آفوگاتو چیست؟
سادهترین پاسخ این است: آفوگاتو هم دسر است و هم قهوه! بالاخره میتوانیم هر دوی اینها را با هم داشته باشیم. آفوگاتو با ریختن یک شات اسپرسو روی مقداری بستنی یا ژلاتو آماده میشود. سرو آن نیز در لیوان یا فنجانی کوچک به همراه یک قاشق انجام میشود. نام آفوگاتو از واژۀ ایتالیایی به معنای «غرق شده» به دست آمده است. در ترکیب آفوگاتو، به معنای واقعی کلمه با اسپرسوی گرمی که روی سر بستنی سرد ریخته میشود مواجه هستیم که شیوۀ سرو شما میتواند سرنوشت متفاوتی را برای بستنی رقم بزند. ممکن است بخواهید آفوگاتو را با قاشق بخورید تا طعم بستنی و قهوه را به صورت جداگانه احساس کنید. یا اینکه به اندازۀ کافی صبر کنید تا بستنی ذوب شده و سپس آن را حل کرده و نوش جان کنید!

آفوگاتو؛ متفاوت از دیگر قهوهها
به عقیدۀ برخی، آفوگاتو مانند یک لاتۀ سرد به روز شده است که در آن، بستنی جایگزین شیر شده است. اما به عقیدۀ ما، آفوگاتو واقعاً در سطح دیگری است. دسری که مبتنی بر قهوه است، در اکثر کافهها و فروشگاههای ژلاتو و به خصوص در ایتالیا، با سه مادۀ اصلی تهیه میشود: اسپرسو، ژلاتو و یک لیوان لیکور. با این حال وقتی اسپرسوی داغ روی بستنی سرد ریخته میشود، ترکیبی عالی به دست میآید که چشمپوشی از افزودنیهای دیگر را امری واجب میشمرد. در این مقاله علاوه بر مرور برخی ویژگیها و روایتهای پیرامون آفوگاتو، با طرز تهیۀ این دسر ایتالیایی نیز آشنا خواهیم شد. اگر علاقۀ زیاد به بستنی و قهوه دارید، خبر خوشحال کنندهای برای شما داریم. وقت آن است که دسر قهوه و بستنیتان را خودتان درست کنید.
آفوگاتو را از کجا تهیه کنیم؟
آفوگاتو را میتوان در منوی بسیاری از رستورانها و کافهها یافت. یک قهوه خانۀ قدیمی به سبک ایتالیایی، بهترین جایی است که میتوانید آفوگاتو را در آن بیابید. همچنین بسیاری از رستورانهای سنتی و مدرن نیز جایی برای آفوگاتو در منوی خود باز کردهاند. هر کافهای که بستنی سرو میکند نیز احتمالاً این پیشنهاد را به شما خواهد داد که آن را امتحان کنید. همچنین که اگر به دنبال آفوگاتو هستید، بدانید که پرسیدن آن هیچوقت ضرر نخواهد داشت. برای تهیۀ آفوگاتو معمولاً نیازی نیست که شات خاص و متفاوتی از اسپرسو داشته باشید. اما بنا به تجربه و مهارت باریستا ممکن است اسپرسویی متفاوت و مخصوص به آن تهیه شود تا بتوانید لذت بیشتری از طعم و عطر قهوه به همراه بستنی ببرید.

استارباکس و آفوگاتو استایل!
در سال ۲۰۱۶، استارباکس که همواره مشتاق نامگذاری قهوه با فرهنگ جهانی است، یک تغییر در نوشیدنیهای مبتنی بر قهوه ایجاد کرد و نام آن را «نوشیدنیهای سبک آفوگاتو» یا (Affogato Style) گذاشت. در این سبک میتوان انواع نوشیدنیهای مبتنی بر قهوه را به شکل ابتکاری ایجاد کرد. هرچند که بسیاری از باریستاهای نسل سوم از چنین رویکردی رضایت نداشته و نوشیدنیهایی که در این سبک به دست میآیند را نادیده میگیرند. تا حد زیادی نیز حق با آنهاست. اما نمیتوان از قدرت شرکتهای بزرگ در برندسازی چشمپوشی کرد. آنها همواره کار خود را برای کسب سود بیشتر خواهند کرد.
