تاثیر قهوه بر قند خون چیست؟ آیا قهوه برای دیابت ضرر دارد؟
قهوه یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است؛ اما وقتی صحبت از دیابت بهمیان میآید، سوالات زیادی مطرح میشود. آیا این نوشیدنی تلخ و پرطرفدار میتواند به کنترل قند خون کمک کند یا بالعکس، برای شما مضر است؟
نوشیدن متعادل قهوه بهطور مستقیم قند خون شما را بالا نمیبرد؛ اما اگر زیادهروی کنید، کافئین داخل این نوشیدنی میتواند بر افزایش سطح قند خون شما تاثیر بگذارد. تا انتها با ما همراه باشید تا ببینیم تاثیر قهوه و قند خون بر یکدیگر چگونه است و چطور این نوشیدنی به پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک میکند.
تاثیر قهوه بر قند خون چیست؟
بر اساس بررسیهای انجامشده روی قهوه و قندخون، بهنظر نمیرسد که این نوشیدنی بهطور مستقیم سطح قند خون یا گلوکز را بالا ببرد. این خبر برای افراد دارای دیابت که از طرفداران قهوه هستند، خوشحالکننده است؛ با این حال، برخی تحقیقات نشان میدهد که کافئین موجود در قهوه میتواند حساسیت به انسولین را در بدن شما مختل کند و این اتفاق برای افراد مبتلا به دیابت اصلا ایدهآل نیست.
البته سایر ترکیباتی که در قهوه وجود دارد (بهویژه منیزیم، کروم و پلیفنولها) در بهبود حساسیت به انسولین نقش دارند و میتوانند اثرات منفی کافئین را خنثی کنند. بههمین دلیل، بعضی از متخصصها پیشنهاد میکنند که افراد مبتلا به دیابت، قهوه بدون کافئین (دیکف) بنوشند تا از مزایای موادی مانند آنتیاکسیدانها و مواد معدنی، بدون تاثیر بر حساسیت به انسولین بهرهمند شوند.
هنوز تحقیقات دقیقی در مورد تاثیر طولانیمدت قهوه بر سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت انجام نشده است. با این حال مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن متعادل قهوه برای دیابت و فشار خون مشکلی ایجاد نمیکند. در یک متاآنالیز منتشرشده درBMJ در سال 2023، نشان داده شد که بین مصرف قهوه (چهار فنجان در روز) و کاهش مرگومیر (26٪ خطر مرگ زودرس کمتر) در افراد مبتلا به دیابت ارتباطی وجود دارد.
دلیل تاثیر کافئین بر قند خون چیست؟
شواهد و تحقیقات نشان میدهد کافئین و اثرات آن میتواند باعث افزایش قند خون شما شود. البته این اتفاق تنها در صورتی رخ میدهد که در مصرف نوشیدنیهای کافئیندار، که قهوه هم یکی از آنهاست، زیادهروی کنید. بیایید ببینیم فرآیند تاثیر کافئین بر قند خون چگونه است؟
- بر اساس مقاله منتشرشده در مجله تحقیقات خواب، دلیل افزایش قند با نوشیدن قهوه این است که کافئین روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد و باعث واکنش هورمونی در بدن ما میشود. ابتدا گیرندههای آدنوزین را مسدود میکند (آدنوزین یک ماده شیمیایی است که با اتصال به سلولهای مغز به ما کمک میکند بخوابیم). هنگامی که گیرندههای این ماده مسدود میشوند، فعالیت سلول هم بیشتر خواهد شد.
- در مرحله بعد، کافئین اثرات محرکهای طبیعی تولیدشده توسط مغز را بالا میبرد. این محرکها سروتونین، دوپامین و استیلکولین هستند. البته ترشح آدرنالین را هم افزایش میدهد و این مورد روی قند خون شما هم اثر دارد.
- در آخر، آدرنالین به کبد سیگنال میدهد که گلوکز ذخیرهشده را آزاد کند تا باعث تقویت انرژی شود؛ اما این کار میتواند میزان گلوکزی را که وارد خون شما میشود هم افزایش دهد. همچنین، نداشتن خواب کافی، مقاومت به انسولین را افزایش میدهد و احساس گرسنگی شما را بیشتر میکند. در نتیجه باعث میشود بیشتر غذا بخورید و سطح قند خونتان بالا رود.
