ماهی هوور چیست و چه طبعی دارد؟
اغراق نیست اگر بگوییم که اکثر افراد؛ حتی کسانی که از ماهی بیزارند، کنسرو ماهی تن را دوست دارند. اما آیا تا به حال گوشت تازه ماهی تن را خوردهاید؟ البته خانواده ماهیان تن، خانواده بزرگی است و تنوع زیادی دارد. با این وجود، یکی از مناسبترین انواع آن برای درست کردن کنسرو، ماهی هوور است. یک ماهی خوشطعم با جثهای متوسط تا درشت که خواص فراوانی برای سلامتی دارد و میتوان گوشت تازه و قرمزرنگ آن را به شکلهای مختلفی مثل ماهی کبابی، ماهی سوخاری و… طبخ کرد. این مقاله اسنپ فود حاوی اطلاعات مفیدی درباره خواص ماهی هوور و ویژگیهای آن است و به سوالات مهمی از این قبیل که ماهی هوور گرمه یا سرد و… پاسخ میدهد. با ما همراه باشید.
ماهی هوور چیست؟
ماهی هوور یکی از گوشتیترین انواع ماهی جنوب است که آن را با نامهای ماهی تن، اسکیپ جک، کاتسو، بونیتو و ویکتور هم میشناسند. نام علمی هوور، Thunnus tonggol است و به خانواده بزرگ ماهیان تن تعلق دارد.
ماهی هوور بین 8 تا 10 سال عمر میکند و طبیعت بدن آن با شنای طولانی با سرعت بالا سازگار است. همچنین این ماهی دوست دارد از سطح اقیانوس بپرد و عمده غذای آن شامل انواع ماهی، سرپایان و سختپوستان، بخصوص لارو، دهان پایان و میگوها است. ماهی هوور فراوانترین گونه ماهی تن تجاری است که صید آن 58 درصد صید ماهی تن جهان را شامل میشود.
انواع ماهی هوور
این ماهی 2 نوع اصلی به نامهای هوور سیاه و هوور سفید دارد. طعم قویتر هوور سیاه باعث شده که این نوع، انتخاب بهتری برای کبابی کردن و دودی کردن باشد. در حالی که هوور سفید، طعم ملایمتری دارد و برای سرخ کردن و پختن مناسبتر است.
مشخصات ماهی هوور تازه
برای ارزیابی مشخصات ماهی هوور تازه، موارد زیر را در نظر بگیرید. اضافه میکنیم که این روشها برای تشخیص تازگی انواع ماهیهای دیگر مانند ماهی سنگسر و… هم به کار میآید:
- بوی ماهی؛ بخصوص بوی آبششهای آن را استشمام کنید. به یاد داشته باشید که از ماهی فاسد، بوی تند و نامطبوعی شبیه بوی آمونیاک به مشام میرسد.
- انگشت خود را روی قسمتی از بدن ماهی فشار دهید. اگر بلافاصله جای فرورفتگی انگشت پر شد و گوشت به حالت اولیه خود برگشت، یعنی یک ماهی هوور تازه مقابل خود دارید، در غیر این صورت، از خرید ماهی صرفنظر کنید.
- چشمهای ماهی تازه باید درخشان و برآمده با مردمکی سیاه باشد. در حالی که رنگ مردمک چشم ماهیهای مانده و فاسد، سفید به نظر میرسد و براقیت لازم را ندارد.
- گوشت ماهی تازه نرم و لطیف است و میان پوست و گوشت، انسجام خوبی برقرار است. در حالی که پوست یک ماهی فاسد به آسانی از روی پوست جدا میشود و بسیار نرم شده است.به قرمز بودن آبششهای ماهی و براق بودن پوست آن توجه کنید.
برای خرید ماهی باکیفیت، فروشگاههای معتبر و خوشنام را انتخاب کنید و اگر فرصت خرید حضوری ندارید، از اسنپ فود کمک بگیرید. کافی است وارد سوپر پروتئین آنلاین اسنپ فود شوید و هر نوع ماهی را که دوست دارید در کسری از ثانیه و با چند کلیک سفارش دهید. سفارش شما در کوتاهترین زمان ممکن توسط پیک به درب منزلتان میرسد.