یکی از نوشیدنیهایی که در این سبک و توسط شرکت استارباکس به وجود آمد، فراپاچینو بود. فراپاچینو نام قهوۀ مدرن و فانتزی این شرکت است که مخلوطی از قهوه، یخ و مقداری سیروپ است. هرچند که میتوان آن را با دیگر مواد مختلف نیز مخلوط کرد. در تهیۀ فراپاچینو از خامه و شربتهای طعمدار استفاده میشود. این نوشیدنی در بسیاری از فروشگاههای نیز به صورت ماشینی یافت میشود. با اینکه آفوگاتو و فراپاچینو تقریباً هیچ شباهتی به هم ندارند، اما نامگذاری این نوشیدنیها تحت عنوان آفوگاتو استایل تا حد زیادی تعجب برانگیز است. به هر حال باید در نظر داشت که آفوگاتو، یک دسر ایتالیایی است و سبک کاملاً منحصر به فرد خود را دارد. چیزی که در ادامه، روشهایی برای تهیۀ آن را با هم مرور خواهیم کرد.
محبوبیت آفوگاتو در جهان
آفوگاتو در اصلی یک دسر ایتالیایی است. بیش از اینکه بتوان آن را یک نوشیدنی نامید! ترکیب قهوه و بستنی در آن باعث شده است که برخیها به آن قهوهبستنی نیز بگویند. این دسر از گذشته تا کنون توانسته است جای خود را به خوبی در منوی کافهها و به خصوص در ایتالیا باز نگه دارد. بعد از محبوبیت این دسر در ایتالیا، راه آن به کشورهایی چون انگلیس و آمریکا نیز باز شد. امروزه میتوان آفوگاتو را در منوی بسیاری از کافهها در همۀ نقاط جهان یافت.
آفوگاتو برای اولین بار در انگلستان توسط فردی به نام جیمی الیور معروف شد. بعد از آن تلاشهای زیادی در برنامههای تلویزیونی انگلیس به منظور معرفی این دسر به سایر سرآشپزها صورت گرفت. آفوگاتو به سرعت توانست به دسری محبوب در انگلستان تبدیل شود. با وجود اینکه آفوگاتو در انگلستان و استرالیا به محبوبیت زیادی دست یافته بود اما همچنان در آمریکا خبری از آن نبود. از سال ۲۰۱۶ به بعد، این دسر جای خود را در منوهای کافهها و رستورانهای آمریکا نیز پیدا کرد. در کشور ما نیز آفوگاتو مورد پسند بسیاری است و باریستاهای جوان کشورمان به خوبی از محبوبیت این دسر آگاهاند.

چگونه آفوگاتو درست کنیم؟
اگر طرز تهیۀ قهوۀ اسپرسو ساده را میدانید، راه ساده و کوتاهی برای درست کردن آفوگاتو پیش رو خواهید داشت. تنها چالشی که در تهیۀ آفوگاتو پیش رو دارید این است که بتوانید یک قهوۀ فیلتر یا پرس شدۀ باکیفیت و مقداری بستنی وانیلی داشته باشید. با این حال جای نگرانی نیست. برای درست کردن آفوگاتو نیاز به مواد زیر داریم:
• دو اسکوپ بستنی وانیلی یا شیری
• ۵۰ سیسی قهوۀ اسپرسوی داغ
• بیسکوییت، ویفر یا شکلات برای تزئین
در تهیۀ آفوگاتو به هیچ وجه از قهوههای آماده و بسته بندی شده استفاده نکنید. بهترین نوع قهوه برای آفوگاتو، قهوۀ اسپرسو است. قهوۀ اسپرسو نیز توسط دستگاههای قهوهساز و مدلهای کوچک خانگی آن به راحتی قابل تهیه است. نکتۀ مهم این است که اسپرسو را به سرعت و تا زمانی که داغ است باید روی بستنی بریزید.
طرز تهیۀ آفوگاتو
مواد اصلی در تهیۀ آفوگاتو، بستنی و قهوۀ اسپرسو هستند. مقدار آنها نیز کاملاً وابسته به سلیقه و ذائقۀ شماست. به طور معمول و در کافهها و رستورانها، از دو شات اسپرسو به اندازۀ ۵۰ سیسی برای هر شات آفوگاتو استفاده میشود. اما میتوان نصف این میزان را نیز استفاده کرد.
