طرز تهیه رشته ختایی؛ شیرینی تبریزی

4/5 - (9 امتیاز)

رشته ختایی با کادیف از شیرینی‌های معروف تبریز است.

یکی از شیرینی‌های معروف در شهر تبریز رشته ختایی یا همان کادایف است که در ماه رمضان بسیار پرطرفدار است. اگر شما هم مهمان شهر تبریز بوده‌اید حتما از این شیرینی معروف امتحان کرده‌اید. در این مقاله با طرز تهیه رشته ختایی با دسر خوشمزه تبریزی آشنا خواهیم شد. البته رشته ختایی در کشور ترکیه با نام کادایف شناخته می‌شود که طرز تهیه آن دقیقا به همین شکل است.

دسر رشته ختایی از رشته‌های ترد و نازکی تهیه شده که در روغن سرخ می‌شود، همچنین در تهیه کونافه و باقلوا هم از رشته ختایی یا کادایف استفاده می‌شود. تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره طرز تهیه رشته ختایی این شیرینی تبریزی بدانید.

 

جزئیات و کالری رشته ختایی

 

رشته ختایی از آرد گندم و نوع مرغوب‌تر آرد یعنی سمولینا تهیه می‌شود. نوع تازه آن باید ترد و شکننده باشد که تردی آن خوردن آن را لذت‌بخش‌تر می‌کند. رشته ختایی انواع مختلف دارد که در این مقاله طرز تهیه انواع آن را آموزش خواهید دید. طرز تهیه رشته ختای خشک و طرز تهیه رشته ختایی خامه‌ای از پرطرفدارترین دستورهای تهیه این شیرینی بسیار خوشمزه است.

650 کیلو کالری کالری در هر 100 گرم
40 دقیقه زمان آماده سازی
25 دقیقه زمان پخت
6 نفر تعداد نفرات

 

 

مواد لازم برای تهیه رشته ختایی در خانه

طرز تهیه رشته ختایی خشک ماندگاری بالاتری دارد.

مواد اولیه برای طرز تهیه رشته ختایی خشک یا همان نوع ساده آن بسیار در دسترس و ساده است. اگر همه مواد را در خانه ندارید با سر زدن به یک فروشگاه به سادگی می‌توان آنها را تهیه کرد تا یک تجربه لذت بخش از تهیه شیرینی سنتی شهر تبریز را به دست آورد. طرز تهیه رشته ختایی از دو بخش تشکیل می‌شود، بخش اول تهیه خود شیرینی و بخش دوم تهیه شربت.

میزان لازم مواد لازم
300 گرم رشته ختایی
3 قاشق غذاخوری پودر قند یا شکر
2 قاشق غذاخوری گلاب
3 قاشق غذاخوری روغن مایع
50 گرم کره
3/2 پیمانه گردو
2/1 قاشق چای خوری پودر دارچین
2/1 قاشق چای خوری پودر هل
2/1 قاشق چای خوری پودر زنجبیل

 

طرز تهیه دسر رشته ختایی مرحله به مرحله

برای تهیه رشته ختایی به غیر از گردو از انواع مغزهای مقوی هم می‌توان استفاده کرد، به طور مثال پسته و بادام را می‌توان جایگزین گردو کرد. البته در دستور اصلی و سنتی طرز تهیه رشته ختایی گردو مرسوم است.

