بهترین غذاهای محلی اصفهان که همه باید بچشند!

بهترین غذاهای اصفهان
3.3/5 - (7 امتیاز)

در سفر به اصفهان فقط جاذبه های دیدنی این شهر مورد توجه نیست. برای تکمیل یک مسافرت فوق العاده به این شهر حتماً باید بهترین غذاهای اصفهان را هم امتحان کنید. غذاهای محلی اصفهان به نوعی معرف نوع تغذیه اهالی این استان و شهرهای تابعه آن در گذشته است.
این غذاها که تنوع آن ها هم کم نیست، در کنار مکان های دیدنی به عنوان نماد شهر اصفهان چه برای گردشگران داخلی و چه برای توریست های خارجی جالب توجه هستند. اگر آشنایی با فرهنگ غذایی استان اصفهان برای شما جذابیت دارد، یا از آن دسته افراد خوش خوراکی هستید که دوست دارید همیشه غذاهای جدید را امتحان کنید، این مطلب دقیقاً برای شما نوشته شده است.

1.بریانی از بهترین غذاهای اصفهان

از هر کس که بپرسید معروف ترین و بهترین غذای محلی اصفهان کدام مورد است، حتماً در جواب شما بریونی یا بریانی را معرفی خواهند کرد. این غذا به قدری معروف است که یک صفحه اختصاصی در ویکی پدیا به خود اختصاص داده است. ترکیب اصلی بریانی گوشت چرخ کرده، اما به شکلی متفاوت است. در ادامه دستور طبخ بریانی اصفهان را با شما به اشتراک می گذاریم.

بریانی غذای اصفهانی

مواد اولیه بریانی

  • 500 گرم گوشت گوسفندی
  • 100 گرم جگر سفید یا شش گوسفند
  • 3 عدد پیاز بزرگ
  • 50 گرم دنبه
  • 1 قاشق چای خوری نعناع خشک شده
  • 1 قاشق چای خوری پودر دارچین
  • 1 قاشق چای خوری زعفران دم کرده
  • نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و روغن به اندازه کافی

طرز تهیه بریانی

  1. برای تهیه یکی از بهترین غذاهای اصفهان باید اول گوشت را بپزید. برای این کار یکی از پیازها را  خرد کنید و در کمی روغن تفت دهید. سپس دنبه و گوشت قرمز را به پیاز اضافه کرده و خوب تفت دهید. در انتها با حدود 4 لیوان آب اجازه دهید تا گوشت بپزد.
  2. برای گرفتن بوی گوشت و خوش طعم کردن غذا هم از زردچوبه، نمک، دارچین و فلفل سیاه به قدر کافی استفاده کنید. مواد را به قدری بپزید که حدود نصف لیوان از آب گوشت باقی بماند.
  3. همزمان جگر سفید را هم با کمی پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه با 2 لیوان آب به صورت جداگانه بپزید.
  4. زمانی که گوشت گوسفند پخت باید آن را با دنبه چرخ کنید. سپس به مواد چرخ کرده نمک، فلفل، کمی زعفران و نعناع خشک شده اضافه کنید و ترکیب را خوب ورز بدهید.
  5. از طرف دیگر وقتی که آب جگر تبخیر شد کمی پیاز، زردچوبه و روغن به ظرف اضافه کرده و جگر سفید را هم تفت دهید. کمی بعد شعله را خاموش کرده و جگر سفید را هم چرخ کنید.
  6. حالا گوشت چرخ کرده را به صورت کتلت گرد در آورید و روی آن را کمی دارچین بپاشید. بریانی ها را درون تابه با روغن گرم شده سرخ کنید. هنگام سرخ شدن بریانی باید کمی پشت آن را فشار دهید تا ظاهری یک دست پیدا کند.
  7. در انتها که دو طرف بریانی را سرخ کردید، آن را با آب گوشت باقی مانده و نان سنگک سرو کنید. برای تزیین بریانی از جگر سفید چرخ شده استفاده کنید.

نکته: برای طبخ راحت تر می توانید جگر سفید را با گوشت و دنبه در یک قابلمه بپزید.

طرز تهیه بریانی

2. حلیم شیر از بهترین غذاهای اصفهان

یکی دیگر از غذاهای محلی اصفهان حلیم شیر است. این غذا هم ساده و هم خوشمزه و مقوی است. در حلیم شیر از گوشت استفاده می شود. اما انتخاب شما محدود به نوع خاصی از گوشت نخواهد بود. زیرا می توانید به دلخواه از گوشت سفید مرغ یا بوقلمون و یا گوشت قرمز استفاده کنید.

