انواع طرز تهیه دلمه + آموزش پیچاندن دلمه برگ مو
دلمه یکی از غذاهای لذیذ ایرانی است که طرفداران زیادی دارد. دلمه به شکلهای مختلفی طبخ میشود. برای مثال شما میتوانید دلمه را با برگ مو، بادمجان یا گوجه نیز درست کنید؛ ولی طرز تهیه انواع دلمه تا حد زیادی شبیه به یکدیگر است و تنها نوع پیچیدن آنها با هم فرق دارد.
در طرز تهیه دلمه ابتدا گوشت یا مرغ چرخ کرده را با پیاز تفت دهید و در ادامه سبزی دلمه و ادویهها را اضافه کنید. رب گوجه فرنگی و سپس لپه و برنج پخته شده را نیز داخل مواد دلمه ریخته و هم بزنید. حال با توجه به نوع دلمه خود، برگ مو یا کلم را در آب بجوشانید تا نرم شود یا داخل بادمجان، فلفل، سیب زمینی و… را خالی کنید. داخل برگ مو یا کلم مواد ریخته و آن را بپیچانید یا داخل فلفل و گوجه را با مواد دلمه پر کنید. دلمهها را داخل قابلمه چیده و روی آن سسی تشکیل شده از سرکه، شکر و روغن بریزید.
در ادامه طرز تهیه انواع دلمه را به صورت مرحله به مرحله آموزش دادهایم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
تهیه دلمه | |
تعداد نفرات | ۵ نفر |
زمان آمادهسازی | ۳۰ تا ۶۰ دقیقه |
زمان پخت | حدود ۱ ساعت |
میزان سختی | متوسط |
طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی
از آنجایی که دلمه غذای خوش طعم و خاصی است، طرفداران زیادی دارد؛ بنابراین شما میتوانید در تدارکات یک مهمانی بزرگ برای پذیرایی متفاوت از مهمانان خود این غذای لذیذ را هم آماده کنید. البته ابتدا باید مواد لازم برای تهیه دلمه موردنظر خود را داشته باشید. با این حال همیشه برای شما امکان سفارش آنلاین غذا از طریق سایت و اپلیکیشن اسنپ فود وجود دارد تا بدون صرف زمان و انرژی، انواع دلمه را سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرید.
دلمه برگ مو یکی از شناخته شدهترین انواع دلمه است که برای تهیه آن باید وقت و حوصله به خرج دهید و دانه دانه آنها را بپیچید. البته با توجه به طعم فوقالعاده دلمه برگ مو، از صرف زمان خود برای تهیه آن پشیمان نخواهید شد.
مواد اولیه دلمه برگ مو
در ادامه مواد لازم برای تهیه انواع دلمه ها را معرفی کردهایم:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
گوشت چرخ کرده | ۵۰۰ گرم |
برنج نیمپز | یک لیوان |
لپه | نصف لیوان |
نمک | به مقدار لازم |
فلفل | به مقدار لازم |
زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن مایع | به مقدار لازم |
سرکه | به مقدار لازم |
شکر | به مقدار لازم |
فلفل دلمهای، گوجه فرنگی، بادمجان، سیب زمینی، پیاز، کلم یا برگ مو | به تعداد دلخواه |
گشنیز | ۵۰ گرم |
شوید | ۵۰ گرم |
ترخون | ۳۰ گرم |
شنبلیله | ۳۰ گرم |
مرزه | ۴۰ گرم |
تره | ۵۰ تا ۸۰ گرم |
رب گوجه فرنگی (اختیاری) | به مقدار لازم |
توجه داشته باشید شما میتوانید به جای گوشت چرخ کرده از مرغ نگینی خیلی ریز هم استفاده کنید و با توجه به نوع دلخواه دلمه خود یکی از موارد ذکر شده در بالا (فلفل دلمهای، گوجه فرنگی، بادمجان دلمهای، پیاز یا برگ مو) را مورد استفاده قرار دهید. به خاطر داشته باشید نوع پیچیدن هر یک از این دلمهها با یکدیگر متفاوت است.