  • گردو را خرد می‌کنیم و در یک ظرف مناسب همراه سه قاشق شکر، پودر دارچین، هل و زنجبیل مخلوط می‌کنیم. یادتان باشد که گردو نباید پودر شود ولی تکه‌های درشت هم نداشته باشد.
  • فر را با دمای 180 درجه روشن کنید تا اتمام کار گرم شود.
  • سپس گلاب را اضافه کنید و مواد را با یک قاشق هم بزنید،باید یک خمیر یکدست به وجود آید.
  • کره و روغن را مخلوط کنید و روی حرارت غیر مستقیم کمی ذوب کنید. سپس با قلمو روی رشته‌ها را آغشته کنید.
  • از خمیر گردو درمیان رشته بگذارید و رشته ختایی را رول کنید. حتی می‌توانید از مواد گردویی در میان دو قطعه رشته ختایی بگذارید و مانند کوکو در آورید.
  • کف سینی فر را کمی چرب کنید و حتی می‌توانید کاغذ روغنی کف سینی پهن کنید.
  • رول‌های رشته ختایی را روی سینی بچینید و به مدت 25 دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید تا روی رشته‌ها طلایی شود.
  • اگر می‌خواهید رشته ختایی حسابی طلایی شود به مدت 3 الی 4 دقیقه شعله گریل را روشن کنید.

می‌توانید رشته ختایی را به صورت رول درآورید.

به خاطر ظرافت رشته‌ها بهتر است هنگام روشن کردن شعله گریل مراقب باشید که رشته ختایی نسوزد. تا اتمام زمان پخت رشته ختایی می‌توانید شربت را آماده کنید. ادویه‌ها را طبق ذائقه خودتان می‌توانید کم یا زیاد کنید.

 

مواد اولیه شربت شیرینی رشته ختایی

 

مواد اولیه میزان لازم
شکر 1 پیمانه
آب 2/1 پیمانه
آبلیمو 1 قاشق غذاخوری
زعفران در صورت تمایل به میزان لازم

 

طرز تهیه شربت برای دسر رشته ختایی

شربت در طرز تهیه رشته ختایی لازم است یعنی نمی‌توان آن را از دستور پخت حذف کرد. رشته ختایی‌هایی که از فر بیرون می‌آیند باید غرق در این شربت شوند تا مزه اصلی رشته ختایی را به خود بگیرند. همچنین اضافه کردن گلاب یه شربت کاملا اختیاری است.

  • آب و شکر را داخل یک قابلمه بریزید و روی گاز با شعله ملایم قرار دهید. مایع را هم بزنید تا شکر در آب حل شود.
  • وقتی شربت به جوش آمد یک قاشق آب لیمو را به آن اضافه کنید و در صورت تمایل زعفران و گلاب را هم بنا به ذائقه خود اضافه کنید. زیر قابلمه راخاموش کنید تا شربت سرد شود.

اگر شربت را از قبل آماده کنید بهتر است زیرا در این صورت کاملا سرد می‌شود. هنگام ریختن شربت بر روی رشته ختایی باید سرد باشد. اما رشته‌ها باید بعد از بیرون آمدن از فر همان موقع که داغ هستند با شربت مزه‌دار شوند.

وقتی رشته‌ها داغ باشد شربت بهتر جذب آن می‌شود. شیرینی رشته ختایی هر چه تازه‌تر مصرف شود بهتر است. اما برای نگهداری بهتر است در یک ظرف در بسته در یخچال نهگداری شود.

 

طرز تهیه رشته ختایی با خامه یک ترکیب خوشمزه

 

در طرز تهیه رشته ختایی خامه‌ای باید یک کرم از شیر تهیه کنید که میان رشته‌ها از این کرم خوشمزه پر می‌شود. آماده سازی رشته‌ها در طرز تهیه رشته ختایی خامه‌ای با نوع ساده آن هیچ تفاوتی ندارد.

مواد لازم میزان لازم
شیر 5/2 پیمانه
آرد 2 قاشق
نشاسته 1 قاشق
شکر 1 پیمانه
وانیل 2/1 قاشق چای خوری

 

  • برای تهیه کرم خامه‌ای رشته ختایی شیر، آرد، نشاسته و وانیل را در یک قابلمه ریخته و با همزن خوب هم زنید تا آرد گلوله گلوله نشود.
  • سپس قابلمه را روی شعله متوسط بگذارید و مایع را همچنان هم بزنید تا آرد کف قابلمه جمع نشود. با گرم شدن مایع قوام می‌آید و وقتی جوش آمد زیر قابلمه را خاموش می‌کنیم تا کرم سرد شود.
  • رشته ختایی را که از قبل به روغن و کره آغشته کرده بودیم را دور میله‌های فلزی رول می‌کنیم و در فر با دمای 180درجه به مدت 25 دقیقه اجازه می‌دهیم تا پخته شود.
  • بعد از این که رشته‌ها را از فر بیرون آوردیم میله‌ها به راحتی جدا می‌شوند.
  • کرم سرد شده را داخل قیف شیرینی پزی بریزید و داخل رشته ختایی‌ها را از آن پر کنید.