ارزش غذایی ماهی هوور
ارزش غذایی ماهی هوور در هر 100 گرم از آن به صورت جدول زیر است:
مواد مغذی | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 103 کالری |
چربی کل | 1.00 گرم |
پروتئین | 22.00 گرم |
کلسترول | 47.00 میلیگرم |
سدیم | 37.00 میلیگرم |
ماهی هوور چه طبعی دارد؟
طبع ماهی هوور در طب سنتی، گرم است و میتواند بهترین انتخاب برای افرادی باشد که ماهیهای طبع سرد مانند ماهی سالمون با مزاج آنها سازگار نیست.
ماهی هوور چه خاصیتی دارد؟
از مهمترین خواص ماهی هوور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماهی هوور فاقد چربی و دارای انواع اسید آمینههای مورد نیاز بدن است. بنابراین اثر قابلتوجهی در رشد عضلات دارد.
- مقادیر بالای امگا 3 موجود در این ماهی، تقویتکننده شریانهای قلب و عروق است و میزان چربی بدن خون را کاهش می دهد. به همین دلیل مصرف آن برای افرادی که عمل پیوند قلب داشتهاند یا دچار گرفتگی رگهای قلب هستند، مفید است. همچنین، خطر بروز سکتههای قلبی و مغزی را کاهش میدهد.
- این ماهی، غذایی مناسب برای سالمندان است و مصرف آن به کسانی که دچار فقر حرکتی هستند، توصیه میشود.
- این ماهی لذیذ دارای مقادیر فراوانی از ویتامینهای A، D، E و K است. همچنین املاح معدنی مفیدی مانند ید، فسفر، پتاسیم، منابع طبیعی منیزیم، روی، سدیم، منگنز و سلنیوم دارد.
- مقادیر فراوان سلنیوم موجود در ماهی هوور، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
- مصرف ماهی هوور برای کسانی که کمتر در معرض نور خورشید هستند، بسیار مناسب است. همچنین منافع زیادی برای مبتلایان به امراض کلیوی دارد.
- این ماهی میتواند جایگاه مهمی در رژیمهای غذایی گیاهخواری داشته باشد.
- مواد مغذی موجود در این ماهی، نقش مهمی در استحکام استخوانها و بهبود عملکرد مغز و اعصاب دارند.
- این ماهی منبعی عالی از پروتئین است و استفاده از آن بخصوص در ایام امتحانات، عملکرد مغز و حافظه دانشآموزان را بهبود میبخشد.
- از دیگر خواص ماهی هوور میتوان به پیشگیری از انواع سرطانها، دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی – عروقی اشاره کرد.
مشخصات ماهی هوور
برای تشخیص ماهی هوور باید فرم بدن و مشخصات گوشت آن را بشناسید. بدن این ماهی، گرد و دوکیشکل است و حداکثر وزن به ثبت رسیده آن، 39.5 کیلوگرم بوده است. پشت بدن ماهی هوور به رنگ آبی تیره تا سیاه است، اما در پهلوها و شکم آن، یک رنگ نقرهای زیبا با خالهای بیضوی و بیرنگ در ردیفهای افقی به چشم میخورد. گوشت ماهی هوور به دلیل وجود میوگلوبین در بافت آن (پروتئین محتوی آهن قرمز در عضله) به رنگ صورتی یا قرمز تیره است و مانند ماهی سکن، تیغ بسیار کمی دارد. همچنین، این گوشت قرمز بافت لایه لایه دارد و پس از طبخ به رنگ سفید در میآید.
روش های طبخ ماهی هوور
جنوبیها برای سرخ کردن ماهی هوور تازه، از اصطلاح قرمز کردن استفاده میکنند و این روش را بهترین و خوشمزهترین نوع سرو این ماهی میدانند. البته همانطور که گفتیم، هوور بافت گوشتی منسجم و تیغهای بسیار کمی دارد و این موضوع آن را به انتخابی مناسب برای قلیه ماهی تبدیل کرده است. بهعلاوه، ماهی هوور برای طبخ کوکو ماهی و استیک ماهی هم کاربرد دارد.