با در نظر گرفتن اینکه میزان اسپرسوی شما چقدر است میتوانید از یک یا دو اسکوپ بستنی استفاده کنید. برای تهیۀ آفوگاتو، بستنی را داخل فنجان یا لیوان ریخته و سپس روی آن قهوۀ اسپرسوی داغ بریزید. مهم است که آفوگاتو را در فنجان یا لیوان شفاف تهیه کنید. چرا که یکی از جذابیتهای آفوگاتو، تماشای روند ذوب شدن بستنی در قهوۀ داغ است.
اگر دستگاه اسپرسو ساز ندارید، جای نگرانی نیست. موکاپاتهای ارزان قیمتی در بازار یافت میشوند که میتوانید قهوۀ دمی خوبی را از آنها تهیه کنید. در این روش، قهوۀ اسپرسوی مورد علاقۀ خود را دم کرده و آن را روی بستنی یا ژلاتو بریزید. در نهایت اگر دسترسی به هیچ کدام از اینها را ندارید میتوانید از قهوههای آماده استفاده کنید. اما این مورد را به عنوان راه آخر پیشنهاد میکنیم!
آفوگاتو معمولاً با بستنی یا ژلاتوی وانیلی تهیه میشود. اما میتوانید در تهیۀ آن از بستنیهای شکلاتی یا نعنایی نیز استفاده کنید. برای اضافه کردن کافئین به آن نیز میتوانید از قهوه یا موکا استفاده کنید. اگر طرز تهیۀ بستنی وانیلی را نیز میدانید، چه بهتر که بستنی مورد استفاده در آفوگاتو را نیز خودتان تهیه کنید.

چند نکته دربارۀ آفوگاتو بدانیم!
در طرز تهیه آفوگاتو و سرو آن لازم است نکات زیر را در نظر داشته باشیم:
• قهوۀ اسپرسو را بلافاصله بعد از درست شدن و تا زمانی که داغ است به بستنی اضافه کنید.
• دسر آفوگاتو باید به صورت گرم سرو شود. هیچ وقت نگذارید آفوگاتو سرد شود.
• میتوانید آفوگاتو را به دو شکل سرو کنید؛ اینکه اجازه دهید بستنی داخل آن کاملاً ذوب شود یا اینکه بستنی را پیش از اینکه آب شود میل کنید.
• برای طعمدهی به آفوگاتو میتوانید از انواع شربتهای طعم دهنده و سیروپها استفاده کنید.
• اگر به قهوه دسترسی ندارید میتوانید از چای ماتچا به جای آن استفاده کنید؛ در این روش، در نهایت آفوگاتو نخواهید داشت اما شاید بتواند جای خالی آن را پر کند!
• برای تزئین آفوگاتو میتوانید علاوه بر بیسکویت و شکلات، از مغز گردو و پسته نیز استفاده کنید.
• آفوگاتو را میتوانید در لیوانهای بستنی خوری نیز سرو نمایید.
نکتۀ آخری که لازم به ذکر آن است، تفاوت بستنی با ژلاتو میباشد. در تهیۀ آفوگاتو میتوانید از بستنی یا ژلاتو استفاده کنید. تفاوت بستنی و ژلاتو در نسب مواد اولیهای است که در آنها استفاده میشود. در تهیۀ هر دوی آنها از خامه، شیر و شکر استفاده میشود. اما مقدار شیر موجود در ژلاتو به نسبت خامۀ آن بیشتر است. همچنین در تهیۀ بستنی معمولی از تخم مرغ استفاده میشود. اما در ترکیب ژلاتو از آن استفاده نشده است.
اینکه بخواهید از بستنی یا ژلاتو در تهیۀ آفوگاتو استفاده کنید کاملاً بستگی به ذائقۀ شما دارد. باید در نظر داشت که مقدار کش ژلاتو به نسبت بستنی معمولی بیشتر است. همچنین که چربی موجود در آن نیز کمتر از بستنی معمولی میباشد. در اصل بهتر است از ژلاتو برای تهیۀ آفوگاتو استفاده کنید. چرا که شیوۀ ایتالیایی آن از ژلاتو استفاده میکند.