آخرین کلمات کلیدی جست و جو شده
داغ‌ترین‌های امروز
  • گل برای روز مادر
    گل برای روز مادر و معرفی 10 گل برتر آبان 30, 1403
  • بهترین خاک گربه
    بهترین خاک گربه + انواع برندها و راهنمای خرید آبان 30, 1403
  • میگو پفکی
    طرز تهیه میگو پفکی آبان 30, 1403
صفحه پیدا نشد!
خواص ماهی سکن
پروتئین
5/5 - (1 امتیاز)
بدون نظر

خواص ماهی سکن چیست؟

مینا اسماعیل بیگی 16 آبان 1403 8 دقیقه

ماهی سکن یا ماهی شیر سکن از جمله انواع ماهی‌های سطحی‌زی در آب‌های گرم و شور خلیج فارس، دریای عمان، اقیانوس اطلس، آرام و هند بوده، که به دلیل گوشت بسیار نرم و خوش‌طعم خود طرفداران بسیاری دارد. این ماهی مفید و مغذی، به‌صورت گروهی زندگی نکرده و صید آن به دلیل زندگی منفردش، سود چندانی در پی ندارد. البته به دلیل ارزش غذایی بالا، طعم بسیار لذیذ و همچنین رشد سریع ماهی سکن، امروزه پرورش این ماهی ارزشمند بسیار رونق یافته است. پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی کامل با ارزش غذایی این ماهی جنوب با طبع گرم و به‌طور کلی، مجموعه خواص ماهی سکن، تا انتهای این مطلب از اسنپ فود همراه ما باشید.

ماهی سکن چیست؟

ماهی سکن چیست؟

ماهی سکن که به سچل (گویش قشمی)، سوکلا ، سه کله، سکله و کوبیا (cobia) نیز شناخته می‌شود، از جمله انواع ماهی جنوب بوده که به دلیل ارزش غذایی خود، بسیار موردتوجه قرار دارد. البته در بین بنادر ناحیه جنوبی کشور، ماهی سکن متعلق به بندر هرمزگان نسبت به ماهی صید‌شده از بنادر چابهار و بوشهر، از کیفیت بیشتری برخوردار است.

فرم بدن ماهی شیر سکن تا اندازه‌‌ای شبیه به ماهیان خاویاری بوده، به‌طوری‌که مانند آن‌ها بدن استوانه‌ای و پوزه‌ای کشیده دارد؛ این ماهی همچنین دهانی بزرگ داشته و فلس‌های کوچک روی بدن آن، در پوست بدنش فرو رفته است. قد متوسط ماهی سکن تقریبا ۱۱۰ سانتی‌متر بوده، که البته طول آن به ۱۵۰ یا حتی ۲۰۰ سانتی‌متر هم می‌تواند برسد. بیشترین وزنی که تاکنون برای ماهی سکن به ثبت رسیده است، چیزی در حدود ۶۸ کیلوگرم بوده و عمر این ماهی جنوب، تقریبا ۱۵ سال است.

ماهی سکن دارای پوستی تیره‌رنگ (قهوه‌ای فولادی)، به‌خصوص در ناحیه پشتی خود است؛ البته این رنگ در بخش‌های دیگر، قدری کم‌رنگ‌تر بوده و در ناحیه شکمی تقریبا به رنگ سفید است. گوشت این ماهی نیز به رنگ سفید مایل به صورتی روشن بوده و بافت آن نرم، چرب و لخم است. در حقیقت، گوشت ماهی سکن تیغ خاصی نداشته و از این رو، علاوه‌بر روش‌های معمول بخارپز، سرخ‌کرده و کبابی، پخت آن به‌صورت قلیه ماهی، پلوماهی، کوبیده، شنسل، کتلت، سوشی، سوخاری و پلویی (ته چین ماهی)، فوق‌العاده است.

جالب‌تر آنکه، گوشت ماهی سوکلا عطر نامطبوع یا بوی زهم قوی نداشته و به همین دلیل، پخت آن برای بسیاری از افراد خوشایند‌تر از دیگر ماهی‌ها است. البته شما می‌توانید پیش از طبخ، با استفاده از روش های مختلف مرینیت ماهی، طعم ماهی سکن را بیش از پیش ارتقا دهید. بنابر همه این دلایل، ماهی سکن برای تمام کسانی‌که به دلیل تیغ یا بوی شدید، از خوردن غذاهای دریایی ارزشمند و مفید اجتناب می‌کنند، گزینه‌ای ایده‌آل است.

