طرز تهیه ترشی بندری خانگی و ترشی بندری ویژه
در کشور ما ایران چاشنیهای غذایی در سفره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. چاشنیهایی که در کنار غذاها استفاده میشود بسیار زیاد است. البته ناگفته نماند که این چاشنیها بنا بر هر غذایی ممکن است متفاوت در نظر گرفته شود.
یکی از چاشنیهای که در کنار بسیاری از انواع غذاها در سفره چیده میشود ترشی است. ترشی خود انواع او طعمهای بسیاری دارد که هر کدام طرفداران مخصوص به خود را دارد. در میان انواع و اقسام متفاوت این ترشیها میتوان از ترشی بندری به عنوان یکی از پر طرفدارترین ترشیها نام برد.
ما در این مقاله سعی داریم به تعدادی از بهترین دستورهای ساخت ترشی بندری بپردازیم. این دستورها به شکلی انتخاب شده اند که شما در خانۀ خود به راحتی بتوانید آنها را درست کرده و از خوردن آن لذت ببرید. شما میتوانید از این ترشیها در زمان مهمانیهای خانوادگی به عنوان یک چاشنی بسیار محبوب در سفرۀ خود استفاده کرده و مهارت خود در ساخت ترشی به دیگران نشان دهید. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
ساده ترین دستور ساخت ترشی بندری خانگی
ترشی بندری یکی از چاشنیهای غذایی پرطرفدار جنوبی کشور است. درست است که در کنار مناطق جنوبی کشور دیگر مناطق کشور ما ایران هم دستورهایی برای درست کردن ترشی بندری دارند اما اصلی ترین این دستورها برای بخش جنوبی کشور است.
مواد لازم برای درست کردن ترشی بندری
- گوجه فرنگی سه کیلو
- گل کلم یک عدد
- هویج متوسط دو عدد
- خیار دو عدد
- بادمجان متوسط دو عدد
- موسیر ۱۶۰ گرم
- سیر یک بوته تازه
- سیب زمینی شش یا هفت عدد
- ساقۀ کرفس دو شاخه
- رب انار ترش و تازه نصف لیوان
- سرکه دو پیمانه
- پیاز سه عدد
- فلفل سبز تند ۴ الی ۵ عدد متوسط
- تمبر هندی
- سیاه دانه
- سبزی معطر “مرزه، ترخون، گشنیز، برگ تازۀ کرفس، نعنا”
ادویههای اصلی ترشی شامل “گلپر، سیاه دانه، جوزهندی و دیگر ادویههای مخصوص ترشی بندری”
طرز تهیه ترشی بندری خانگی
مرحلۀ اول: تمامی سبزیهای خریداری شده را کاملاً شسته و بعد داخل یک آبکش قرار دهید تا به خوبی خشک شوند.
مرحلۀ دوم: سیبزمینی ترش، سیر، بادمجان و هویج را پوست کنده و به شکل نگینی خرد کنید. در نظر داشته باشید که نباید خیارها پوست کنده باشد.
مرحلۀ سوم: تمامی شاخ و برگهای کرفسها را کاملاً خرد کرده و به اندازه و شکل هویج و دیگر مواد خرد شده در آورید.
مرحلۀ چهارم: موسیرها را در یک کاسۀ آب قرار بدهید تا کاملاً خیس شده و نرم شوند. بعد از مدتی باید تمامی سیرهای نرم شده در آب را به صورت نگینی خرد کرده و داخل یک ظرف قرار دهید تا کمی از رطوبت آنها گرفته شود.
مرحلۀ پنجم: تمامی گل کلمها را خرد کرده و به یک میزان تکه تکه کنید. این کار را میتوانید با دست یا چاقو انجام دهید فقط باید دقت کنید که اندازه و شکل آنها با هم برابر باشد.
مرحلۀ ششم: تمامی سبزیهای معطری که شسته و خشک کرده اید را باید به صورت بسیار ریزی خرد کنید. میتوانید از دستگاه مخلوط کن هم برای این کار استفاده کنید.
مرحلۀ هفتم: تمبر هندی را داخل یک ظرف به همراه سرکه قرار میدهید تا کمی شل شده و از هم باز شود. بعد به کمک یک توری یا صافی هستههای آن را جدا کرده و تمبر هندی را یک دست میکنید.
مرحلۀ هشتم: گوجه فرنگیها را داخل مخلوط کن ریخته و با دور تند آنها را مخلوط میکنیم.