علاوهبر کافئین، بعضی مواد غذایی و حتی میوهها هم روی سطح گلوکز خون شما تاثیر میگذارند. اگر میخواهید بدانید چه میوههایی برای قند خون بد است، بعد از خواندن این مطلب، سری به این مقاله هم بزنید. همچنین اگر کبد چرب دارید، اطلاعات در این زمینه را در مطلب قهوه برای کبد چرب مطالعه کنید.
افراد دیابتی چه نوع قهوهای بنوشند؟
بهطور کلی با توجه به تاثیر قهوه بر قند خون، بهتر است سعی کنید قهوه را با حداقل قند اضافه بنوشید. مقدار دقیق قندی که برای مصرف روزانه بیخطر است، بر اساس وضعیت خاص شما متفاوت خواهد بود؛ اما انجمن قلب آمریکا استانداردهای زیر را توصیه میکند:
- مردان: 36 گرم (9 قاشق چایخوری)
- زنان: 25 گرم (6 قاشق چایخوری)
چطور میتوانید بفهمید در قهوهای که مینوشید، چقدر شکر وجود دارد؟ جواب این است که باید بهسراغ برچسب نوشیدنیها بروید. برچسبها بر اساس محتوای قند و چربی اشباعشده درجهبندی میشوند. برچسب سبز، پایینترین سطح و برچسب قرمز بالاترین سطح قند را دارد. تا حد امکان از نوشیدن قهوههایی که دارای برچسبهای زرد و قرمز هستند، خودداری کنید. نوشیدن اسپرسو بهعنوان یک قهوه برای قند خون خوب است؛ چرا که هیچ قندی ندارد.
اگر مایلید بدانید چه آبمیوهای برای قند خون خوب است، پیشنهاد میکنیم به این مقاله در اسنپفود سر بزنید. به کمک این مطلب میتوانید نوشیدنیهای طبیعی و خوشطعم دیگری را که به کنترل سطح گلوکز و رژیم غذایی شما کمک میکنند، بهتر بشناسید.
تاثیر قهوه بر پیشگیری از دیابت چیست؟
تحقیقات مختلفی وجود دارد که نشان میدهد افزایش مصرف قهوه ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. محققان هاروارد روی بیش از 100000 نفر طی حدود 20 سال تحقیق کردند. طی این تحقیقات فهمیدند افرادی که بیش از یک فنجان در روز قهوه مینوشند، 11 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. همچنین افرادی که مصرف قهوه خود را به یک فنجان در روز کاهش دادند، خطر ابتلا به دیابتشان 17 درصد بیشتر شد.
مصرف قهوه چطور خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد؟
نوشیدن روزانه 1-4 فنجان قهوه (کافئیندار یا بدون کافئین) با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن قهوه بهطور منظم و طولانیمدت میتواند سلولهای بتا و عملکرد کبد را حفظ کند.
البته بیشترین مطالعه انجامشده درباره تاثیر قهوه بر قند خون نیست؛ بلکه درباره تاثیر کافئین داخل قهوه است. عناصر دیگری هم در قهوه وجود دارند که میتوانند برای سلامت انسان مفید باشند. یکی از آنها کافستول است که در اسپرسو بهوفور پیدا میشود.
تحقیقات نشان داده است که سلولهای بتای آغشته به کافستول، انسولین بیشتری تولید میکنند. این تحقیق خاص که روی حیوانات انجام شده است، نشان داد که سطح گلوکز موشهایی که با کافستول تغذیه شدهاند در مقایسه با موشهایی که ورودی کافستول نداشتند، پایینتر بود. سلولهای لوزالمعده این موشها تقریباً دوبرابر مقدار قبلی انسولین تولید کرد.
صحبت آخر با طرفداران قهوه
با توجه به مطالبی که در این مقاله خواندیم، حتی اگر دیابت دارید هم نوشیدن قهوه برای شما بیخطر بهنظر میرسد و تنها نکته مهم این است که از قهوه بهعنوان درمان یا دارویی برای کنترل قند خون استفاده نکنید! همچنین فراموش نکنید که رعایت اعتدال، اصل داستان است.
اگر با خواندن این مقاله هوس قهوه کردید، همین حالا میتوانید سفارش قهوه از اسنپ فود بدهید یا اگر وقت و شرایط دمآوری قهوه را ندارید از کافه های اسنپ فود نوشیدنیهای برپایه قهوه را انتخاب کنید.