میتوانید برای مرینیت ماهی از ترکیبات مختلفی مانند انواع ادویهجات، پودر سیر و پیاز، آبلیمو یا آب نارنج استفاده کنید و مقداری روغن زیتون هم به ماهی بزنید.
فرق ماهی هوور با گیدر
پیش از این گفتیم که ماهی هوور از خانواده بزرگ تن ماهیان است که گاهی انواع مختلف آن تفاوتهای زیادی با هم دارند. از میان انواع مختلف این ماهی، 3 گونه هوور، گیدر و زرده در ایران قابل صید هستند که ماهی گیدر و هوور درجه یک محسوب میشوند.
درباره تفاوت ماهی گیدر و هوور باید بگوییم که علاوه بر تفاوت طعم، گیدر بافتی نرمتر و جثهای بزرگتر از هوور دارد، در حالی که جثه زرده ظریفتر از دو نوع دیگر است. هر 3 نوع این ماهیها طعم منحصربهفرد خود را دارند و بسته به ذائقه و نوع غذا میتوانید هر کدام از انواع ماهی گیدر یا هوور یا زرده را انتخاب کنید. برای مثال، ماهی هوور بهترین انتخاب برای کباب، خورش و کنسرو است. در حالی که بافت خاص گوشت گیدر، طبخ یک استیک ماهی لذیذ را نوید میدهد. ماهی زرده هم طعم سبک و ملایمی دارد و میتواند انتخابی مناسب برای پخت در مایکروویو یا هواپز باشد و با انواع سسها، مزهدار شود.
مضرات ماهی هوور
دقت داشته باشید که ماهیان تن، قابلیت بالایی برای جذب جیوه موجود در آبهای آزاد دارند. بنابراین نباید در مصرف این ماهی، زیادهروی کرد. معمولا خوردن 2 بار در هفته از این ماهی، مشکلی ایجاد نمیکند و حتی میتواند در درمان و بهبود سرطان مؤثر باشد. در حالی که زیادهروی در مصرف آن میتواند تأثیر عکس داشته باشد و ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
از اثرات دیگر تجمع بیش از اندازه جیوه در بدن، اختلال سیستم عصبی است و عوارضی مانند بیحسی و خارش انگشتان دست، پا و لبها را بهدنبال خواهد داشت. همچنین میتواند باعث بروز دردهای ماهیچهای و مفصلی شود. بهعلاوه، خطر حملات قلبی را هم افزایش خواهد داد. بنابراین، مصرف ماهی هوور برای زنان باردار مناسب نیست و آسیبپذیری جنین نسبت به اثرات سمی جیوه، بهمراتب بیشتر از انسانهای بالغ است. این افراد میتوانند از ماهیهایی مانند ماهی کیلکا استفاده کنند.
ماهی هوور برای کودکان هم انتخاب مناسبی نیست و ممکن است جیوه موجود در آن باعث شود که کودکان دیرتر از موعد مقرر شروع به صحبت کردن یا راه رفتن کنند.
آیا برای پخت ماهی هوور اصل آماده اید؟
اگر با خواندن ویژگیها و خواص ماهی هوور تصمیم گرفتهاید که در وعده ناهار یا شام این غذای دریایی لذیذ را طبخ کنید، زودتر دست به کار شوید و گوشت ماهی را مزهدار کنید. این ماهی تا 2 روز در یخچال و تا 3 ماه در فریزر ماندگاری دارد و میتوان برای یخ زدایی، آن را در یخچال یا آب سرد قرار داد.
سوالات متداول
طبع ماهی هوور چیست؟
این ماهی طبع گرم دارد.
آیا ماهی هوور جیوه دارد؟
بله این ماهی قابلیت بالایی برای جذب جیوه موجود در آبهای آزاد دارد و مصرف آن برای زنان باردار، شیرده و کودکان مناسب نیست.
انواع ماهی هوور چیست؟
این ماهی، 2 نوع اصلی به نامهای هوور سیاه و هوور سفید دارد.