ارزش غذایی ماهی سکن چیست؟

ارزش غذایی ماهی سکن

بر کسی پوشیده نیست که غذاهای دریایی از جمله انواع ماهی سرخو، سفید، قزل‌آلا، سنگسر، سالمون و ماهی شیر، سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید برای بدن هستند. بدیهی است که ماهی سکن نیز در کنار طعم بسیار لذیذ و دلچسب خود، دارای مجموعه‌ای شگفت‌انگیز از ترکیبات مغذی موردنیاز بدن است. در حقیقت، گوشت سفید و صورتی‌رنگ ماهی سکن که به آن اشاره کردیم، نشان از مقادیر بالای امگا ۳، پروتئین و اسیدهای چرب مفید دارد. علاوه‌بر آن، این ماهی دارای مواد معدنی از قبیل آهن، مس، ید، فسفر، سلنیوم، سدیم، پتاسیم و کلسیم است. در کنار مواد معدنی گفته‌شده، ویتامین‌های D، E، A، B6 و B12 نیز از جمله ترکیباتی هستند که خواص ماهی سکن را تکمیل‌تر می‌کنند.

خواص ماهی سکن چیست؟

خواص ماهی سکن

اکنون که در مورد حقایق تغذیه‌ای و ارزش غذایی ماهی سکن اطلاعات خوبی به‌دست آوردیم، بهتر می‌توان خواص گوناگون این ماهی برای قلب، مغز و به‌طور کلی، سلامت عمومی بدن را درک کرد. البته پیش از پرداختن به مجموعه خواص ماهی سکن، پیشنهاد می‌کنیم همین امروز مرغوب‌ترین، تازه‌ترین و باکیفیت‌ترین نوع این ماهی را از سرویس آنلاین پروتئین اسنپ فود سفارش دهید. البته برای راحتی و آسایش بیشتر شما، پیشنهاد دیگری نیز داریم؛ شما می‌توانید این ماهی فوق‌العاده مغذی را به‌طور کاملا آماده از سرویس آنلاین اسنپ فود تهیه کرده، تا وعده نهار یا شام بسیار لذیذی را در کنار خانواده‌تان میل کنید. اکنون در بخش زیر، به فواید ماهی سکن می‌پردازیم:

تنظیم فشار خون و تقویت سلامت قلب

امگا-۳ موجود در ماهی سکن به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. این اسید چرب مفید می‌تواند سطح تری‌گلیسیرید خون را کاهش دهد، کلسترول خوب (HDL) را افزایش داده و از لخته شدن خون در رگ‌ها جلوگیری کند. همچنین، امگا-۳ با کاهش التهاب عروق و کنترل فشار خون، به بهبود عملکرد کلی سیستم قلبی‌عروقی کمک می‌کند. البته پتاسیم موجود در ماهی نیز از دیگر مواد معدنی ضروری برای سلامت قلب و عروق است؛ این ماده به تنظیم فشار خون، کاهش خطر سکته و بهبود عملکرد عضلات کمک می‌کند.

بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه

بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه با ماهی سکن

ویتامین B12 و امگا-۳ نقش بسیار مهمی در سلامت مغز ایفا کرده و به بهبود عملکرد شناختی و تقویت حافظه کمک می‌کنند. همچنین تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف منظم امگا-۳ خطر ابتلا به بیماری‌های روانی مانند افسردگی، اضطراب و آلزایمر را کاهش می‌دهد؛ این ماده ارزشمند که برای رشد و سلامت مغز ضروری است، می‌تواند میزان تمرکز و توانایی‌های ذهنی فرد را تا اندازه‌ای افزایش دهد. علاوه‌بر آن، ویتامین B6 نیز به بهبود عملکرد مغز، تنظیم خلق و خو و کاهش خطر ابتلا به افسردگی کمک می‌کند.

