
طرز تهیه شیرینی برساق در منزل بهروشی ساده
شیرینی برساق یکی از انواع شیرینیهای محلی و خوشمزه است که بسیاری از خانمها با فرا رسیدن مناسبتهای خاص مثل ایام نوروز یا ماه مبارک رمضان آن را تهیه میکنند. برساق طعمی لذیذ و خوشمزه دارد و برای کمتر کسی دست رد به سینه آن میزند.
طرز تهیه شیرینی برساق نیز ساده بوده و شما طی چند مرحله میتوانید این شیرینی را داخل منزل تهیه کنید. با تهیه این شیرینی، نیازی به خرید شیرینی و کیک از قنادی ندارید، چون فوقالعاده خوشمزه است و جای هر شیرینی دیگری را برایتان پر میکند.
اطلاعات تکمیلی تهیه شیرینی برساق
اطلاعات تکمیلی برای تهیه شیرینی برساق بهترتیب زیر است:
کالری برای هر 100 گرم | 472 کالری |
زمان آمادهسازی | 20 دقیقه (2 تا چند ساعت نیز برای استراحتدادن به خمیر لازم است) |
زمان لازم برای پخت | 10 دقیقه |
تعداد نفرات | 3 تا 4 نفر |
مواد لازم برای تهیه شیرینی برساق
مواد لازم برای تهیه شیرینی برساق بهترتیب زیر است:
آرد بربری | 6 لیوان |
ماست یا شیر | 1 لیوان |
تخممرغ | 1 عدد |
نمک | 1 قاشق غذاخوری |
روغن حیوانی | 1 پیمانه |
شکر | 3.4 لیوان |
آب ولرم | 1 لیوان |
وانیل | نوک قاشق مرباخوری |
مواد لازم برای تهیه مایه خمیر:
خمیر مایه فوری | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
آب ولرم | 1.2 پیمانه |
طرز تهیه شیرینی برساق
طرز تهیه برساق ترد و خوشمزه بهترتیب زیر است:
- در مرحله اول خمیر مایه را درست میکنیم. برای این کار باید یک کاسه تهیه کرده و سپس خمیر مایه فوری را بههمراه 1 قاشق غذاخوری شکر و 1.2 پیمانه آب ولرم داخل یک کاسه ریخته و خوب هم بزنید تا مخلوط شوند. حالا باید 8 دقیقه هم صبر کنید تا خمیر آماده شود.
- آرد و نمکها را با هم ترکیب کنید و سپس آنها را 3 بار الک کرده و داخل یک ظرف بریزید.
- شکر، تخممرغ، ماست، آب ولرم، روغن و وانیل را به موادتان اضافه کرده و بعد خوب هم بزنید.
- خمیر مایه را هم داخل ظرف ریخته و مواد را ترکیب کنید تا یکدست شوند.
- حدودا 10 دقیقه خمیر را با دستهای مشتشده ورز دهید تا نرم شود.
- یک پارچه تمیز آماده کرده و روی خمیر بیندازید. اجازه دهید تا خمیر در جایی گرم و مناسب استراحت کند تا حجم گرفته و پف کند.
- در این مرحله از طرز تهیه برساق ساده، یک سینی آماده کرده و روی آن را آرد بپاشید.
- خمیر را هم به قسمتهای کوچکتر تبدیل کرده و با چانهگرفتن خمیرهای کوچک را روی سینی قرار دهید.
- روی سطح کارتان آرد پاشیده و بعد با نوک انگشتهای خود، چانهها را باز کنید.
- یک تابه آماده کرده و آن را روی شعله گاز با حرارت ملایم بگذارید.
- مقدار کمی روغن مایه داخل تابه بریزید و بگذارید تا روغن گرم شود.
- خمیرهای کوچکی را که قبلا تهیه کردید داخل تابه بگذارید تا سرخ شوند.
- اگر یک طرف خمیرها را رنگ گرفته، آنها را بچرخانید تا طرف دیگرشان هم سرخ شود.
- بعد از سرخشدن کاملا برساقها، یک دستمال مخصوص تهیه کرده و شیرینیها را روی آن بچینید تا روغن اضافهشان گرفته شود.
آموزش طرز تهیه برساق پفکی و ساده بهپایان رسید. طی همین مراحل کوتاه و راحت شما میتوانید این شیرینی خوشمزه را تهیه کرده و نوشجان کنید.
