برای نگهداری چای خشک چه اصولی را رعایت کنیم؟
چای اولین، پرطرفدار ترین و پرمصرف ترین نوشیدنی در ایران و البته بیشتر نقاط جهان محسوب میشود. بیشتر افراد ترجیح میدهند در زمان خستگی یا بی حوصلگی با یک لیوان چای خود را شارژ کرده و انرژی از دست رفته را به بدن خود باز گرداند. در این بین با اینکه به نظر میرسد این نوشیدنی همیشه در دسترس ما است اما باید بدانید که نگهداری چای خشک روشها و قوانین خاصی دارد که بهتر است برای داشتن یک چای تازه، خوشرنگ و معطر آنها را بدانیم. در ادامه قصد داریم تا قوانین نگهداری چای را برای شما شرح دهیم، پس همراه ما باشید.
فاکتورهای محیطی موثر در نگهداری چای خشک
چند فاکتور مهم برای نگهداری از چای خشک وجود دارد که به شما کمک می کند تا با رعایت آنها همیشه عطر و بوی چای خود را در منزل حفظ کنید و از نوشیدن یک فنجان چای لب دوز و لب سوز و لبریز همیشه لذت ببرید.
- نور: نور بدون شک همیشه برای تمام مواد نقشی حیاتی را بازی میکند. تابش نور آفتاب اگر مستقیم باشد به دلیل داشتن اشعه ماورای بنفش، اصلاً برای چای خشک مناسب نیست. اگر چای را در مکانی نگهداری میکنید که در معرض مستقیم تابش نور خورشید قرار دارد، بهتر است همین حالا با خواندن این جمله دست از کار کشیده و محل چای خود را تغییر دهید. تابش مستقیم نور خورشید سبب میشود تا بو و عطر چای شما کاملاً از بین برود و ماندگاری آن کم شود.
- هوا: فاکتور مهم بعدی برای نگهداری از چای که اهمیت آن کمتر از نور نیست، هوا نام دارد. هوا به راحتی میتواند سبب کاهش ماندگاری چای شما شود. اگر چای خشک در هوای آزاد و باز قرار گرفته باشد احتمال اینکه بو و رطوبت از محیط را به خود جذب کند زیاد میشود و در حالت طبیعی کیفیت این چای کاهش پیدا میکند. پس بهتر است چای را در محفظههایی نگهداری کنید که از وارد شدن هوا به آنها جلوگیری میشود.
- دما: فاکتور بعدی که نقش مهمی در مدت زمان نگهداری چای خشک دارد، دما است. دمای محیطی که چای در آن قرار دارد باید مناسب باشد. به این منظور بهتر است که دما ما بین اعداد ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد در نظر گرفته شود. بهعبارتی تابش نور آفتاب و بالا رفتن دما سبب از بین رفتن عطر و طعم چای شما میشود. به همین دلیل توصیه میکنیم که چای را در کنار گاز، درون فریزر، در مجاورت فر و یا حتی در کنار یا روی مایکروویو قرار ندهید. برای حفظ شدن عطر و طعم چای سعی کنید که آن را در جایی قرار دهید که دمای ثابت و متعادلی داشته باشد. چون این امر سبب حفظ کیفیت و ماندگاری بسیار بالا چای خشک شما خواهد شد.
- بو: عامل بعدی که بسیار در حفظ و نگهداری عطر و طعم اصیل چای اهمیت دارد، بو است. عطرها و رایحهها این قابلیت را دارند که در تمام فضا شناور باشند و چای یکی از موادی است که به شدت بو پذیر بوده و عطر محیط اطراف را به خود جذب میکند. اگر چای شما در مجاورت یک بوی بسیار قوی قرار داشته باشد عطر خود را از دست داده و بوی مواد دیگر را به خود میگیرد. به همین دلیل از قرار دادن چای در کنار قهوه، صابون، سیر، پیاز و سایر ادویهها خودداری کنید.
- رطوبت: آخرین فاکتور که باید در مورد نگهداری چای خشک به آن دقت شود رطوبت محیط است. رطوبت بالا به هیچ عنوان برای چای خشک مناسب نیست. در مکانهایی که رطوبت بالایی دارند مانند زیر سینک ظرف شویی، کنار ظرفشویی یا داخل یخچال، به هیچ عنوان چای را قرار ندهید و از قرار دادن چای در این مناطق پر رطوبت خودداری کنید. رطوبت زیاد دشمن واقعی و قسم خورده چای خشک محسوب میشود که یکی از دلایل مهم و اصلی کپک زدن چای نیز به حساب میآید.