کاهش التهاب و بهبود سلامت مفاصل

از دیگر خواص ماهی سکن یا سوکلا، می‌توان به خاصیت ضدالتهابی آن به دلیل وجود مقادیر فراوان امگا-۳ اشاره کرد. در حقیقت، این ماده می‌تواند به کاهش التهاب و درد ناشی از بیماری‌های التهابی مانند آرتریت روماتوئید کمک کند. علاوه‌بر آن، مصرف امگا-۳ در بهبود عملکرد مفاصل و کاهش درد و سفتی آن‌ها موثر بوده و برای افرادی که از مشکلات مفصلی رنج می‌برند، بسیار مفید است.

بهبود عملکرد تیروئید

ید یکی از عناصر مهم برای سلامت غده تیروئید بوده، که به تنظیم هورمون‌های تیروئیدی کمک می‌کند. این هورمون‌ها نیز وظایف متعددی در بدن داشته و در تنظیم متابولیسم، رشد و عملکرد مغز نقش اساسی ایفا می‌کنند. در بین انواع غذاها، ماهی‌های دریایی مانند ماهی سنگسر و سکن، منبع طبیعی ید و سلنیوم هستند، که مصرف آن‌ها به پیشگیری از مشکلات تیروئیدی و حفظ سلامت آن کمک شایانی می‌کند.

تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها

تقویت استخوان‌ها با ماهی سکن

فسفر یکی از مهم‌ترین مواد معدنی برای حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها بوده و ماهی‌ها به‌ویژه انواع ماهیان چرب، منابع خوبی از آن هستند. مصرف فسفر همچنین به بهبود عملکرد کلی سلول‌ها و تقویت بافت‌های بدن کمک موثری می‌کند. علاوه‌بر آن، کلسیم ماهی سکن به پیشگیری از پوکی استخوان و مقادیر مس موجود در آن، به کلاژن‌سازی و تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند. ناگفته نماند که ویتامین D ماهی سکن نیز برای جذب کلسیم و فسفر، و نهایتا تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است.

کمک به سلامت پوست و مو

از دیگر خواص ماهی سکن می‌توان به تاثیر آن در حفظ زیبایی و سلامت پوست و مو اشاره کرد. به بیان دقیق‌تر، ویتامین E، A و امگا-۳ ماهی سکن به آبرسانی و حفظ رطوبت پوست کمک می‌کنند؛ علاوه‌بر آن، امگا-۳ التهاب و قرمزی پوست را کاهش داده و در روند از بین رفتن علائم پیری پوست موثر است. لازم به ذکر است که مصرف منظم امگا-۳ باعث تقویت ریشه موها شده و به جلوگیری از ریزش مو نیز کمک قابل‌توجهی می‌کند.

بهبود سلامت بینایی

ویتامین E و امگا-۳ موجود در ماهی کوبیا به ویژه DHA، برای سلامت چشم و بهبود بینایی ضروری است. به بیان دقیق‌تر، این ماده مغذی می‌تواند از بروز بیماری‌های چشمی مرتبط با افزایش سن، مانند دژنراسیون ماکولا و خشکی چشم جلوگیری کند. علاوه‌بر آن، مصرف امگا-۳ در کاهش فشار داخل چشم و تقویت سلامت شبکیه موثر است. بدیهی است ویتامین A موجود در ماهی سکن نیز در حفظ سلامت بینایی، نقش مهمی ایفا می‌کند.

تقویت سیستم ایمنی

تقویت سیستم ایمنی با ماهی سکن

مصرف امگا-۳ و ویتامین E در تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار بوده و بدن را در برابر انواعی از بیماری‌ها مقاوم می‌کند. به بیان بهتر، این ترکیبات با تنظیم سلول‌های ایمنی و کاهش التهاب، به بدن کمک می‌کنند تا در برابر عفونت‌ها و بیماری‌های مزمن مختلف، مقاومت بیشتری از خود نشان دهد. همچنین مس موجود در ماهی که در فعال کردن ژن‌‌ها نقش دارد، به حفظ سلامت سیستم ایمنی و تقویت آن کمک موثری می‌کند. علاوه‌بر آن، سلنیوم و ویتامین E به‌عنوان آنتی‌اکسیدان قوی، از سلول‌ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کرده و در پیشگیری از سرطان موثر هستند.

