عدس پلو یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که در روتین غذایی بسیاری از خانوادههای ایرانی یافت میشود. این غذای خوشمزه به دلیل محبوبیت زیادی که دارد، در مناسبتهای خاص به عنوان نذری پخش میشود. عدس پلو را میتوان با گوشت یا بدون گوشت تهیه کرد که نوع بدون گوشت آن وعده غذایی مناسبی برای گیاهخواران نیز هست.
جالب است بدانید هر 100 گرم عدس پلوی ساده حاوی 204 کیلوکالری است که مقدار قابل توجهی به نظر میرسد. در ادامه همراه این مقاله اسنپ فود باشید تا طرز تهیه انواع عدس پلو را به شما آموزش دهیم.
1. عدس پلو با کشمش
این نوع عدس پلو رایجترین عدس پلویی است که بیشتر ما در منزل تهیه میکنیم. برای تهیه این غذای خوشمزه به مواد لازم نیز احتیاج دارید:
برنج | 2 پیمانه |
عدس | 2 پیمانه |
پیاز بزرگ | 2 عدد |
کره | 50 گرم |
آب زعفران | 2 قاشق غذاخوری |
کشمش | نصف پیمانه |
خرما (در صورت تمایل) | 10 عدد |
طرز تهیه عدس پلو با کشمش

مرحله اول: برنج را از یک ساعت قبل از پخت با مقداری آب خیس کنید. از آنجایی که عدس پلوی ما به شکل کتهای است بهتر است آب برنج را کمتر از حد معمول بریزید.
مرحله دوم: عدس را شسته و به همراه مقداری آب داخل قابلمه بریزید. به اندازهای روی عدس آب بریزید که به اندازه یک بند انگشت روی آن آب باشد. قابلمه عدس را روی حرارت بگذارید و تا زمانی که آب عدس به طور کامل تبخیر شود، صبر کنید. اگر آب عدس تبخیر شد و هنوز عدس شما نیم پز نشده بود، کمی آب جوش به آن اضافه کنید و دوباره صبر کنید تا آب کاملا تبخیر شود.
مرحله سوم: پیازها را به صورت خلالی خرد کرده و داخل ماهیتابه سرخ کنید. وقتی که پیاز کمی سرخ شد، کره را به همراه روغن به پیاز اضافه کنید تا پیاز کاملا طلایی شود. در این مرحله نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و آب زعفران را نیز به پیاز اضافه کنید و خوب تفت دهید.
مرحله چهارم: برنج خیس خورده را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت زیاد قرار دهید تا به جوش آید. وقتی برنج به جوش آمد، پیاز داغ را به همراه عدس به برنج اضافه کنید. در این مرحله میتوانید برای خوش عطر شدن عدس پلو، مقداری پودر زیره و دارچین نیز به آن اضافه کنید.
مرحله پنجم: وقتی آب برنج کاملا کشیده شد، درب قابلمه را با دم کنی پوشانده و آن را روی قابلمه بگذارید و حرارت را روی کمترین حالت ممکن قرار دهید.
مرحله ششم: در صورت تمایل کشمش و خرما را به همراه مقداری کره داخل تابهای تفت دهید و آن را به عنوان تزئین در کنار عدس پلو سرو کنید.
2. عدس پلو با گوشت چرخ کرده
در ادامه مواد لازم برای طرز تهیه عدس پلو برای ۵ نفر را ذکر میکنیم:
برنج | 3.5 پیمانه |
گوشت چرخ کرده | 300 گرم |
عدس | 2.5 پیمانه |
پیاز رنده شده | 1 عدد |
پیاز خلال شده | 1 عدد |
کره | 100 گرم |
کشمش پلویی | 1 پیمانه |
زعفران | به میزان لازم |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، ادویه کاری | به میزان لازم |
طرز تهیه عدس پلو با گوشت چرخ کرده