دستور پخت دلمه برگ مو
در لیست انواع غذای ایرانی دلمه برگ مو یکی از پرطرفدارترین نوع دلمه است که شاید درست کردن آن از سایر دلمهها سادهتر باشد. البته پیچیدن دلمه برگ مو به کمی مهارت نیاز دارد. یکی از موثرترین مواد در خوش طعم کردن این غذا سبزی دلمه است که به هیچوجه نمیتوان از آن چشمپوشی کرد.
در ادامه مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو خوشمزه و مجلسی به روش تبریزی را شرح میدهیم:
- مرحله اول: در ابتدا گوشت یا مرغ چرخشده را با پیاز تفت دهید و در ادامه نمک، ادویه و سبزی دلمه را به آن اضافه کنید. همچنین میتوانید در این مرحله از رب گوجه نیز برای طعم بهتر دلمه برگ مو کمک بگیرید.
- مرحله دوم: در این مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو ملس برنج و لپه را بپزید و به مواد اولیه خود اضافه کنید.
- مرحله سوم: برگهای مو را بشویید و به همراه مقداری آب در قابلمه قرار دهید تا به مدت 10 دقیقه در آب جوش پخته شوند.
- مرحله چهارم: در این بخش باید 2 برگ مو را انتخاب کنید و بر روی یکدیگر قرار دهید؛ به طوری که نصف برگها روی هم باشند. در این مرحله برای پیچاندن دلمه برگ مو دقت زیادی به خرج دهید.
- مرحله پنجم: دلمهها را در قابلمه بچینید و به سراغ تهیه سس دلمه بروید. سرکه، شکر، روغن و مقداری آب را داخل یک ظرف ریخته و هم بزنید. سپس این ترکیب رو روی دلمهها بریزید و قابلمه را روی شعله ملایم قرار دهید تا به آرامی پخته و دلمه آماده شود.
نحوه پیچاندن دلمه برگ مو
برای پیچاندن دلمه برگ مو دو حالت بقچهای و رولی وجود دارد که با کمی دقت میتوانید در این کار مهارت پیدا کنید. در ادامه این دو روش را مشاهده میکنید:
- پیچیدن دلمه برگ مو به شکل بقچهای: دو برگ مو را در امتداد هم روی سطح کار قرار دهید؛ به گونهای که نصف برگها روی هم باشد. مقداری از مواد دلمه وسط برگها ریخته و از سمت چپ، پنجههای برگ را یکی یکی تا بزنید و روی هم قرار دهید. البته اگر برگ مو خیلی بزرگ بود، نیازی به استفاده از دو برگ ندارید.
- پیچیدن دلمه برگ مو به صورت رولی: مقداری از مواد را روی انتهای برگ (از سمت دم) قرار دهید و گوشههایی پایینی برگ را روی مواد بگذارید. دو طرف برگ را از سمت راست و چپ به سمت داخل تا بزنید. حالا از سمت پایین دلمه را به صورت رول درآورید.
طرز تهیه دلمه بادمجان
پیش از این نیز گفتیم طرز تهیه انواع دلمه ها تا حدودی شبیه به یکدیگر است برای مثال در طرز تهیه دلمه بادمجان تنها یک تفاوت وجود دارد که در واقع شما به جای برگ مو از بادمجان دلمهای استفاده کنید.
- مرحله اول: مواد لازم را تهیه کنید و سپس برنج و لپه را بپزید.
- مرحله دوم: گوشت چرخکرده را با روغن، پیاز، نمک، فلفل و انواع ادویههای موردنظر خود سرخ کرده و تفت دهید.
- مرحله سوم: سبزی دلمه را به مواد آماده شده اضافه کنید.
- مرحله چهارم: داخل بادمجانها را خالی کرده، آنها را با مواد دلمه پر کنید و در قابلمه قرار دهید.