مرحلۀ نهم: تمامی مواد درست شده را داخل یک ظرف بسیار بزرگ ریخته و شروع به هم زدن و مخلوط کردن آنها با هم میکنیم. در حین هم زدن مواد باید دیگر مواردی که آماده کرده ایم را به مخلوط ترشی خود اضافه کنیم مانند ادویهها، سیاه دانه، سبزیهای خشک شده، رب انار و تمبر هندی تمیز شده.
مرحلۀ دهم: باید در نظر داشته باشید که این مرحلۀ نهایی است و از اهمیت بسیار زیادی در کیفیت ترشی بندری شما برخوردار است. بعد از اضافه کردن سرکه به مواد آماده شده باید تمامی آنها را هم زده و در داخلی ظرفی دردار قرار دهید. در ظرف را ببندید و در جایی قرار دهید که از تابش نور مستقیم خورشید به دور باشد. بعد از ۱۴ الی ۱۶ روز ترشی شما کاملاً آماده شده است. میتوانید این ترشی بندری را در کنار بسیار از غذاها سرو کرده و از مزۀ آن نهایت لذت را ببرید.
طرز تهیه ترشی بندری ویژه
این ترشی از طعم و عطری بسیار بیشتر از دیگر ترشیهای بندری برخوردار است. ترشی بندری ویژه در کنار خاصیت غذایی خود یک چاشنی قرمز رنگ و زیبا برای سفرۀ شما است.
مواد اولیه ترشی بندری ویژه
- بادمجان قلمی ۴ الی ۵ عدد
- تمبر هندی ۱ الی ۲ بسته به میزانی که میخواهید ترشی شما ترش مزه شود.
- سرکه ۱ لیوان تا ۲ لیوان
- سیب زمینی ترش ۵ الی ۶ عدد
- سیر تازه ۲ بوته
- پیاز ریز شده ۱۰ الی ۱۲ عدد
- هویج متوسط ۴ عدد
- کرفس ۵ شاخه
- گشنیز ۵۰۰ الی ۶۰۰ گرم
- ترخون و نعنای خشک ۵۰۰ الی ۶۰۰ گرم
- فلفل تند خشک شده ۴ قاشق غذا خوری پر
- گلپر ۳ الی ۴ قاشق غذا خوری سرخالی
- نمک و ادویههایی مانند زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم در نظر گرفته شود.
دستور تهیه ترشی ویژۀ بندری
- برای درست کردن یک ترشی با کیفیت بندری باید ابتدا بادمجانها را پوست کنده به شکل نگینی خرد کنید. بعد گشنیز را پاک کرده و بعد از شستن کاملاً خشک کنید.
- در مرحلۀ بعد باید پیاز، سیب زمینی و سیر تازه را پوست کنده و بعد از شست و شو به شکل نگینی خرد کرده و خشک کنید. برای خشک کردن میوه و مواد خرد شده بهتر است همۀ آنها را روی یک پارچه تمیز یا سینی سفید قرار دهید تا کاملاً رطوبت اضافی آنها از بین برود.
- بعد از انجام مراحل بالا باید برگهای جوان و تازۀ کرفس را به همراه گشنیز کاملاً خرد کرده و ساقۀ آنها را هم به شکلی نگینی و جداگانه خرد کنید تا آمادۀ استفاده برای ترشی شوند.
- در ترشی بندری بر خلاف ترشی لیته بندری باید تمبر هندی را با آب داغ رقیق کرده و هستههای آن را جدا کنید. در صورتی که در ترشی لیته بندری این کار را همراه سرکه انجام میدادیم. بعد از جدا کردن هستههای تمبر هندی با آب جوش تمبر هندی صاف شده را همراه با سرکه داخل قابلمه ریخته و بادمجانهای خرد شده را به آن اضافه میکنیم. باید صبر کنید که بادمجان در محلول سرکه و تمبر هندی تا حدی نرم شود.
- باید دقت داشته باشید که اگر بادمجان زیاد روی شعلۀ گاز قرار بگیرد ممکن است کاملاً پخته شده و له شود. بعد از نیم پز شدن بادمجان باید تمامی موادی را که آماده کرده بودیم داخل قابلمه ریخته و با اضافه کردن ادویههای گفته شده ترکیب ترشی بندری خود را کامل کنیم. میزان استفاده از ادویه کاملاً به سلیقۀ فرد مربوط است. در این بخش نکتۀ بسیار مهم هم زدن مداوم این ترکیب ترشی بر روی گاز است. باید مواد ریخته شده در قابلمه را چند دقیقه ای هم بزنید تا کاملاً با یکدیگر مخلوط شوند. بعد از مخلوط شدن مواد ترشی باید صبر کنیم تا تمامی مواد پخته و بعد سرد شوند.