طرز تهیه برساق لرستان
برساق در گویش لکی، به معنای “کلوچه محلی” بوده و حالا ما قصد داریم در ادامه آموزش طرز تهیه شیرینی برساق لکی را که مخصوص لرستان است، در اختیارتان بگذاریم.
مواد لازم برای تهیه برساق لکی:
آرد | 500 گرم |
شکر | 100 گرم |
شیر | 1 لیوان |
تخممرغ | 1 عدد |
رازیانه | ۲/۱ قاشق سوپخوری |
روغن سرخکردنی | به میزان لازم |
نمک | به میزان لازم |
زعفران دمکرده | به میزان ازم |
طرز تهیه برساق خرم آباد یا برساق لکی بهترتیب زیر است:
- یک ظرف تهیه کرده و آرد و نمک را بههمراه شکر و رازیانه در آن ترکیب کنید.
- تخممرغ، شیر و زعفران دمکرده را هم بهمخلوط اضافه کرده و خوب مواد را ورز دهید (شما باید آنقدر مواد را ورز دهید تا خمیر حالت چسبندگیاش را از دست بدهد و بهدستهایتان نچسبد).
- یک ظرف دیگر تهیه کرده و دارچین، گردو، گلاب،پودر هل و شکر را اخل آن بریزید و هم بزنید.
- روی یک سطح صاف کمی آرد بپاشید و سپس خمیر را روی آنجا قرار داده و با کمک ورنه آن را تبدیل به یک لایه نازک کنید.
- یک لیوان برداشته و با دهانه لیوان، خمیر را بهصورت دایرهدایره برش دهید.

لرستانیها برساق مخصوص خودشان را دارند
- قاشقی برداشته و ترکیبتان را داخل هر یک از این دایرهها بریزید.
- لایههای خمیرهای دایرهها را جمع کنید تا مواد را در بر بگیرند.
- یک ماهیتابه تهیه کرده و مقداری روغن داخل آن بریزید. حالا بگذارید تا ماهیتابه روی حرارت ملایم گاز داغ شود. خمیرها را داخل ماهیتابه گذاشته و بگذاردی پشت و روی آنها خوب سرخ شود.
- یک حوله یا دستمال مخصوص آشپزخانه آماده کرده و بعد از سرخ شدن شیرینیها، آنها را روی دستمال بچینید تا روغن اضافیشان گرفته شود.
برساق لکی شما بعد از سردشدن آماده است و میتوانید آن را نوشجان کنید.
طرز تهیه برساق کرمانشاه
کرمانشاهیها به شیرینی برساق بژی میگویند. حالا ما میخواهیم در ادامه طرز تهیه شیرینی برساق کرمانشاهی یا همان بژی کرمانشاهی را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه برساق کرمانشاه:
آرد نان لواش | 2 کیلوگرم |
زردچوبه | 2 قاشق مرباخوری |
نمک | 2 قاشق مرباخوری |
پودر رازیانه | 1 قاشق غذاخوری |
روغن حیوانی کرمانشاه | 300 گرم |
شکر | 550 گرم |
شیز | 900 گرم |
خمیر مایه فوری | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده | 4 قاشق غذاخوری |
پودر قند | به مقدار لازم |
طرز تهیه برساق کرمانشاهی بهترتیب زیر است:
- آردها را 2 بار الک کنید و سپس آن را داخل یک ظرف بههمراه پودر رازیانه، نمک و زردچوبه بریزید و خوب هم بزنید.
- قابلمهای تهیه کرده و روی حرارت گاز بگذارید. روغنهای حیوانی کرمانشاهی را هم داخل قابلمه ریخته و بگذارید تا ذوب شوند. حالا روغن ذوبشده را به ترکیبتان اضافه کرده و خوب مواد را ورز دهید تا بافتی خمیری مانند بگیرند.
- قابلمهای دیگر تهیه کرده و شیرها را داخل آن بریزد و روی گاز بگذارید. اجازه دهید شیرها گرم شوند.
- شیرها را داخل ظرفی دیگر بریزید و داخل ظرف 1 قاشق غذاخوری شکر هم بریزید.
- در این مرحله از آموزش طرز تهیه برساق با شیر، داخل یک لیوان شیر بریزید و بعد خمیر مایه را هم داخل آن ریخته و یک درب روی لیوان بگذارید و اجازه دهید خمیر مایه به عمل بیاید.