- مرحله پنجم: سس دلمه خود را با رب گوجه و انواع ادویهها آماده کرده و بر روی دلمهها بریزید تا حسابی بپزند.
طرز تهیه دلمه فلفل
مراحل تهیه دلمه فلفل نیز بسیار شبیه به دلمه بادمجان و مطابق زیر است:
- مرحله اول: برنج و لپه را بپزید و مابقی مواد اولیه را آماده کنید. بهتر است فلفلهای بزرگ را برای تهیه دلمه به کار ببرید.
- مرحله دوم: پیاز را با روغن سرخ کرده و گوشت چرخشده، نمک، فلفل و دیگر ادویهها را به گوشت اضافه کنید و تفت دهید.
- مرحله سوم: سبزی دلمه را با دیگر مواد مخلوط کرده و هم بزنید.
- مرحله چهارم: فلفلها را خالی کنید و داخل هر یک از آنها، مواد دلمه قرار دهید.
- مرحله پنجم: از ترکیب رب گوجه و انواع ادویهها سس دلمه را آماده کرده و روی دلمهها بریزید.
طرز تهیه دلمه کلم
برای طرز تهیه دلمه کلم علاوه بر مواد ذکر شده در جدول بالا، شما باید از آلو نیز استفاده کنید. در ضمن ترکیب سرکه و آبلیمو نیز به بهتر شدن طعم دلمه کلم کمک میکند. در ادامه مراحل تهیه دلمه کلم را معرفی کردهایم:
- مرحله اول: پیاز را به همراه سبزی دلمه و سایر ادویههای دلخواه خود سرخ کنید.
- مرحله دوم: در این مرحله برنج و لپه را بپزید تا آماده شوند.
- مرحله سوم: کلمها را در آب جوش قرار دهید تا پخته و کمی نرم شوند. پس از ۱۰ دقیقه کلمها را آبکش کنید و البته مراقب باشید که پاره نشوند.
- مرحله چهارم: یک قاشق غذاخوری از مواد آماده شده را درون هر یک از برگهای کلم بگذارید و آن را بپیچید.
- مرحله پنجم: دلمههای کلم پیچیدهشده را درون قابلمه قرار دهید و کمی آب و روغن یا آبلیمو بر روی آنها بریزید تا حسابی پخته شوند.
نکته: شما میتوانید این دلمه را با روشهای مختلف دیگری مانند طرز تهیه دلمه کلم اناری نیز دنبال کنید.
طرز تهیه دلمه سیب زمینی
از آنجایی که بیشتر افراد سیب زمینی را هم به صورت سرخشده و هم به صورت آبپز دوست دارند، پس دلمه سیب زمینی نیز یکی از پرطرفدارترین دلمهها به حساب میآید. البته طرز تهیه دلمه سیب زمینی با سایر دلمهها کمی متفاوت است.
- مرحله اول: در ابتدا سیب زمینیها را آماده کنید که برای این کار باید شکم هر سیب زمینی خالی شود. در ادامه سیب زمینیها را کمی در روغن سرخ کنید.
- مرحله دوم: پیاز را به همراه نمک و ادویههای موردنظر و سبزی دلمه سرخ کنید. گوشت چرخشده را نیز به این مواد اضافه کنید و تفت دهید. در ضمن شما میتوانید به این نوع دلمه، قارچ، فلفل دلمهای و گوجه خرد شده و نگینی را هم اضافه کنید.
- مرحله سوم: مواد آماده شده را درون شکم سیب زمینیها قرار دهید.
- مرحله چهارم: این نوع دلمه را هم میتوانید بر روی اجاق و در قابلمه و هم درون فر و ظرف پیرکس درست کنید. در انتها به خاطر داشته باشید که سس مخصوص دلمه را تهیه کرده و بر روی آن بریزید تا طعم بهتری پیدا کند.