کمک به کاهش وزن

یکی دیگر از خواص ماهی سکن و کلا غذاهای دریایی که مقادیر فراوانی امگا-۳ دارند، این است که می‌توانند در روند کاهش وزن و بهبود متابولیسم یا سوخت و ساز بدن موثر باشند. در حقیقت، این ماده مغذی به تنظیم چربی‌ها و قندهای خون کمک کرده و باعث احساس سیری طولانی‌‌مدت در بدن افراد می‌شود. بنابراین مصرف ماهی سکن با تقویت سوخت‌وساز، به کاهش چربی‌های ناحیه شکمی و تناسب اندام، کمک زیادی می‌کند.

افزایش انرژی و تقویت خون‌سازی

می‌دانیم آهن برای تولید هموگلوبین و انتقال اکسیژن در خون ضروری است. به‌عبارتی، مصرف آهن کافی باعث افزایش سطح انرژی و جلوگیری از کم‌خونی در بدن فرد می‌شود. در این زمینه، ماهی‌ها به‌ویژه انواع چرب مانند ماهی سالمون و سکن، منبع بسیار خوبی از آهن هستند، که به افزایش سطح انرژی، کاهش خستگی و پیشگیری از آنمی کمک می‌کنند. علاوه‌بر آن، ویتامین B12 ماهی نیز برای تولید گلبول‌های قرمز خون ضروری بوده، که آن نیز به نوبه خود، نقشی در جلوگیری از کم‌خونی ایفا می‌کند.

حفظ تعادل مایعات و عملکرد عصبی

سدیم برای حفظ تعادل آب و الکترولیت‌ها در بدن ضروری است. این ماده معدنی علاوه‌بر اینکه به عملکرد صحیح اعصاب و عضلات کمک می‌کند، در تنظیم فشار خون نیز موثر است. این در حالی است که ماهی‌ها از جمله ماهی سکن، حاوی مقادیر مناسبی سدیم، ویتامین B12 و مس هستند که در حفظ عملکرد طبیعی بدن و بهبود سیستم عصبی بسیار موثرند. علاوه‌بر آن، ویتامین B6 موجود در ماهی سکن نیز به حفظ سلامت مغز و تقویت عملکرد سیستم عصبی کمک قابل‌ملاحظه‌ای می‌کند.

طبع ماهی سکن چیست؟

طبع ماهی سکن

می‌دانیم اغلب ماهی‌ها دارای طبع سرد بوده و از این رو، مصرف پیوسته و نامتعادل آن‌ها در وعده‌های غذایی ممکن است برای افراد سردمزاج مشکلاتی را به‌همراه داشته باشد؛ این در حالی است که برخلاف آنچه انتظار می‌رود، طبع ماهی سکن گرم است. در حقیقت، از جمله ویژگی‌های برجسته و خواص ماهی سکن، می‌توان به طبع گرم و خوشایند آن اشاره کرد. بنابراین، به دلیل ویژگی‌های فوق‌العاده ماهی سکن مانند عدم وجود تیغ ریز و بوی زهم شدید، گوشت لذید و چرب، طعم عالی، برخورداری از ارزش غذایی فوق‌العاده و البته طبع گرم، طبیعی است که روز به روز مصرف آن با تقاضای بیشتری مواجه باشد.

ماهی سکن، یک وعده چرب و نرم!

ماهی سکن به‌عنوان یک ماهی جنوبی با طبع گرم و سرشار از ترکیبات مغذی مانند امگا-۳، می‌تواند در روند حفظ سلامتی بدن بسیار موثر باشد. همانطور که دیدید، خواص ماهی سکن بسیار گسترده بوده، به‌طوری که در کنترل فشار خون، بهبود سلامت قلب و عملکرد بهتر مغز و حافظه موثر است؛ همچنین مصرف این ماهی می‌تواند سیستم ایمنی و عصبی را تقویت کرده و برای بینایی و سلامت پوست و مو نیز اثربخش باشد. بنابراین در انتهای مطلب توصیه می‌کنیم که برای چشیدن طعم لذیذ و همچنین بهره‌مندی از مجموعه فواید ماهی سکن، این غذای دریایی فوق‌العاده را حتما در وعده‌های غذایی هفتگی خود بگنجانید.

اشتراک:
مینا اسماعیل بیگی- 2768 مقالات

ارسال نظرات

سرویس‌های اسنپ فود

سرویس‌های اسنپ فود