پروتئین

ماهی شوریده چه خاصیتی دارد؟

اگر میانه خوبی با غذاهای دریایی دارید، ماهی شوریده را از قلم نیندازید. این ماهی جنوبی لذیذ، گوشتی نرم و سفید دارد و یکی از بهترین انتخاب‌ها برای کسانی است که از جدا کردن تیغ‌های ماهی، فراری هستند. در کنار این طعم دلپذیر، خواص ماهی شوریده هم چیزی نیست که بتوان از آن صرف نظر کرد. به عبارت دیگر، با انتخاب این ماهی، هم اعضای خانواده را مهمان یک طعم به‌یادماندنی کرده‌اید و هم حجم قابل توجهی از ویتامین‌ها و املاح ضروری بدن را تأمین می‌کنید که سلامتی شما را در درازمدت تضمین می‌کند. با این توصیف‌ها، تا پایان این مقاله همراه اسنپ فود باشید تا با ماهی شوریده و خواص آن بیشتر آشنا شویم.

ماهی شوریده چیست؟

ماهی شوریده چیست

شوریده یکی از انواع ماهی جنوب است که از ماهیان درجه ممتاز به شمار می‌رود. این ماهی خوش‌طعم، یک جفت دندان نیش در جلوی آرواره پایین و 1 یا 2 جفت دندان نیش قوی در قسمت جلوی آرواره بالا دارد. این دندان‌ها شبیه دندان موش هستند و به همین دلیل در بندرعباس به این ماهی، موش دندان هم گفته می‌شود. البته ماهی شورید در سواحل استان بوشهر به نام‌های دیگری مانند نویبی   (Navibi)، مشکو (Shourideh)و نویب  (Navib)هم معروف است.

طول بدن این ماهی به 90 سانتیمتر هم می‌رسد و سطح بدن آن پولک‌های ریزی دارد. رنگ بدن این ماهی در قسمت پشت متمایل به قهوه‌ای است و در قسمت شکم و پهلوها، یک رنگ نقره‌ای زیبا با جلای طلایی به چشم می‌خورد که با نوارهای اریب و تیره تا بخش پشت بدن امتداد دارد.

محل زیست این ماهی، در آب‌های ساحلی تا عمق ۴۰ متری است و از میگوها، سایر ماهی‌ها و بی‌مهرگان تغذیه می‌کند. به همین دلیل، گوشت خوش‌طعم و باکیفیتی دارد.

ماهی شوریده اصلی

ارزش غذایی ماهی شوریده

برخلاف ماهی سنگسر، ماهی شورید اصلی استخوان‌های کمی دارد و گوشت آن سفید و بسیار نرم است. این ماهی بعد از ماهی شیر در ردیف پرطرفدارترین و لذیذترین ماهی‌های جنوب قرار می‌گیرد و  در بازارهای جهانی هم جزو ماهی‌های گران‌قیمت است. به طور معمول صید آن به وسیله تور انجام می‌شود و اوج فصل صید با شروع پاییز است.

در خرید ماهی شوریده دقت کنید و آن را از فروشگاه‌ها و مراکز معتبر بخرید. چون این ماهی، محبوبیت زیادی دارد و ممکن است ماهی شوریده تقلبی به شما فروخته شود. برای مثال، گاهی ماهی‌های دیگری مانند کریشو، حسون یا میش ماهی به‌جای ماهی شوریده و با همان قیمت فروخته می‌شود. البته اعتماد شما به اسنپ فود هیچ وقت بدون پاسخ نخواهد ماند و شما می‌توانید از طریق سرویس پروتئینی آنلاین اسنپ فود، بدون قبول زحمت خرید حضوری، بابت یک خرید امن و باکیفیت، اطمینان داشته باشید.

ارزش غذایی ماهی شوریده

ماهی شوریده طعم فوق‌العاده‌ای دارد. به‌علاوه، هضم آن سریع و راحت است و تحمل این گوشت سبک برای سالمندان، کودکان و کسانی که معده‌های ضعیفی دارند، نسبت به گوشت قرمز و حتی گوشت مرغ راحت‌تر است. شوریده ارزش غذایی بالایی دارد و سرشار از پروتئین، چربی‌های مفید نظیر امگا 3 و انواع ویتامین‌ها و املاح معدنی است. البته میزان چربی این ماهی نسبت به دیگر آبزیان جنوب بیشتر است، ولی این مقدار در مقایسه با چربی گوشت قرمز عدد قابل توجهی نیست و همچنان می‌توان روی ماهی شوریده به‌عنوان یک غذای سالم و کامل دریایی حساب کرد.