طرز تهیه دلمه پیاز
پیاز یکی از مفیدترین صیفیجات حاضر در بازار میوه و تره بار است، ولی متاسفانه هر کسی طعم و بوی پیاز را درون غذا نمیپسندد. اگر شما به پیاز علاقه دارید و از طعم پیاز آبپز بدتان نمیآید، توصیه میکنیم طرز تهیه دلمه پیاز را امتحان کنید. در ادامه مراحل پخت این نوع دلمه را برای شما توضیح میدهیم:
- مرحله اول: ابتدا باید پیازها را برای دلمه آماده کنید. برای این کار پیاز را در آب جوش کمی بپزید تا نرم شود. سپس لایههای پیاز را از هم باز کنید.
- مرحله دوم: لپه و برنج را بپزید و گوشت را به همراه سایر مواد دلمه تفت دهید. در نهایت همه این مواد را با هم ترکیب کنید.
- مرحله سوم: بعد از اینکه مواد دلمه را حسابی له کردید، باید ترکیب این مواد را درون پیازها لایههای پیاز قرار دهید. بهتر است مواد بین دو لایه پیاز قرار گیرند.
- مرحله چهارم: دلمههای پیاز را درون یک قابلمه مناسب بچینید و کمی آب و رب گوجه نیز بر روی آنها بریزید تا حسابی پخته شوند.
طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی
دلمه گوجه فرنگی را میتوان یکی از دلمههای محبوب دانست که مناسب کسانی است که به طعم گوجه فرنگی پخته علاقه دارند. طرز تهیه دلمه گوجه فرنگی را مطابق مراحل زیر دنبال کنید:
- مرحله اول: گوشت چرخ کرده را به همراه پیاز و ادویهها تفت دهید تا تغییر رنگ دهد.
- مرحله دوم: سبزی دلمه و پس از آن برنج و لپه پخته شده را داخل مواد بریزید و هم بزنید.
- مرحله سوم: داخل گوجهها را خالی کرده و هر یک از آنها را با مواد پر کنید.
- مرحله چهارم: گوجهها را داخل قابلمه بچینید و به سراغ تهیه سس دلمه بروید. از ترکیب ادویهها، رب گوجه فرنگی، روغن و مقداری آب، سس را آماده کرده و روی دلمهها بریزید.
- مرحله پنجم: قابلمه را روی شعله ملایم قرار دهید تا دلمهها پخته و نرم شوند.
طرز تهیه دلمه ساده خانگی بدون گوشت
برای کسانی که گیاهخوار هستند یا به هر دلیل از مصرف گوشت قرمز منع شدهاند، میتوان دلمه را بدون گوشت و به شکل کاملا گیاهی آماده کرد. برای تهیه این دلمه علاوه بر مواد اولیه گفته شده به بلغور گندم هم نیاز دارید.
- مرحله اول: برنج، لپه و بلغور گندم را به صورت جداگانه بپزید تا نیمپز شوند؛ سپس آنها را آبکش کنید.
- مرحله دوم: پیاز را در روغن تفت دهید و فلفل و زردچوبه را اضافه کنید.
- مرحله سوم: سبزی دلمه و نمک را داخل مواد ریخته و هم بزنید.
- مرحله چهارم: برنج، لپه و بلغور پخته شده را نیز به مواد اضافه کرده و به خوبی ترکیب کنید.
- مرحله پنجم: در انتها رب گوجه فرنگی را نیز بیفزایید و هم بزنید.
- مرحله ششم: حال این مواد را میتوانید داخل برگ مو یا کلم بپیچید یا داخل گوجه فرنگی، بادمجان، فلفل دلمهای و… قرار دهید.
- مرحله هفتم: دلمهها را درون قابلمه چیده و روی آنها سس بریزید. برای تهیه سس هم از ترکیب سرکه، شکر، روغن و آب استفاده کنید.
