برای درمان کم خونی چه بخوریم؟
کمخونی نوعی بیماری شایع است و زمانی رخ میدهد که تعداد گلبولهای قرمز خون یا میزان هموگلوبین موجود در آنها کاهش مییابد. بدینترتیب، توانایی بدن برای حمل اکسیژن به بافتها کم میشود و این وضعیت در این افراد به خستگی، ضعف، سرگیجه، تنگی نفس و سایر مشکلات سلامتی منجر خواهد شد. در این بین، یکی از راههای موثر برای مدیریت و درمان کمخونی، توجه به رژیم غذایی است. از اینرو، در مطلب پیشرو تصمیم داریم با تفکیک مواد غذایی مفید برای کم خونی، به این پرسش که برای کم خونی چی بخوریم ، پاسخ مفصل و روشنی بدهیم.
انواع غذا برای درمان کم خونی
بدیهی است وضعیت سلامتی بدن ما بهطور قابلتوجهی به نوع غذایی که طی شبانهروز مصرف میکنیم، بستگی دارد. اینکه برای درمان کم خونی چه بخوریم ، تقریبا جواب سادهای دارد؛ افراد مبتلا به کم خونی میبایست غذاهای غنی از آهن و ویتامینB12 را مصرف کنند که از جمله بهترین گزینهها برای بهبود وضعیت کمخونی هستند. برای روشنتر شدن این موضوع، در بخش زیر به معرفی بهترین غذا برای کم خونی اشاره میکنیم:
- گوشت و مرغ: گوشت قرمز مانند گوشت گاو، گوسفند، بره و گوزن و همچنین گوشت مرغ، منبع غنی آهن هِم (آهن فرو) هستند که بهراحتی توسط بدن جذب میشوند. این نوع آهن برای تولید هموگلوبین، جذب و حمل اکسیژن و همچنین تولید انرژی در بدن ضروری است.
- جگر: این ماده غذایی بهعنوان منبع غنی از آهن و ویتامین B12 میتواند به بهبود سطح هموگلوبین و درمان کم خونی کمک کند.
- غذاهای دریایی: انواع غذاهای دریایی مانند ماهی، میگو، صدف و خرچنگ، سرشار از آهن هِم هستند؛ بهویژه ماهیهایی مانند سالمون که علاوه بر آهن، اسیدهای چرب امگا-3 نیز دارند، به سلامت قلب کمک قابلتوجهی میکنند.
- حبوبات: حبوباتی مانند عدس، نخود و لوبیا از منابع مناسب آهن غیرهِم و پروتئین گیاهی هستند. بنابراین، این مواد غذایی میتوانند گزینههای گیاهی بسیار مفیدی برای افرادی باشند که از گوشت استفاده نمیکنند.
- سبزیجات دارای برگ سبز: سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم بروکلی، برگ چغندر و تره، سرشار از آهن و ویتامین C هستند و جذب آهن را به مقدار خوبی افزایش میدهند.
- تخممرغ: منبع غنی از آهن و ویتامین B12 است که به افزایش تولید گلبولهای قرمز خون کمک میکند. علاوه بر آن، پروتئین موجود در تخممرغ، جذب آهن را بهبود میبخشد.
- آجیل: مغزها و دانهها مانند پسته، گردو، بادام و فندق، حاوی آهن، زینک و ویتامین E هستند و به افزایش سطح هموگلوبین، پیشگیری و درمان کم خونی و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
- غلات کامل: غلاتی مانند برنج قهوهای و جو دوسر میتوانند آهن و فیبر مورد نیاز افراد را تامین کنند و در حفظ سطح انرژی بدن نیز موثر باشند.
لازم به ذکر است که شما این امکان را دارید که برای تهیه مواد غذایی دارای آهن که برای بهبود کم خونی مفید هستند، از سرویس سفارش آنلاین پروتئین اسنپ فود استفاده کنید. سرویس نامبرده به سادگی و به سرعت، بهترین مواد پروتئینی برای کم خونی را در دسترس شما و عزیزانتان قرار میدهد.
انواع میوه برای درمان کم خونی
بخش قابلتوجهی از این پرسش را که برای کم خونی چی بخوریم ، با معرفی غذاهای آهندار پاسخ دادیم؛ این در حالی است که بخش دیگر رژیم غذایی مناسب برای کم خونی، به مصرف میوهها اختصاص دارد. درواقع، یکی دیگر از روشهای درمان خانگی کم خونی ، مصرف میوه های خون ساز یا میوههای غنی از ویتامین C است که به افزایش جذب آهن کمک میکنند و میتوانند نقش مهمی در بهبود کمخونی داشته باشند. در بخش زیر، میوههای مفید برای کم خونی را نام میبریم:
- پرتقال: پرتقال و دیگر میوههای گروه مرکبات مانند نارنگی، لیموترش و گریپفروت، به دلیل داشتن ویتامین C فراوان میتوانند به جذب بهتر آهن کمک شایانی کنند.
- انار: انار که از دیرباز بهعنوان میوه خون ساز شناخته میشود، سطح هموگلوبین خون را به مقدار قابلتوجهی افزایش میدهد.
- کیوی: به دلیل غنی بودن از ویتامین C، در بهبود روند جذب آهن و مبارزه با کم خونی تا اندازهای موثر است.