- یک قابلمه آماده کرده و مابقی شیر و شکرها را داخل آن بریزید.
- زعفران دمکرده را هم به مواد قابلمه اضافه کرده و قابلمه را روی گاز بگذارید. آنقدر به مواد حرارت دهید تا شکرها بهطور کامل در شیر حل شوند.
- قابلمه را از روی گاز بردارید و اجازه دهید مواد کمی سرد شوند.
- با کمشدن حرارت مواد، خمیر مایه را هم به آنها اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شوند.
- حالا باید ترکیباتتان را به آردها کمکم به آردها اضافه کرده و در همین حین آنها را ورز بدهید تا خمیری یکدست و مناسب ایجاد شود. حدودا 15 دقیقه و تا زمانی که خمیر دیگر بافت چسبندهای نداشت، این کار را ادامه دهید. (برای لطیفشدن خمیر، شیر و مواد آن باید حتما آرامآرام به آرد اضافه شوند)
- خمیر که آماده شد، روی آن را یک با یک پلاستیک یا نایلون پوشانده و اجازه دهید حدودا 1 ساعت در دمای محیط برای حجمگرفتن، استراحت کند.
- بعد از استراحتکردن خمیر، دوباره آن را ورز دهید تا حجم اضافهاش از بین برود.
- خمیرها را به قطعات دایرهای و گردو مانند کوچکتر تقسیم کنید.

روش تهیه شیرینی برساق کرمانشاهی خاص و متفاوت است
- یک ظرف شبیه صافی یا آبکش تهیه کرده و خمیرها را داخل آن بگذارید و کمی فشار دارید تا طرحدار شوند.
- قابلمهای تهیه کرده و روی حرارت ملایم گاز بگذارید. داخل آن را به اندازهای روغن بریزید که وقتی خمیرها را داخل روغنها میگذارید، شناور باشند.
- دو طرف شیرینیها را داخل روغنها سرخ کنید.
- قابلمهای دیگر تهیه کرده و شیرینیهای سرخشده را داخل آن بگذارید و درب قابلمه را هم ببندید (این کار برای جلوگیری از خشکشدن شیرینیها است).
- یک الک بردارید و برای تزیین شیرینیها، با الک روی آنها پودر قند بپاشید.
حالا شیرینیهای شما آماده است و میتوانید در کنار یک چای زعفرانی خوشمزه، آنها را نوشجان کنید.
طرز تهیه برساق سنندج
سنندجیها هم برساق مخصوص خودشان را دارند. برساق سنندج ترد و خوشمزه است و بدون شک جزو طرفداران پر و پا قرص آن میشوید.
مواد لازم برای تهیه برساق سنندج:
آرد سبوس دار گندم | 4 پیمانه |
روغن محلی یا جامد | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | 3 قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده | 2 قاشق غذاخوری |
نمک | نصف قاشق چایخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری |
پودر هل | 1 قاشق مرباخوری |
بکینگ پودر | نصف قاشق چایخوری |
شیر ولرم | یک + یکپنجم پیمانه |
پودر خمیر مایع | 1 قاشق غذاخوری |
تخممرغ | 1 عدد |
طرز تهیه شیرینی برساق سنندج بهترتیب زیر است:
- یک ظرف کوچک تهیه کرده و یک پنجم شیر ولرم را داخل آن بریزید. سپس پودر خمیر مایه و شکر را هم با آن ترکیب کرده و روی ظرف را بپوشاند و اجازه دهید حدودا 10 دقیقه خمیر مایه بهعمل بیاید.
- یک ظرف بزرگ تهیه کرده و آرد و بکینگ پودرها را داخل آن الک کنید.
- ظرفی دیگر تهیه کرده و تخممرغ را داخل آن بشکنید و هم بزنید.
- خمیر مایعای را که درست کردید، بههمراه تخممرغهای همزده و روغن، پودر هل، زردچوبه و زعفران دمکرده به ظرف آرد اضافه کنید.
- حدودا 10 دقیقه مواد را با هم ورز دهید. ورزدادن مواد را تا جایی ادامه دهید که خمیر دیگر بهدست نچسبد.