- یک ظرف ترجیحاً شیشه ای را انتخاب کرده و ترشی را داخل آن میریزیم. درب شیشه را محکم بسته و در یخچال به مدت ۱۰ روز قرار میدهیم تا کاملاً آمادۀ مصرف شود.
به صورت معمول ترشی بندری در دستۀ ترشیهای شور و ترش قرار میگیرد. این ترشی در کنار انواع غذاهای پلویی و خورشتی بسیار دیده میشود. یکی دیگر از غذاهایی در کنار آن ترشی بسیار سرو میشود آبگوشت است که در بین ما ایرانیها طرفداران بسیار زیادی دارد.
نکات بسیار مهم در درست کردن ترشی بندری
ترشی بندری همان طور که در ابتدای این مقاله اشاره شد یکی از انواع ترشیهای اصیل ایرانی است که بیشتر در قسمت جنوبی کشور ما به عنوان چاشنی در کنار غذا در نظر گرفته میشود.
ترشی بندری ممکن است در برخی از نواحی دیگر کشورمان با اشکال دیگری هم درست شود که بیشتر این تنوع به خاطر شکل خرد کردن مواد اولیه است و به صورت معمول تمامی ترشیهای بندری از مواد اولیۀ یکسانی درست میشوند. این تفاوتها بیشتر در بخش ادویه و یا بیشتر ریختن یکی از مواد اولیه است نه ساختار اصلی این ترشی. ما در این بخش به نکاتی مهم برای درست کردن این ترشی میپردازیم.
- استفاده از سرکۀ خالص باعث میشود ترشی شما کپک نزند.
- سرکۀ سیب و یا سرکۀ انگور هم برای ساخت این ترشی بسیار مناسب است.
- سرکه را قبل از استفاده بجوشانید.
- در هنگام انتخاب فلفل سلیقۀ افراد خانواده را هم در نظر بگیرید در صورتی که بیشتر افراد خانواده تمایل به تندی کمی در ترشی بندری را داشتند میتوانید از فلفل سبز شیرین به جای فلفل تند استفاده کنید.
- استفاده از رب انار میتواند طعم بسیار بهتری به ترشی بندری شما بدهد.
- اگر سیر تازه در دسترس شما نیست میتوانید از پود سیر و پودر موسیر هم استفاده کنید.
- میزان نمک در ترشی بندری از اهمیت بسیار زیادی در طعم آن برخوردار است.
- ترشی را باید در ظرفی کاملاً خشک و تمیز قرار بدهید در غیر این صورت ممکن است ترشی شما کپک بزند.
- سرکه باید روی سطح ترشی شما وجود داشته باشد تا از کپک زدگی آن جلوگیری کند.
- این ترشی مناسب غذاهای اصیل ایرانی است و یکی از جذاب ترین چاشنیهای سفرههای ایرانی در نظر گرفته میشود.
طرز تهیه ترشی بندری خانگی سریع
بسیاری از زنان خانه دار دوست دارند ترشی و چاشنیهای غذایی سفرۀ خانه را خودشان درست کنند. این موضوع تنها در میان زنان پر طرفدار نیست. بسیاری از مردان هم دوست دارند آشپزی کنند و در کنار این هنر ساخت چاشنیهای مختلف را هم به عنوان یک سرگرمی جذاب دنبال میکنند. در این بخش از مقاله میخواهیم به طرز تهیه ترشی بندری خانگی و سریعی اشاره کنیم که میتوانید در کمتری زمان ممکن درست کرده و در کنار غذای خود از آن لذت ببرید. با ما در این بخش از مقاله هم همراه باشید.
مواد لازم
- گوجه فرنگی ۴ الی ۵ کیلو
- گل کلم متوسط یک بوته
- ساقۀ کرفس ۲ عدد تازه
- هویج ۳ عدد متوسط یا ۲ عدد بزرگ
- سیر یک بوتۀ تازه
- موسیر ۱۰۰ الی ۱۵۰ گرم
- بادمجان ۳ عدد متوسط و سفت
- خیار ۲ عدد متوسط
- فلفل سبز شیرین و تند هر کدام ۳ عدد
- تمبر هندی ۵۰ الی ۶۰ گرم
- رب انار ترش و غلیظ ۳ قاشق سر پر غذا خوری
- سبزی معطر ۳۰۰ گرم خرد شده و شسته شده
- رب گوجه فرنگی ۴ قاشق سر پر
- ادویههای ترشی به میزان دلخواه
- سرکۀ سفید به میزان کافی
دستور تهیه ترشی بندری خانگی سریع
مرحلۀ اول: در مرحلۀ اول باید تمامی سبزیها و صیفیها را به خوبی شسته و سپس آبکشی کنیم تا رطوبت اضافی آنها برطرف شده و بعد آنها را خشک کنیم.