ظروف مناسب نگهداری چای خشک
ظرف نگهداری از چای خشک اهمیت زیادی دارد و شاید باور نکنید که تاثیر آنها بر چای بقدری زیاد است که میتواند ذخیره چای منزل شما را براحتی تحت تاثیر خود قرار دهد. در ادامه در مورد جنس ظروف مختلف چای و تاثیر آنها بر این نوشیدنی پرطرفدار بیشتر خواهیم گفت.
- ظروف چوبی: در میان ظروفی که برای نگهداری چای مناسب هستند اول از همه ظروف چوبی بوده که ظرافت و زیبایی زیادی دارند و در عین حفظ زیبایی، از تابش مستقیم نور خورشید به محتویات درون خود نیز جلوگیری میکنند.
- ظروف پلاستیکی: متریال بعدی ظروف پلاستیکی است که تقاضای زیادی برای خرید آنها در بازار وجود دارد و تنوع طرح و رنگ و اندازه آنها زیاد است. ضمن اینکه شکستنی نیستند و دربهای محکم و نفوذ ناپذیری دارند که به راحتی میتوان برای نگهداری چای خشک از آنها استفاده کرد. در این ظروف هوا و رطوبت نفوذ نمیکند و بهتر است که از رنگهای مات آنها استفاده کنید تا دست خورشید به جای خشک شما نرسد.
- ظروف فلزی: همچنین ظروف فلزی نیز ظروف خوبی هستند که از مواد شما خصوصاً چای خشک در مقابل دما، هوا، نور و رطوبت محافظت میکنند و از سرایت کردن بو به محتویات خود نیز جلوگیری خواهند کرد. شما به راحتی میتوانید بعد از استفاده کردن از یک ظرف فلزی آن را شسته و در آن مواد دیگری را مورد استفاده قرار دهید، بدون اینکه عطر مواد قبل درون ظرف فلزی شما جا مانده باشد. فقط اینکه قبل از خرید ظروف فلزی به واکنش پذیری جنس فلز آنها نیز دقت کنید.
- ظروف شیشهای: ظروف شیشهای از دیگر ظرفهای به شدت پرطرفدار هستند. البته، از نظر تابش نور خورشید به دلیل شفاف بودن چندان مناسب نیستند، اما اگر تصمیم داشته باشید که این ظروف را در داخل کابینت یا در مکانهایی که نور ندارند استفاده کنید منعی وجود ندارد.
- ظروف چینی: در آخر به ظروف چینی میرسیم که سرامیکهایی لعاب دار هستند و در نوع خود برای نگهداری چای و حفظ عطر و طعم آن بی نظیر محسوب میشوند. درب این ظروف محکم است و از نفوذ نور و دما و رطوبت و هوا در کنار بو به چای شما جلوگیری خواهد کرد.
چای، معجون سفر در زمان
در این مطلب در مورد نگهداری چای خشک صحبت کردیم و این که اهمیت آن از نگهداری حبوبات کمتر نیست. در ادامه باید به این نکته اشاره کنیم که نگهداری چای دم کشیده چندان توصیه نمیشود. بهتر است چای را تازه دم کرده و نوش جان کنید. چای دم کشیده بعد از مدت زمانی که میماند غلیظ شده و خاصیت اصلی خود را از دست خواهد داد. در ادامه باید بگوییم که همیشه چای را از نوع بسته بندی با پوشش معتبر از کارخانهها و شرکتهای معروف و فروشگاههای پرفروش تهیه کنید. از انبار کردن چای زیاد در خانه جلوگیری کنید تا کیفیت آن کاهش پیدا نکند و هر گز با دست خیس یا پیمانه خیس از ظرف چای، چای برندارید. در آخر اگر تمایل داشتید چای شما عطر خاصی داشته باشد میتوانید آن را در مجاورت هل، دارچین یا گل سرخ قرار بدهید.
سلام چه ظروفی برای نگهداری چای خشک مناسب است
سلام ظروف چوبی و ظروف پلاستیکی و فلزی و چینی و شیشه ای برای نگه داری چای خشک مناسب هستند