مواد اولیه حلیم شیر

  • 200 گرم گندم پوست گرفته
  • 200 گرم گوشت گوسفند
  • 2 پیمانه شیر
  • 30 گرم کره
  • 2 عدد پیاز
  • نمک و چوب دارچین به اندازه

 

طرز تهیه حلیم شیر

  1. در طرز تهیه یکی دیگر از بهترین غذاهای اصفهان باید اول گوشت را با کمی روغن و پیاز تفت دهید. بعد از چند دقیقه زمانی که گوشت تغییر رنگ داد چند لیوان آب روی آن بریزید. برای معطر شدن گوشت یک تکه چوب دارچین را به آن اضافه کنید.
  2. گندم ها را از چند ساعت قبل از طبخ بخیسانید. سپس آن ها را با چند لیوان آب بپزید. مدت زمان پخت گندم باید زیاد باشد تا به خوبی له شود.
  3. در ادامه زمانی که گوشت پخت، اما هنوز مقداری آب داشت، زیر قابلمه را خاموش کنید. گوشت را از آب گرفته و آن را ریش ریش کنید.
  4. در اواسط پخت گندم آب گوشت را به ترکیب اضافه کنید.
  5. در نیم ساعت آخر پخت هم شیر را به گندم اضافه کنید. سپس مخلوط را خوب له کنید. برای این کار از میکسر یا گوشتکوب برقی کمک بگیرید.
  6. بعد از له کردن گندم ها باید گوشت ریش شده را به همراه کره، یک چوب دارچین و نمک به ترکیب درون قابلمه اضافه کنید. در انتها اجازه دهید تا حلیم شیر حدود 30 دقیقه دیگر هم بپزد و به خوبی جا بیفتد.

نکته: هنگام پخت گندم به تنهایی هرگز مخلوط را هم نزنید. در صورت هم زدن ته گرفتن گندم پخته شده شروع می شود. پس در چنین شرایطی باید آن را مدام با ملاقه هم بزنید. همچنین راز کشدار شدن حلیم شما به جنس گندم، پخت کافی و له کردن به اندازه گندم بستگی دارد.

حلیم شیر

3. شله ماش از غذاهای محلی اصفهان

یکی دیگر از بهترین غذاهای اصفهان شله ماش است. این غذا البته در سایر نقاط کشور هم به اشکال گوناگون طبخ می شود. تهیه شله ماش بسیار راحت است، زیرا به مواد زیادی نیازی ندارد. برای طبخ این غذا طبق دستور زیر عمل کنید.

مواد اولیه شله ماش اصفهانی

  • 5/1 پیمانه برنج ریز محلی
  • 1 پیمانه ماش
  • 4 عدد پیاز درشت
  • 3 حبه سیر
  • نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و روغن به مقدار کافی

طرز تهیه شله ماش از بهترین غذاهای اصفهان

  1. برنج و ماش را از قبل به صورت جداگانه بخیسانید.
  2. سپس ماش را به همراه 2 لیوان آب درون یک قابلمه متوسط بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزد.
  3. در ادامه سیر و پیاز را خرد کنید. اول سیر و بعد پیاز را به صورت جداگانه درون روغن سرخ کنید.
  4. همزمان با پخت ماش، برنج را هم با 3 لیوان آب درون یک قابلمه دیگر بپزید. بعد از گذشت 15 دقیقه ماش پخته شده را به همراه فلفل، زردچوبه و نمک به برنج اضافه کنید.
  5. اجازه دهید شله ماش با حرارت متوسط بپزد.
  6. در این مرحله بیشتر پیاز و سیر داغ را به شله ماش اضافه کنید و باقی مانده را برای تزیین نگه دارید.
  7. وقتی که آش به خوبی پخت و به غلظت مناسب رسید آن را درون طرفی بکشید و با سیر و پیاز سرخ شده تزیین کنید.
  8. دقت کنید که در برخی از دستورها برای خوشمزه شدن این غذا از گوشت استفاده می شود.

شله ماش

4. یخمه ترش از غذاهای محلی اصفهان

شاید اسم این غذا برای شما کمی نا آشنا بنظر برسد. اما اهالی اصفهان به خوبی با این غذای سنتی و اصیل آشنا هستند. یخمه ترش را اگر بتوانید به صورت حرفه ای تهیه کنید، می توانید به چشم بهترین غذای محلی اصفهان به آن نگاه کنید. زیرا طعم بی نظیری دارد.

مواد اولیه یخمه ترش

  • 250 گرم گوشت گوسفند
  • 1 پیمانه برنج
  • 30 عدد آلو برقانی
  • 2/1 پیمانه شکر
  • 200 گرم برگ زردآلو
  • 2 عدد به
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار کافی

طرز تهیه یخمه ترش اصفهانی

  1. برای تهیه یکی دیگر از بهترین غذاهای اصفهانی باید اول گوشت را بپزید. برای این کار گوشت را درون قابلمه ریخته و روی آن آب و زردچوبه بریزید.
  2. آلوها را از کمی قبل بخیسانید. سپس آن ها را به همراه زردآلو به ترکیب گوشت نیم پز شده اضافه کنید.
  3. در این مرحله باید به را خرد کرده و به گوشت بیفزایید. کمی بعد هم برنج را به همراه فلفل و نمک به ترکیب گوشت و آلو اضافه کنید.
  4. پس از پختن کل مواد زمانی که آب آن کشیده شد، باید ترکیب را به خوبی بکوبید. سپس شعله را خاموش کرده و هنگام کوبیدن هسته آلوها را یکی یکی در بیاورید.
  5. بعد از کوبیدن یخمه ترش شکر را به مخلوط اضافه کنید و مواد را به خوبی هم بزنید. در ادامه دوباره ترکیب را روی حرارت بگذارید تا گرم شود. این مرحله برای اطمینان از حل شدن شکر و یکدست شدن آن با غذا خواهد بود.
  6. کمی بعد یخمه ترش آماده است آن را در ظرف دلخواه خود سرو کنید.
  7. فراموش نکنید که شما می توانید میزان ترش و شیرینی یخمه ترش را متناسب با ذائقه خود تنظیم کنید. به این منظور می توانید میزان شکر را کم یا زیاد کنید.

غذاهای محلی اصفهان

5. آش سماق از بهترین غذاهای اصفهان

یکی از غذاهای آبکی مختص اصفهان آش سماق است. همانطور که از اسم این آش مشخص است یکی از ترکیبات اصلی آن سماق است که باعث ایجاد یک مزه متفاوت در غذا می شود. برا چشیدن یک آش با طعمی جدید باید مانند روش زیر عمل کنید.

مواد اولیه آش سماق

  • 200 گرم خرده برنج محلی
  • 500 گرم سماق
  • 300 گرم گوشت چرخ کرده
  • 1 کیلو سبزی شامل ترخون، جعفری، گشنیز و مقدار کمی نعناع
  • 2 عدد پیاز
  • نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه آش سماق

  1. سماق را از قبل درون آب بخیسانید. برای شروع برنج را هم با مقداری آب درون قابلمه ریخته و اجازه دهید تا بپزد.
  2. سبزی را پاک کرده، بشویید و ریز خرد کنید. سپس آن ها را به برنج پخته شده اضافه کنید.
  3. در این مرحله باید گوشت چرخ شده را به همراه پیاز خرد شده، کمی زردچوبه و فلفل با هم ترکیب کرده و گوشت قلقلی درست کنید.
  4. گوشت های قلقلی را با روغن سرخ کنید و درون قابلمه بریزید.
  5. سماق ها را درونی یک پارچه تمیز بریزد و آب آن را کاملاً بگیرید. آب گرفته شده را به ترکیب درون قابلمه اضافه کنید.
  6. در انتها پیاز باقی مانده را درون روغن گوشت قلقلی سرخ کرده و به ترکیب آش اضافه کنید. سپس بعد از پخت کامل آش را درون ظرف مورد نظر سرو کنید.
  7. شما برای خوشمزه تر شدن آش سماق می توانید روی آن پیاز داغ و نعناع داغ بریزید.

بهترین غذای محلی اصفهان

جمع بندی

در این راهنما به معرفی بهترین غذاهای اصفهان پرداختیم. البته لیست این غذاها تنها به موارد بالا ختم نمی شود. از سایر غذاهای این استان که البته هر کدام در بخشی از اصفهان بیشتر مورد توجه است، می توانیم به شله بریان ریزه، کوکو قندی، اشکنه مخصوص اصفهان، کاچی هفت دخترون، کباب مشتی، یخنی لوبیا، تاس کباب اصفهانی، خورش ماست، حلیم بادمجان و قیمه ریزه نخودچی اشاره کنیم. برای تنوع بخشیدن به منو هفتگی می توانید غذاهای محلی اصفهان را هم به لیست خود اضافه کنید.

نظرات کاربران