مرحلۀ دوم: تمامی مواد خشک شده را داخل مخلوط کن ریخته و خرد میکنیم. در صورتی که به مخلوط کن دسترسی ندارید میتوانید به کمک تخته و چاقویی تیز تمامی مواد اولیه را به صورت نگینی و بسیار کوچک خرد کنید.
مرحلۀ سوم: تمامی سبزیهای معطر را بر روی یک سینی یا سفره خشک کرده و بعد کاملاً خرد و ریز میکنیم.
مرحلۀ چهارم: موسیری که در آب خیس کرده بودیم را خرد کرده و در ظرفی جداگانه قرار میدهیم. بعد تمبر هندی را با سرکه رقیق کرده و هستههای آن را جدا میکنیم. حالا موسیر خرد شده و تمبر هندی را با هم مخلوط کرده و هم میزنیم.
مرحلۀ پنجم: گوجه فرنگیهای آماده شده را پس از شستشوی کامل و ضد عفونی کردن با کمی نمک داخل یک قابلمه ریخته و پوره میکنیم. بعد از پوره شدن زیر قابلمه را روشن میکنیم تا آب اضافۀ آن خشک شود و پورۀ ما کمی غلیظت پیدا کند. حالا سبزیهای خرد شده را به پوره گوجه فرنگی غلیظ شده اضافه میکنیم.
مرحلۀ ششم: بعد از کمی پخته شدن سبزیها در پوره گوجه فرنگی رب انار و رب گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه کرده و به صورت تدریجی آن را روی دمای بسیار پایین هم میزنیم. بعد از مخلوط شدن و باز شدن هر دو رب اضافه شده، ۳ لیوان سرکه ای را که از قبل آماده کرده بودیم به آن اضافه میکنیم. باید کمی صبر کنید تا تمامی مواد به مرور زمان پخته و جا افتاده شوند. برای این که متوجه شوید چه میزان زمانی باید مواد روی شعلۀ کم باشند باید به غلیظت ترشی در حال پخته شدن توجه کنید.
مرحلۀ هفتم: بعد از غلیظ شدن مواد داخل قابلمه باید ادویهها را در حین هم زدن مواد اولیه به آن اضافه کنید. بعد از اضافه کردن تمامی ادویهها و سیاه دانه باید قابلمه را از روی حرارت برداشته و برای سرد شدن در جای دیگری قرار دهیم.
مرحلۀ هشتم: باید کاملاً صبر کنید تا تمامی مواد داخل قابلمه سرد شود. بعد ظرفی دردار و شیشه ای را انتخاب کرده و تمامی موارد را داخل آن میریزیم. باید ظرف را به دور از نور خوشید و در جای خنک نگه داری کنید. بهترین جا برای به عمل آمدن این ترشی داخل یخچال است. بعد از ۳ الی ۵ روز این ترشی بندری قابل استفاده است. البته میتوانید بعد از دو روز هم از آن استفاده کنید اما این کار را به شما توصیه نمیکنیم.
صحبت پایانی
ترشی یکی از چاشنیهای جدا نشدنی سفرههای ایرانی است. بسیاری از غذاهای ایرانی باید با دورچین ترشیهای متفاوت همراه باشند مانند انواع برنج و خورشتها و همچنین شکلهای متفاوت آبگوشتهایی که در تمامی استانهای ایران به خوشمزگی معروف هستند. به صورت کلی در کشور ما استفاده از انواع ترشی به یکی از فرهنگهای غذایی ما ایرانیها تبدیل شده است. از میان انواع ترشیهای مختلفی که در کشور ما درست میشود ترشی بندری یکی از محبوب ترین ترشیها در میان ما ایرانیها به شمار میرود.
اگر به تهیه ترشی علاقه مند هستید:
طرز تهیه ترشی لیته – دستور پخت انواع لیته
طرز تهیه ترشی مخلوط (ترشی همه پسند ایرانی)
طرز تهیه ۲ نوع ترشی لوبیا سبز + خواص و مضرات آن
طرز تهیهی مرحله به مرحله ترشی بادمجان خانگی و بادمجان شکم پر
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402