- یک پلاستیک فریزر روی خمیرتان بکشید و اجازه دهید حدودا 2 ساعت در دمای محیط استراحت کند.
- بعد از استراحتدادن مواد، خمیر کمی پف اضافه دارد که باید آن را با ورز دادن بگیرید.
- خمیر را به قسمتهای کوچکتر (اندازه یک تخممرغ) تبدیل کنید.
- کف یک سینی را با روغن چرب کرده و بعد خمیرهای کوچک را روی آن بچینید.
- یک آبکش بردارید و روی کفش خمیرها فشار دهید تا فرم بگیرند. امکان فرمدادن به خمیرها با چنگال هم وجود دارد.
- موادتان را داخل یک تابه سرخ کرده و روی یک دستمال بگذارید تا سرد شوند/
حالا شیرینی برساق سنندجی شما آماده است و میتوانید آن را در کنار دیگر شیرینیهای محلی سنندج یا خوراکیهای معروف این شهر نوشجان کنید. اگر مهمانی سنندجی دارید، طبق این دستورپخت پیش بروید و با شیرینی مخصوص شهرش او را غافلگیر کنید.
نکات مهم در تهیه شیرینی برساق
به چند نکته مهم در ادامه درباره تهیه شیرینی برساق توجه داشته باشید:
- درصورتیکه شیرینی برساق تا 1 ماه داخل نایلون و داخل یخچال نگهداری شود، قابل استفاده است.
- برساقهای لرستانی باید عطر و طعم زعفرانی خوبی داشته باشند. پس در استفاده از زعفران برای این شیرینیها دست و دلباز باشید.
- در صورت سفت بودن خمیر برساق میتوانید مقداری زعفران دم کرده یا شیر را به موادتان اضافه کنید.
- روغن محلی یا کره طعمی بهتر به برساق نسبت به روغنهای سرخکردنی میدهند.
- برای تزئین برساق میتوانید هم از دارچین و هم از پودر قند استفاده کنید.

در تهیه برساق باید بهبعضی نکات مهم توجه کرد
- برای تردشدن شیرینی برساق کافیست یک تخممرغ را داخل یک ظرف شکسته، همزده و سپس آن را به وسیله قلمو آشپزی رو شیرینیها بمالید.
- در صورت مالیدن تخممرغ روی شیرینیها، بهتر است که آنها را همان روز تهیه نوشجان کنید. شما میتوانید این شیرینیها را داخل ظرفهای شیشهای دربدار و در داخل یخچال هم بگذارید. در صورتی که روی شیرینیها را تخممرغ نزدهاید، نگهداری آنها در همان نایلون ساده هم امکانپذیر است.
- برساقها را زمان سرخشدن زود به زود بچرخانید تا خشک نشده و نسوزند.
نحوه مصرف برساق
شما میتوانید برساق را برای تمام اعیاد و روزهای مناسبتی خاص تهیه کنید. این شیرینی بهدلیل مقویبودن برای میانوعده و عصرانه هم مناسب است.
اگر قصد تهیه برساق برای مهمانانتان را دارید، امکان تهیه شیرینیهای دیگر مثل برنجک را هم در کنار آن دارید تا ظرف پذیراییتان کاملتر شود. ما در مطلب جداگانه طرز تهیه برنجک را بهطور کامل آموزش دادهایم.
برساق، یک شیرینی خوشمزه و با چندین دستور پخت
ما در این مطلب طرز تهیه شیرینی برساق را با چندین دستور پخت مختلف آموزش دادیم. برساق یک شیرینی خوشطعم و خوشمزه است که فرقی ندارد بهچهروشی آن را تهیه کنید، به هر حال طعم و لذت خود را حفظ میکند. شما در بلاگ اسنپ فود، علاوه بر طرز تهیه برساق میتوانید طرز تهیه انواع شیرینی محلی را هم بیاموزید و با انواع شیرینیهای خوشمزه، مهمانانتان را شگفتزده کنید.
طرز تهیه شیرینی برساق ساده است اما اگر بههردلیلی امکان پختوپز و شیرینیپزی داخل منزل ندارید، ما امکان خرید آنلاین شیرینی را برایتان در اسنپ فود به وجود آوردهایم. شما با اسنپ فود و با چند کلیک ساده، امکان سفارش شیرینی مورد علاقهتان را از شیرینی فروشیهای محلی دارید.
نظرات کاربران