. طرز مرینیت مرغ را از همین مجله میتوانید مطالعه کنید.
مرحله هفتم
حدود 20 دقیقه بعد، کمی زعفران دمکرده و 1 قاشق غذاخوری آب لیموترش در تابه بریزید و کمی دارچین و نمک هم اضافه کنید. همه مواد را خوب هم بزنید و چند دقیقه بعد، تابه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
مرحله هشتم
حالا در قابلمهای مناسب، 6 لیوان آب بریزید و کمی نمک هم اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا آب داخل آن شروع به جوشیدن کند. در ادامه، آب برنج را خالی کنید و برنج را داخل قابلمه بریزید. با این کار، جوشیدن آب موقتا متوقف میشود، اما چند لحظه بعد، آب دوباره شروع به جوشیدن میکند.
مرحله نهم
حدود 7 دقیقه بعد از جوشیدن آب و برنج، دانههای برنج را امتحان کنید. اگر اطراف دانهها نرم و مغز آنها کمی سفت بود، برنج را آبکش کنید. سپس قابلمه را بشویید و دوباره روی حرارت قرار دهید تا کف آن کاملا خشک شود.
مرحله دهم
مقداری روغن کف قابلمه بریزید و تهدیگ دلخواه خود را که میتواند نان یا سیبزمینی باشد، کف قابلمه بچینید. حالا برنج آبکششده را با کفگیر داخل قابلمه بگذارید و با دسته کفگیر، چند حفره عمیق روی سطح برنج ایجاد کنید.
مرحله یازدهم
درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید حدود 5 دقیقه اول، حرارت شعله زیاد باشد تا برنج خوب بخار کند. سپس حرارت شعله را کم کنید و زیر قابلمه، شعلهپخشکن بگذارید تا برنج دم بکشد.
مرحله دوازدهم
در اواخر پخت برنج، مواد روی مرصع پلو را آماده کنید. برای این منظور، خلالهای بادام و پسته را به صورت جداگانه با مقداری گلاب بخیسانید و کنار بگذارید. کشمش و زرشک را هم بشویید و در ادامه، آنها را در ظرفهایی جداگانه حدود 10 دقیقه بخیسانید. سپس آنها را آبکش کنید و کنار بگذارید.
مرحله سیزدهم
حالا در تابهای مناسب مقداری روغن بریزید و خلال بادام و پسته را حدود 2 تا 3 دقیقه در 2 قسمت از تابه تفت دهید و کنار بگذارید. سپس برای چند ثانیه کشمشها را تفت دهید و بعد از آن به سراغ زرشک بروید. البته تفت دادن زرشک باید همراه اضافه کردن 1 قاشق غذاخوری شکر باشد و حدود 1 دقیقه برای این کار کافی است.
نکته: اگر حرفهای باشید میتوانید همه این مواد را به طور همزمان آماده کنید و هر کدام را در گوشهای از تابه تفت دهید و از یاد نبرید که مرصع پلو به در لیست غذاهای گرم برای افراد سرد مزاج قرار می گیرد.
مرحله چهاردهم
تا اینجای کار، پلو حسابی دم کشیده و آماده سرو است. ابتدا نصف برنج را داخل دیس بکشید و روی آن تکههای مرغ پختهشده را بچینید. مقداری از برنج را زعفرانی کنید و کنار بگذارید. روی مرغها را با بقیه برنج ساده بپوشانید و در نهایت، برنج زعفرانی را بریزید.
مرحله پانزدهم
آخرین مرحله طرز تهیه مرصع پلو ، تزئین پلو با مواد رنگارنگ آن است. برای این کار، خلال پسته خام را همراه با خلال بادام، زرشک، کشمش و خلال پوست پرتقال به صورت دلخواه روی برنج بریزید و مرصع پلو را سرو کنید.
مرصع پلو قزوینی با گوشت
اگر بخواهید میتوانید در طرز تهیه مرصع پلو ، بهجای مرغ از گوشت تکهای گوسفند یا گوساله استفاده کنید. البته این را هم در نظر داشته باشید که زمان پخت گوشت تکهای طولانیتر از گوشت مرغ است. در نهایت، به همان روش قبلی، تکههای گوشت را لابهلای برنج قرار دهید و روی برنج را با بقیه مواد مرصع پلو تزئین کنید.
طرز تهیه مرصع پلو با گوشت قلقلی
در صورت استفاده از گوشت چرخکرده بهجای مرغ، گوشت چرخکرده را به مدت 5 دقیقه با یک پیاز رنده شده و مقداری ادویه ورز دهید. سپس از آن کوفته قلقلیهای یکدست درست کنید و آنها را با مقداری روغن در تابه سرخ کنید.
چند نکته تکمیلی در طرز پخت مرصع پلو
در طرز تهیه مرصع پلو ، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- گاهی برای تهیه این غذای لذیذ، بهجای پوست پرتقال از پوست نارنج استفاده میشود که عطر و طعم متفاوتی دارد و سلیقهای است.
- دقت کنید که هنگام رنده کردن پوست پرتقال، قسمت سفید پوست را رنده نکنید، زیرا خلال پرتقال شما تلخ میشود.
- در بعضی رسپیهای پخت این غذا، از رنگهای خوراکی هم استفاده میشود که جلوه زیباتری به غذای شما خواهد داد.
تزئین مرصع پلو
دست شما در تزئین این غذای مجلسی حسابی باز است. بعضی آشپزها ترجیح میدهند انواع خلالها را با هم مخلوط کنند و بعضی خلالهای بادام و پسته و پرتقال را در ردیفهایی به صورت جداگانه کنار هم میچینند. یکی از چیزهایی که کار تزئین این غذا را بهمراتب زیباتر میکند، استفاده از شابلون است. طرح شابلون سلیقهای است و با توجه به تفاوت رنگهای مواد مرصع پلو، میتوانید از اشکال و طرحهای مختلفی برای تزئین این غذای مجلسی استفاده کنید.
مرصع پلو، غذایی با هزار رنگ و طعم
در بالا نحوه درست کردن مرصع پلو را به صورت مرحله به مرحله برایتان توضیح دادیم و نکات تهیه آن را گفتیم. پیشنهاد میکنیم این غذای خوشرنگ را برای خانواده تهیه کرده و در کنار عزیزان خود، لحظههای خوشی را تجربه کنید. فراموش نکنید که این غذا هم با گوشت سفید و هم گوشت قرمز قابل طبخ است و شما میتوانید بنا به ذائقه خانواده، این غذا را به هر شکلی که دوست دارند، آماده کنید.
سوالات متداول
برای گرفتن تلخی خلال پرتقال چه کنیم؟
خلالها را چند مرتبه با آب بجوشانید و آب جوشیده شده را دور بریزید. سپس آخرین بار، خلالها را با مقداری روغن و 1 قاشق غذاخوری شکر تفت دهید.
مواد روی مرصع پلو شامل چه چیزهایی هستند؟
مواد مرصع پلو شامل خلال بادام و پسته، خلال پوست پرتقال یا پوست نارنج، زرشک، کشمش و مقداری برنج زعفرانی هستند.
برای طرز تهیه مرصع پلو از چه گوشتی استفاده میشود؟
شما میتوانید این غذای لذیذ را با گوشت مرغ و ماهی یا گوشت قرمز به صورت تکهای یا قلقلی تهیه کنید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402