طرز تهیه رشته ختایی خامه‌ای به همین سهولت که مطالعه کردید به پایان رسید. اگر نمی‌خواهید طرز تهیه رشته ختایی خامه‌ای به صورت رولی باشد می‌توانید رشته‌ها را بپزید سپس به دو دسته تقسیم کنید.

خامه را در میان رشته‌ها بریزید و دسته بعدی را روی آن قرار دهید.

 

طرز تهیه کوکوی رشته ختایی بدون فر

طرز تهیه کوکو رشته ختایی بدون فر امکان پذیر است.

برای تهیه شیرینی رشته ختایی بدون فر می‌توانید آن را مانند کوکو تهیه کنید. مواد اولیه را مانند دستور بالا تهیه کنید. کف ماهیابه نچسب را چرب کنید. مقداری رشته که با روغن و کره چرب شده کف ماهیتابه پخش کنید به صورتی که کاملا کف ماهیتابه پوشیده شود.

حالا از خمیر گردو روی رشته‌ها بریزد و با ته یک قاشق پخش کنید. دسته‌ای دیگر از رشته‌های چرب شده را روی لایه گردویی قرار دهید و با ته قاشق مواد را فشار دهید.

برای مدت 15 الی 20 دقیقه اجازه دهید روی شعله کم پخته شود. بعد از این که یک طرف رشته ختایی پخته شد به راحتی برمی‌گردد و روی دیگر را هم 15 دقیقه روی همان شعله بگذارید تا سرخ شود.

طرز تهیه کوکوی رشته ختایی بسیار آسان است و طعم آن با دیگر رشته ختایی‌ها تفاوتی ندارد.

 

رشته ختایی شیرینی تبریزی برای ماه رمضان

 

برای رنگین کردن سفره افطار در کنار رشته ختایی انواع دسرها و شیرینی‌‌ها دیگر مانند زولبیا و بامیه وجود دارد که می‌توانید به صورت آنلاین از  خرید شیرینی آنلاین سفارش دهید.

نظرات کاربران

گلاره
08.خرداد.1402

سلام این شیرینی ترکیه با نام کادایف در ترکیه استابول با گرون ترین قیمت خوردم بعد امد تبریز دیدم بهش میگن رشته ختایی چقدم خوشمزه تر از کادایف ترکیه بود بخدا ما قدر شیرینی ها میوه ها و غذاهای کشور خودمون نمیدونیم

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام دوست گرامی بله شهرها و استان های ایران خیلی شیرینی ها و غذاهای مختلف خوشمزه دارند که یکیش شیرینی رشته ختایی یا کادیف هستش

ذوالفقاری
08.خرداد.1402

سلام شیرینی رشته ختایی چقدر درست کردن رشته ها سخت و زمان بر بود

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام شیرینی رشته ختایی خوشمزه رو بار بعدی که درست کنید براتون راحت تر میشه

رضاییپور
08.خرداد.1402

رشته ختایی از کجا بخرم

zabihipor
08.خرداد.1402

رشته ختایی های من چسبیدن بودن به تابه مگه کنده میشدن

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام رشته ختایی روی شعله کم میزاشتید و کف تابه روغن میزدید

روشنک
08.خرداد.1402

رشته ختایی خامه‌ای با وانیل بینظیره خیلی خوبه هرکی نخوره نصف عمرش رفته

    snappfoodadmin
    09.خرداد.1402

    سلام بله واقعا رشته ختایی یا کادایف با خامه هم خوشمزه هستش