خواص ماهی شوریده

خواص ماهی شوریده

ماهی شوریده خواص و مزایای فراوانی برای سلامتی دارد که در ادامه به مهم‌ترین موارد می‌پردازیم:

ماهی شوریده؛ سرشار از پروتئین

پروتئین سالم بدون چربی، نقش مهمی در تولید شیره گوارشی، ترشح هورمون‌ها، ویتامین‌ها و آنزیم‌های مختلف و همچنین، خون‌سازی دارد. به‌علاوه، وجود پروتئین باکیفیت، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و زمینه‌ای مساعد برای رشد و ترمیم بافت‌ها و عضلات بدن به وجود می‌آورد. مصرف پروتئین از سلامت پوست، موها و ناخن‌های شما هم پشتیبانی می‌کند و باعث می‌شود که مدت طولانی‌تری سیر بمانید. بنابراین، استفاده از انواع ماهی شوریده در رژیم‌های لاغری با چربی کم و پروتئین بالا، کاملا ایده‌آل است. همچنین، ورزشکاران، کودکان در حال رشد، خانم‌های باردار و کسانی که منع مصرف گوشت دارند هم می‌توانند از این غذای با‌ارزش دریایی استفاده کنند.

منبعی عالی از اسیدهای چرب امگا 3

ماهی شوریده منبعی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 مانند دوکوزاهگزانوئیک اسید  (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید  (EPA) است. این ترکیبات نقش مهمی در حفظ سلامت قلب و عروق دارند. به‌علاوه، سیستم عصبی و عملکرد مغز را بهبود می‌بخشند؛ التهابات بدن را کم می‌کنند؛ ریسک پوکی استخوان را کاهش می‌دهند و در بهبود روحیه و حفظ سلامت پوست و مو هم مؤثرند.

شوریده و ویتامین های گروه B

ویتامین B3 یا نیاسین بیش از هر ویتامین دیگری در شوریده یافت می‌شود. این ویتامین محلول در آب، نقش مهمی در کاهش کلسترول بد خون و تری‌گلیسیرید دارد. همچنین، باعث تنفس سلولی بهتر می‌شود و به آزاد کردن انرژی کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌های موجود در وعده‌های غذایی کمک می‌کند. وجود نیاسین باعث تنظیم سطح قند خون می‌شود و ریسک سکته‌های قلبی را به طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. این ویتامین کاهش‌دهنده التهاب در بدن است و خلق‌و‌خوی افراد را بهتر می‌کند. البته علاوه بر آن، وجود ویتامین B12 در این ماهی هم نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی بدن دارد.

شوریده؛ یک منبع مثال زدنی از ویتامین A

فواید ویتامین A  در بدن بیشمار است. این ویتامین باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود؛ از بروز عفونت‌ها و بیماری‌های میکروبی جلوگیری می‌کند؛ باعث تقویت بینایی می‌شود، کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد؛ پوست را جوان‌تر و شاداب‌تر نگه می‌دارد؛ مشکلات ناباروری را کاهش می‌دهد و گذشته از همه این‌ها، به رشد بهتر کودکان کمک می‌کند. این ویتامین به‌عنوان یک ویتامین محلول در چربی، در چربی ماهی شوریده وجود دارد و به آن رتینول هم می‌گویند.

منبعی خوب از ویتامین های D و E

ماهی شوریده سرشار از ویتامین D است که باعث جذب کلسیم و استحکام استخوان‌ها می‌شود. بنابراین، مصرف آن جلوی ابتلا به بیماری‌هایی نظیر نرمی مفاصل، راشیتیسم، آرتروز و آرتریت روماتوئید را می‌گیرد. همچنین این ماهی مقادیر فراوانی ویتامین E را در خود جای داده است که نقش مهمی در سلامت پوست و مو به ویژه در خانم‌ها دارد. هر دوی این ویتامین‌ها محلول در چربی هستند و در روغن این ماهی یافت می‌شوند. ویتامین‌های E و Dخواص آنتی‌اکسیدانی دارند و با جلوگیری از فعالیت مخرب رادیکال‌های آزاد در بدن، ریسک ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان را کاهش می‌دهند.

شوریده؛ منبعی کامل از مواد معدنی ضروری

ماهی شوریده جنوب منبعی غنی از کلسیم و فسفر است. این دو ماده در کنار هم بلوک‌های ساختمانی مستحکم کننده استخوان‌ها و دندان‌ها را تشکیل می‌دهند. همچنین وجود فسفر باعث تقویت اعصاب، عضلات و قدرت حافظه است. علاوه بر این‌ها، ماهی شوریده هم مانند ماهی سکن، مقادیر فراوانی از مواد معدنی مهم دیگری مانند زینک (روی)، آهن، سدیم، پتاسیم، منیزیم، سلنیوم و… را در خود جای داده است. وجود این مواد معدنی، نقش مهمی در حفظ عملکرد صحیح اندام‌های حیاتی بدن مانند کلیه‌ها و… دارد.

ماهی شوریده چه طبعی دارد؟

طبع ماهی شوریده

شوریده هم مانند ماهی سالمون، طبعی سرد و تر دارد. اما این سردی و رطوبت طبع نباید باعث حذف این غذای با‌ارزش از سبد غذایی شما شود. چاره کار استفاده از مصلح‌هایی است که سردی ماهی‌ها را کاهش می‌دهند و هضم و جذب آن‌ها را برای بدن آسان‌تر می‌کنند. برای مثال می‌توان از ادویه‌هایی مانند زنجبیل، دارچین، فلفل سیاه و زردچوبه استفاده کرد. همچنین مرینیت ماهی با مواد دیگری مانند سیر و پیاز هم در تعادل طبع ماهی و گرفتن بوی زهم آن بسیار مؤثر است.