مرحله اول: عدس را از دو ساعت قبل در آب خیس کنید و مقداری نمک نیز به آن بیفزایید. پس از گذشت این زمان عدسها را داخل قابلمه ریخته و با حرارت ملایم بپزید تا نیم پز شوند. در این مرحله نیازی به پخت کامل عدسها نیست؛ وگرنه هنگام مخلوط شدن با برنج له میشوند.
مرحله دوم: کمی کره را داخل ماهیتابه ریخته و روی حرارت قرار دهید تا ذوب شود. پیاز رنده شده را داخل آن تفت دهید و سپس گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید. در این مرحله کمی روغن نیز اضافه کنید تا مخلوط گوشت و پیاز کاملا سرخ شود.
مرحله سوم: همینطور که گوشت و پیاز در حال سرخ شدن است، نمک و ادویهها را به همراه نصف زعفران دم کرده به آنها اضافه کنید. برای طعم بهتر این مخلوط میتوانید مقداری دارچین نیز به آن اضافه کنید. این مواد را تا جایی تفت دهید که روغن پس ندهد.
مرحله چهارم: در این مرحله آب برنجی که از قبل خیس کرده بودید را خالی کنید. درون قابلمهای آب ریخته و به آن کمی روغن اضافه کنید و آن را روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید. هنگامی که آب به جوش آمد، برنج را به آرامی به آن اضافه کنید. زمانی که برنج نیم پز شد، آن را آبکش کنید.
مرحله پنجم: ته قابلمه برنج را شسته و دوباره روی حرارت قرار دهید. اگر به ته دیگ علاقه دارید، میتوانید کف قابلمه مقداری روغن ریخته و ورقههای سیب زمینی یا نان را کف آن قرار دهید. مخلوط گوشت را با عدس نیم پز که آب آن را کاملا گرفتهاید، مخلوط کنید و به صورت لایه لایه روی برنج بریزید و تا تمام شدن تمامی مواد گوشتی این لایهها را بهترتیب ادامه دهید.
مرحله ششم: در قابلمه را با دم کنی پوشانده و آن را روی قابلمه قرار دهید و اجازه دهید تا برنج شما کاملا دم بکشد. برای طعم بهتر عدس پلو، قبل از اینکه غذا کاملا دم بکشد در قابلمه را باز کنید و دو قاشق کره یا روغن حیوانی روی آن بریزید.
مرحله هفتم: در ماهی تابهای جدا پیاز خلالی را به همراه ادویههای مدنظرتان تفت دهید. سپس پیاز را خارج کرده و کشمش پلویی که از قبل خیس کرده بودید را در تابه سرخ کنید. پیاز خلالی سرخ شده را به کشمش اضافه کرده و مخلوط کنید. زمانی که برنج شما دم کشید، میتوانید از این مخلوط به عنوان دورچین برای عدس پلوی خود استفاده کنید.
نکات مربوط به پخت عدس پلو ساده و با گوشت

اگر نکات زیر را در هنگام طرز تهیه عدس پلو مدنظر داشته باشید، غذای خوشمزهتر و باکیفیت بهتری را خواهید داشت:
- برنجهای طارم که در مازندران کشت میشوند، بسیار خوش پخت و خوش عطر و بو بوده و بهترین برنج برای پخت عدس پلو هستند. پیشنهاد میکنیم برای داشتن عدس پلویی خوش عطر و طعم حتما از برنجهای ایرانی استفاده کنید.
- برای عطر و طعم بهتر عدس پلوی خود، حتما از کره یا روغن محلی در تهیه مواد آن استفاده کنید. روغن محلی و کره هر کدام عطر و بوی خاص خود را دارند و شما میتوانید با توجه به ذائقه خود یا مهمانانتان یکی از آنها را انتخاب کنید.
- کشمش پلویی را یک ربع قبل از تفت دادن حتما با آب سرد شسته و خیس کنید تا تازگی آن بیشتر شود.
- در صورتی که ممنوعیت مصرف گوشت را دارید و یا به هر دلیلی نمیخواهید در عدس پلوی خود از گوشت استفاده کنید، بهتر است خرمای سرخ شده را جایگزین گوشت کنید. ترکیب عدس و خرما یک ترکیب مقوی و سرشار از آهن است.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم تا طرز تهیه انواع عدس پلو را به شما آموزش دهیم. اینکه بخواهید کدام عدس پلو را انتخاب کنید، کاملا به ذائقه شما بستگی دارد؛ ولی پیشنهاد میکنیم برای تهیه عدس پلو نذری حتما از گوشت استفاده کنید. اگر هوس این غذای خوشمزه را کردهاید؛ ولی زمان و امکان تهیه آن را ندارید، پیشنهاد میکنیم که برای سفارش این غذای خوشمزه به وبسایت یا اپلیکشن اسنپ فود مراجعه کنید. اسنپ فود پلتفرمی برای سفارش انلاین غذا است که غذا را در کوتاهترین زمان ممکن به دست شما میرساند.
نظرات کاربران