- سیب: سیب نیز سرشار از آهن و ویتامین C است و مصرف آن میتواند در بهبود وضعیت کمخونی نقش داشته باشد.
- توت فرنگی: به دلیل محتوای بالای ویتامین C، روند جذب آهن را تسهیل میکند و از اینرو، برای افراد مبتلا به کم خونی مفید است.
مصرف میوههای بالا برای رفع کم خونی را فراموش نکنید و به یاد داشته باشید که سفارش آنلاین میوه اسنپ فود نیز همیشه در خدمت شما است و میتوانید میوه و سبزیجات موردنظر خود را به سادگی از آنجا سفارش دهید.
نوشیدنی های مناسب برای کم خونی
اکنون که میدانید کدام میوهها و چه غذاهایی خون ساز هستند ، نوبت به معرفی نوشیدنیهای مناسب برای درمان کم خونی است. در بخش زیر، انواع آبمیوهها و نوشیدنیهای سالمی را که میتوانند به بهبود کمخونی کمک کنند، معرفی کردهایم:
- آب انار: درست مانند میوه انار، آب انار نیز حاوی آهن و ویتامین C است و میتواند به افزایش سطح هموگلوبین خون کمک کند.
- آب پرتقال: آب پرتقال نیز با ویتامین C فراوان خود در روند جذب آهن نقش موثری دارد و سطح انرژی بدن را افزایش میدهد.
- چای سبز: این چای میتواند بهعنوان نوشیدنی مفید در رژیم غذایی افراد مبتلا به کمخونی قرار گیرد. البته درباره مصرف چای سبز باید این نکته را در نظر بگیرید که نوشیدن آن باید با فاصله از وعدههای غذایی انجام شود؛ زیرا ممکن است جذب آهن را کاهش دهد.
- آب گوجهفرنگی: دارای آهن و ویتامین C است و به افزایش سطح هموگلوبین و جلوگیری از کمخونی کمک میکند. علاوه بر آن، آهن موجود در گوجهفرنگی باعث بهبود عملکرد مغز و تقویت سیستم ایمنی میشود.
آیا کم خونی با خوردن غذاها درمان می شود؟
بله؛ اینکه برای کم خونی چی بخوریم یا نخوریم، حقیقتا بر روند بیماری تاثیرگذار است. به عبارتی، با رعایت رژیم غذایی مناسب و مصرف غذاها، نوشیدنیها و میوههای غنی از آهن و ویتامین میتوان به بهبود کمخونی کمک قابلتوجهی کرد. بنابراین، اگر فردی به فکر درمان خانگی کم خونی از طریق تغذیه مناسب و مصرف غذاها و میوه های خون ساز است، میتواند به بهتر شدن وضعیت سلامتی خود بسیار امیدوار باشد. با این حال، ذکر این نکته الزامی است که در صورت عدم بهبود یا وجود علائم شدید، مشاوره با پزشک ضروری است.
برای کم خونی چی نباید بخوریم؟
برخی از غذاها و نوشیدنیها میتوانند جذب آهن را کاهش دهند؛ از اینرو، مهم است در کنار اینکه بدانیم برای کم خونی چی بخوریم ، از موارد منع مصرف نیز آگاهی داشته باشیم. در بخش زیر به مهمترین خوراکیهایی که برای کم خونی خوب نیستند، اشاره کردهایم:
- چای و قهوه: تانن موجود در چای و کافئینی که در قهوه وجود دارد، هر دو، موانعی برای جذب آهن هستند. در نتیجه، بهتر است این نوشیدنیها را حداقل یک ساعت پس از وعدههای غذایی و در حد اعتدال مصرف کنید.
- غذاهای غنی از کلسیم: لبنیات (ماست، پنیر و بهخصوص شیر) و برخی مکملهای کلسیم میتوانند روند جذب آهن را مختل کنند. بنابراین بهتر است از مصرف همزمان این مواد با غذاهای غنی از آهن خودداری کنید.
- غذاهای فرآوریشده: غذاهای حاوی قند و چربیهای اشباع میتوانند در کاهش سطح انرژی و سلامتی موثر باشند. غذاهای فرآوریشده جذب آهن را کاهش میدهند و از اینرو، بهتر است در رژیم غذایی افراد مبتلا به کمخونی محدود شوند.
برای کم خونی چی بخوریم و چی نخوریم!
در این مطلب به این پرسش مهم که برای درمان کم خونی چه بخوریم، پاسخ روشنی دادیم. به عبارتی، بهترین غذا برای کم خونی را معرفی کردیم و با نوشیدنیها و میوه های خون ساز آشنا شدیم. اکنون شما میدانید چه غذاهایی خونساز هستند و به همین دلیل میتوانید برای بهتر شدن وضعیت سلامتی خود، درمان خانگی کم خونی را پیش بگیرید. ناگفته نماند که خوردن گوشت قرمز یا گوشت مرغ همراه با مواد غذایی مانند عدس، سبزیجات برگدار و همچنین میوههای غنی از ویتامین C، میزان جذب آهن را افزایش میدهد. از اینرو، شما با قدری تغییر در عادات غذایی میتوانید وضعیت رژیم غذایی خود را بهبود ببخشید و برای حفظ و ارتقاء سطح سلامتی خود، قدم موثری بردارید.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402