انواع ماهی شوریده

معمولا انواع ماهی شوریده را بر اساس اندازه آن‌ها طبقه‌بندی می‌کنند. این ماهی‌ها از 50 گرم تا 2 کیلوگرم وزن دارند و اندازه‌های متفاوت آن‌ها تأثیری در ارزش غذایی ماهی ندارد. در این مورد به دسته‌بندی زیر دقت کنید:

  • ماهی شوریده متوسط
  • ماهی شورید درشت که وزن هر ماهی در این دسته حدود 500 گرم است.
  • ماهی شوریده خیلی درشت که وزن ماهی از 700 گرم تا 1 کیلوگرم خواهد بود.
  • ماهی شوریده خیلی خیلی درشت که به آن شوریده کله هم می‌گویند و وزن از بالاتر از 1.5 کیلوگرم است.

نکته: شوریده کله به خاطر سایز خیلی بزرگ یکی از بهترین گزینه‌ها برای درست کردن ماهی شکم پر است.

البته ماهی شوریده محلی بر اساس منطقه صید هم دسته‌بندی دیگری دارد و برای مثال برخی ماهی شوریده هندیجان را بیشتر می‌پسندند و برخی معتقدند که مزه شوریده بوشهری یا شوریده هرمزگان بهتر است.

روش های پخت ماهی شوریده

روش های پخت ماهی شوریده

ماهی شوریده جنوب، گوشتی کاملا سفید و تیغ‌هایی کم با اندازه بزرگ دارد که به راحتی از گوشت جدا می‌شوند و دردسری برای طبخ و خوردن ماهی ایجاد نمی‌کنند. برخلاف ماهی کیلکا، شوریده جثه‌ای درشت و گوشتی دارد و دست شما را در آشپزی باز می‌گذارد. برای مثال درست کردن فیله‌های سوخاری این ماهی یا طبخ غذاهای لذیذی مثل قلیه ماهی و سبزی پلو با ماهی شوریده، طرفداران زیادی دارد. اما اگر ماهی شوریده بزرگ خریده‌اید، یک پیشنهاد ویژه درست کردن شوریده شکم پر است. برای این منظور، شوریده را از کمر برش می‌زنند و محتویات شکم را تمیز می‌کنند. سپس، ماهی را خوب می‌شویند و ضمن مرینیت ماهی، شکم آن را با مواد دلخواه پر می‌کنند. در نهایت، شوریده شکم پر، در روغن سرخ یا در فر گریل می‌شود و جزو یکی از خوشمزه‎ترین غذاهای شب عید نوروز است.

مضرات ماهی شوریده

مضرات ماهی شوریده

موضوع آلودگی آبزیان دریایی به فلزات سنگینی مانند جیوه، مساله تازه‌ای نیست و ماهی شوریده هم از این جریان در امان نمانده است. بررسی‌های انجام شده روی این ماهی و میزان فلزات سنگین موجود در گوشت آن مانند روی، جیوه، سرب، نیکل، کادمیوم و… نشان می‌دهد که مصرف بیش از حد مجاز شوریده؛ یعنی بیشتر از 2 بار در هفته، ممکن است مشکل‌ساز شود. البته این موضوع درباره زنان باردار محدودیت بیشتری دارد. ماهی شوریده در بارداری به خاطر تجمع و رسوب جیوه در این ماهی، برای مادر و جنین خطرناک است. به همین دلیل، باید از مصرف ماهی شوریده در بارداری به ویژه در سه ماه نخست این دوران پرهیز کرد.

ماهی شوریده با دنیایی خاصیت

گوشت زود‌هضم و ارزش غذایی بالای ماهی شوریده، آن را تبدیل به انتخابی مناسب در میان انواع غذاهای دریایی کرده است. نوع پرورشی این ماهی نسبت به نوع آزاد، جیوه کمتری دارد. با‌این‌حال، به خاطر تغذیه‌ای که عمدتا بر پایه گیاهان است، امگا 3 کمتری در آن یافت می‌شود. البته بسیاری از افراد همچنان نوع آزاد این ماهی را ترجیح می‌دهند و آن را به‌عنوان یکی از ماهی‌های درجه 1 جنوب می‌شناسند.

سوالات متداول

آیا ماهی شوریده تیغ دارد؟

بله، اما تعداد تیغ‌های این ماهی کم است و اندازه بزرگ و قابل مشاهده‌ای دارند.

ماهی شوریده چه طبعی دارد؟

طبع این ماهی سرد و تر است.

ماهی شوریده چه خاصیتی دارد؟

شوریده جنوب سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین A، B، D، E، پروتئین و مواد معدنی ضروری برای بدن است که به سلامت ارگان‌های بدن کمک می‌کنند.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا