طرز تهیه جغول بغول به 2 روش + نکات کامل پخت
جغور بغور یکی از غذاهای سنتی، خوشطعم و مقوی است که عطر و بوی بینظیری دارد. برای طرز تهیه جغول بغول، جگر و دل و قلوه را کاملا تمیز کرده و بشویید. سپس، جگر سفید خردهشده را با مقداری آب و ادویه بهصورت جداگانه بپزید. در ادامه، پیازداغ درست کنید و جگر سفید را همراه دل و قلوه و جگر سیاه در آن تفت دهید. سپس مقداری رب و ادویه اضافه کرده و اجازه دهید خوراک با افزودن مقداری اب روی حرارت ملایم بپزد و آب خود را بکشد. البته این خوراک ساده و خوشمزه، با سیبزمینی و چاشنی رب انار هم تهیه میشود که در این مقاله از اسنپ فود، تمام جزئیات این روشها را شرح میدهیم. با ما همراه باشید.
در ادامه، جدول مشخصات غذایی جغور بغور را با هم میبینیم:
جغول بغول |
|
تعداد نفرات | 3 تا 4 نفر |
زمان آماده سازی | کمتر از 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | بین 30 تا 60 دقیقه |
میزان سختی | کم |
طرز تهیه جغول بغول
متداولترین شکل طرز تهیه جغول بغول درست کردن جگر و دل و قلوه با پیاز و ادویه است. البته اگر میخواهید غذای شما بهصرفهتر باشد میتوانید فقط از جگر سفید استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید که جگر سفید، کیسههای هوایی زیادی دارد. به همین دلیل باید در آب بجوشد تا کاملا بپزد. در ادامه، مواد لازم و مراحل طرز پخت جغور بغور ساده را با هم میخوانیم:
مواد لازم برای تهیه جغور بغور
مواد اولیه برای طرز تهیه جغول بغول با جگر سیاه و بقیه مخلفات به ترتیب جدول زیر است:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
جگر گوسفند | 1 عدد |
جگر سفید گوسفند | 1 عدد |
دل گوسفند | 1 عدد |
قلوه گوسفند | 1 عدد |
پیاز متوسط | 5 عدد |
رب گوجهفرنگی | 1 قاشق سوپخوری |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن سرخکردنی | به مقدار لازم |
مراحل پخت جغور بغور
برای تهیه این خوراک خوشطعم، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا باید دل و جگر و قلوه گوسفند را تمیز کنید. برای این کار، دل و قلوه را از وسط نصف کرده و لختهها و رگهای خون موجود در آنها را با آب بشویید.
- مرحله دوم: رگهای داخل جگر را هم جدا کرده و آنها را بشویید. سپس تمام این مواد را به قطعات کوچکتر برش بزنید.
- مرحله سوم: جگر سفید نسبت به بقیه مواد دیرپزتر است. به همین دلیل آن را با 1 لیوان آب و مقداری زردچوبه داخل قابلمهای مناسب ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا بپزد.
نکته: در اواخر پخت جگر سفید، نمک آن را اندازه کنید.
- مرحله چهارم: در این فاصله، پیازها را بشویید و پوست بگیرید. سپس آنها را بهصورت نگینی خرد کرده و در تابهای مناسب با مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شوند.
- مرحله پنجم: حالا جگر سفید پخته شده را در تابه پیاز ریخته و کمی با پیاز تفت دهید تا تغییر رنگ دهد.
- مرحله ششم: در ادامه، دل و قلوه و جگر سیاه خردشده را هم به محتویات تابه افزوده و به تفت دادن ادامه دهید. پس از آن، رب گوجه و ادویهها را اضافه کنید.
- مرحله هفتم: وقتی عطر ادویهها بلند شد و حالت خامی رب از بین رفت، 1 لیوان آب جوش داخل تابه بریزید و حرارت شعله را کم کنید. جغور بغور باید با حرارت ملایم و به آهستگی بپزد تا آب خود را کاملا بکشد.
طرز تهیه جغول بغول با سیب زمینی و رب انار
اگر جغور بغور ساده را دوست ندارید، میتوانید برای طعم دار کردن جغول بغول از چاشنی رب انار کمک بگیرید. در این صورت، دستور کار کمی متفاوت خواهد بود که در ادامه، آن را با جزئیات کامل شرح میدهیم:
مواد لازم برای تهیه خوراک جغور بغور با سیب زمینی
برای تهیه جغول بغول با چاشنی رب انار، مواد اولیه زیر را فراهم کنید:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
جگر گوسفند | 1 عدد |
پیاز متوسط | 5 عدد |
سیبزمینی متوسط | 2 عدد |
گوجهفرنگی متوسط | 3 عدد |
فلفل دلمهای | 1 عدد |
سیر | 4 حبه |
رب انار | به مقدار لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن سرخکردنی | به مقدار لازم |
مراحل دستور پخت جغول بغول با سیب زمینی
طرز تهیه جغول بغول با گوجه و سیبزمینی به ترتیب مراحل زیر است:
- مرحله اول: سیبزمینی و پیاز را بشویید، پوست بگیرید و به صورت هم اندازه و نگینی خرد کنید.
- مرحله دوم: سیر و فلفلدلمهای را هم خرد کنید و گوجهفرنگی و جگر گوسفند را به صورت مربعی کوچک برش بزنید.
- مرحله سوم: حالا تابهای مناسب را روی حرارت قرار داده و سیبزمینیها را داخل آن با مقداری روغن سرخ کرده و کنار بگذارید.
- مرحله چهارم: در ادامه طرز تهیه خوراک خوشمزه جگر، جگر خردشده را در تابهای دیگر با مقداری روغن تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
- مرحله پنجم: در ادامه، پیاز و فلفلدلمهای خردشده را به جگر اضافه کنید و وقتی همه مواد بهخوبی با هم تفت خوردند و سرخ شدند، ادویهجات و نمک را هم داخل تابه بریزید.
- مرحله ششم: کمی بعد، سیر رندهشده را داخل مخلوط جگر بریزید و وقتی عطر سیر بلند شد، گوجهفرنگی خردشده و رب انار را هم اضافه کنید.
- مرحله هفتم: در نهایت، سیبزمینی سرخشده را با بقیه مواد چغور پغور مخلوط کرده و درب تابه را بگذارید تا خوراک خوشمزه شما حسابی جا بیفتد.
- مرحله هشتم: 10 دقیقه بعد خوراک خوشمزه شما آماده است که کاملا با یک پرس جغور بغور بازاری برابری میکند. آن را در ظرف مناسبی کشیده و با مخلفات دلخواه سرو کنید. نوش جان
نکات مهم در طرز تهیه جغور بغور
اگر میخواهید حاصل کار شما مثل طرز تهیه جغول بغول بازاری، طعمی عالی و بهیادماندنی داشته باشد، نکات زیر را به خاطر بسپارید:
- به یاد داشته باشید که میکروبها و انگلها بر اثر حرارت از بین میروند. بنابراین حتما جگر را به طور کامل بپزید تا در انتهای پخت آبدار نباشد.
- استفاده از روغن حیوانی یا مقداری دنبه در پخت جغور بغور آن را بهمراتب خوشمزهتر میکند. البته این را هم در نظر بگیرید که جغور بغور چربی بالایی دارد و نباید در استفاده از روغن در طبخ آن زیادهروی کرد.
- جگر، دل و قلوه خام باید رنگ یکنواختی داشته باشند و هیچگونه آثاری از ضایعه یا تومور در بافت آنها دیده نشود.
- بهترین انتخاب برای پخت یک خوراک خوشمزه جغول بغول، استفاده از دل و جگر گوسفندی است. بااینحال، برای پخت این خوراک از دل و جگر مرغ و گوساله هم میتوان استفاده کرد.
- یکی از فوتهای کوزهگری برای طرز تهیه خوراک خوشمزه جگر، استفاده از پیازداغ فراوان است. بنابراین در استفاده از پیاز، دستودلباز باشید.
- میتوان در طرز تهیه جغور بغور، از موادی مثل قارچ هم استفاده کرد. در این صورت، قارچهای نگینیشده را با پیاز تفت دهید تا آب آنها کاملا کشیده شده و سرخ شوند.
- سیر از موادی است که بهخوبی بوی زهم جگر را میگیرد و عطر فوقالعادهای به این غذای سنتی میدهد.
- شما میتوانید برای طعمدار کردن جغول بغول و گرفتن بوی زهم دل و جگر از مخلوط پیاز رندهشده با زعفران، آبلیمو و نمک و فلفل استفاده کنید. برای این منظور، دل و جگر را داخل این مخلوط ریخته و 2 تا 3 ساعت در یخچال استراحت دهید. دقت کنید که این مواد حتما باید داخل ظرفی دربسته قرار گیرند.
- از آن جا که جگر سفید دیرتر میپزد و پخت آن باید بهصورت جداگانه باشد، آن را جدا از بقیه مواد، طعمدار کنید.
- اگر دوست دارید خوراک خوشمزه جگر طعم ترشی داشته باشد، مقداری تمر هندی را در آب جوش استراحت داده، صاف کنید و در اواخر پخت، داخل خوراک بریزید.
- دقت کنید که اضافه کردن مادهای مثل عصاره تمر هندی در ابتدای پخت جغور بغور، باعث سفت شدن دل و جگر شده و کیفیت غذا را پایین میآورد.
- برخی آشپزها کمی قبل از سرو جغول بغول، مقداری آبلیمو و زعفران دمکرده داخل خوراک ریخته و روی آن را با جعفری خردشده تزئین میکنند.
- در بعضی رسپیها، از مقداری گوجهفرنگی هم در طبخ جغول بغول ساده استفاده میشود که کاملا سلیقهای است.
اصول نگهداری از جغول بغول
بهتر است خوراک جغور بغور را به اندازه مصرف تهیه کرده و بهصورت تازه تازه میل کنید. بااینحال، اگر مقداری از غذا باقی ماند، آن را داخل ظرفی محفوظ (ترجیحا شیشهای) ریخته، درب آن را محکم ببندید و در یخچال بگذارید. این غذا حداکثر باید ظرف 3 روز آینده مصرف شود و بیش از این داخل یخچال نماند.
جلوگیری از خراب شدن جغول بغول
جگر ماده غذایی حساسی است و استعداد زیاید برای خراب شدن دارد. بنابراین، قبل از مصرف مجدد این خوراک، ویژگیهای ظاهری آن را بررسی کنید تا رنگ و بوی آن تغییر غیرمعمولی نداشته باشد. سپس، باقیمانده خوراک را در تابه یا داخل فر حرارت داده و مجددا سرو کنید.
بهترین جایگزین ها در طرز تهیه جغول بغول
اگر جغور بغور ترشمزه را دوست دارید میتوانید بهجای استفاده از عصاره تمر هندی، مقداری غوره داخل خوراک بریزید.
انواع مدل های جغول بغول
این خوراک با تفاوتهایی جزئی و به نام هگیس، غذای ملی اسکاتلند است و در شهرهای مختلف ایران هم با تفاوتهایی در دستور پخت، طبخ میشود. برای مثال، جغور بغور زنجانی یکی از غذاهای محلی این شهر است که آن را با نام «جئز بئز» هم میشناسند. شیرازیها به این غذا توتُوِی (تو تابهای) میگویند و طرز تهیه جغول بغول شمالی یا واویشکا با گوشت چرخکرده همراه است.
تاریخچه جغول بغول
اصالت جغول بغول بغول متعلق به روسیه است و از آنجا که پخت این خوراک، هزینه بالایی دربرنداشته، غذایی برای اقشار ضعیف و متوسط جامعه محسوب میشده است. یکی از احتمالات این است که همزمان با جنگ جهانی دوم و حمله روسها به ایران، این غذا وارد گیلان شد و از آنجا به بقیه نقاط ایران هم رسید.
جالب است بدانید که یکی از نامهای جغور بغور، «حسرت الملوک» است. برای دلیل این نامگذاری، داستانهای مختلفی ورد زبانها است. برای مثال میگویند ناصرالدین شاه، شبی را با خانواده در شهر زنجان اتراق کرد. از قضا در همان شب، عطر و بوی این غذا به مشام همسر باردار شاه میرسد، اما از آنجا که وقتی برای تهیه غذا نبود، کاروان شاه به مسیر خود ادامه میدهد. اما همسر شاه در راه بیمار میشود و احتمال میدهند که دلیل بیماری، نخوردن این غذا باشد. به همین دلیل شاه افرادی را به زنجان میفرستد که این غذا را برای همسرش تهیه کنند و جالب اینکه همسر شاه پس از تناول جغول بغول، سلامتی خود را دوباره به دست میآورد و این غذا «حسرت المولک» نام میگیرد.
در نقلی دیگر آمده است که روزی ناصرالدین شاه قاجار از خیابانی میگذشت و بوی بینظیر این غذا از دکانی معمولی به مشامش رسید، اما از آنجا که شأن ملوکانه مانع از خوردن این غذا در مکانی معمولی بود، با حسرت چشیدن این غذا به کاخش برگشت و به همین دلیل، همراهان شاه نام این غذا را «حسرت الملوک» گذاشتند.
خواص جگر گوسفند
درست کردن غذا با جگر گوسفند فواید زیادی دارد، زیرا این ماده یک منبع عالی از آهن بوده و بسیار خونساز است. علاوه بر این، جگر گوسفند، گنجینهای غنی از انواع ویتامینها مانند ویتامین A، B12 و K و اسید فولیک است. خوردن این ماده غذایی، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و مانع ایجاد مشکلاتی مثل پوکی استخوان، پیری زودرس و ابتلا به بیماریهای عفونی خواهد شد.
همچنین برای کاهش دردهای مفصلی و افزایش انعطافپذیری بدن میتوان روی خواص جگر گوسفندی حساب کرد. البته لازم است این را هم اضافه کنیم که جگر گوساله، بافت پروتئینی بیشتری نسبت به جگر گوسفند دارد. بااینحال، دیرهضمتر و چاقکننده است. بنابراین، اگر به دنبال غذایی زودهضم و سازگار با تمام مزاجها هستید، جگر گوسفند را در اولویت قرار دهید.
سفارش انواع غذاهای خوشطعم از اسنپ فود
در این مقاله از اسنپ فود، 2 روش برای طرز تهیه جغور بغور را با هم دیدیم. البته برای مصرف دل و جگر گوسفند، روشهای دیگری مثل طرز تهیه کباب دل گوسفندی هم وجود دارد. با تمام اینها، ممکن است ترجیح شما این باشد که این غذاها را بهصورت آماده سفارش دهید.
اگر اینطور است، به قسمت سفارش آنلاین غذا در سایت اسنپ فود بروید و غذای دلخواه خود را به صورت اینترنتی سفارش دهید. پیکهای اسنپ فود زودتر از آنچه فکرش را بکنید، غذای گرم و تازه شما را به محل آدرس میرسانند.
سوالات متداول
برای تهیه جغور بغور از چه چاشنیهایی میتوان استفاده کرد؟
رب گوجهفرنگی، رب انار، عصار تمر هندی، آبلیمو، زعفران دمکرده و غوره
طرز پخت جگر سفید در خوراک جغول بغول چطور است؟
جگر سفید دیرتر از بقیه مواد خوراک میپزد. به همین دلیل باید آن را تا زمان پخت کامل، همراه مقداری آب و ادویه بهصورت جداگانه پخت و سپس با بقیه مواد خوراک، تفت داد.
جدیدترین ها
شهریور 22, 1403
شهریور 22, 1403
شهریور 21, 1403
شهریور 21, 1403
پیشنهاد سردبیر
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
فروردین 8, 1402
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 25, 1402
اسفند 20, 1402