نکات و فوت و فن دلمه برگ مو و دیگر انواع دلمه
برای درست کردن یک دلمه مجلسی و خوشمزه نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- فصل بهار زمانی است که میتوان برگ مو تازه تهیه کرد. شما میتوانید برگها را فریز کرده و در تمام طول سال برای تهیه دلمه از آنها استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که بعد از فریز کردن برگها، بافت آنها نرم شده و دیگر نیاز به جوشاندن برگها ندارید.
- دقت داشته باشید که دم برگ مو را قبل از پیچیدن مواد بگیرید.
- پیش از خالی کرده بادمجان، گوجه، فلفل دلمهای و… سر آنها را با چاقو به شکل صاف برش بزنید و پس از پر کردن آنها با مواد، قسمت جدا شده را شبیه در روی سبزیجات پر شده با مواد دلمه بگذارید.
- برای تهیه سس دلمه، علاوه بر سرکه و شکر میتوانید از ترکیب رب انار، آبلیمو و شکر هم استفاده کنید.
- دلمه مجلسی را با طعم ملس آماده میکنند، اما شما میتوانید با تغییر مقدار سرکه و شکر یا رب انار و شکر، دلمه را به صورت شیرین یا ترش آماده کنید. همچنین اضافه کردن مقداری زرشک به دلمه باعث ترشتر شدن آن میشود.
- برای بهتر شدن طعم دلمهها، مقداری از سس را داخل گوجه، بادمجان، سیب زمینی، فلفل دلمهای و… هم بریزید.
- برای جلوگیری از سوختن برشته شدن دلمههایی که در انتهای قابلمه قرار دارند، کف قابلمه را دو لایه برگ مو خالی بچینید. همچنین میتوانید این کار را با برگ کلم هم انجام دهید.
- برای تنوع بیشتر میتوانید مواد دلمه را آماده کرده و سپس انواع دلمه برگ مو، گوجه، فلفل دلمهای و… را در یک قابلمه بپزید.
نحوه نگهداری دلمه و جلوگیری از خراب شدن دلمه
برای نگهداری دلمه، ابتدا صبر کنید تا کاملا سرد شود و سپس داخل ظرف دربدار بچینید؛ سپس ظرف دلمه را درون یخچال قرار دهید. دلمهها معمولا تا یک هفته در یخچال سالم میمانند.
معمولا درست کردن دلمه به زمان زیادی نیاز دارد، به همین دلیل یکی از روشهای رایج برای نگهداری دلمه فریز کردن آن با روشی متفاوت است. برای فریز کردن دلمه بعد از آنکه دلمه برگ مو را پیچیدید و یا درون سبزیجاتی مانند بادمجان و گوجه را با مواد پر کردید، آنها را داخل یک ظرف چیده و در فریزر بگذارید؛ در واقع دلمهها را پیش از پختن در قابلمه فریز میکنند.
برای جلوگیری از خراب شدن دلمهها، دقت داشته باشید که دلمه خارج از یخچال باقی نماند. همچنین ظرف نگهداری دلمه باید کامل تمیز و بدون آلودگی باشد.
دلمه، غذایی پرتنوع و خوشمزه
اکنون که با طرز تهیه دلمه ها آشنا شدید، به نظر شما درست کردن دلمه کار سادهای است و میتوانید این غذای لذیذ را در خانه بپزید؟ با توجه به طرز تهیه انواع دلمه، اگر حوصله و وقت کافی برای آشپزی طولانی مدت ندارید و هوس دلمه کردهاید، میتوانید از سایت اسنپ فود کمک بگیرید. به این منظور، صفحه سفارش آنلاین غذا به شما کمک کرده و غذای موردنظرتان را در کمترین زمان ممکن به شما تحویل میدهد.
سوالات متداول
انواع دلمه چیست و چه تفاوتی دارند؟
از انواع دلمه میتوان به دلمه برگ مو، دلمه کلم، دلمه گوجه فرنگی، دلمه سیب زمینی، دلمه بادمجان، دلمه فلفل دلمهای و… اشاره کرد. این انواع دلمه از نظر مواد میانی معمولا یکسان هستند، اما نحوه پیچیدن و سبزیجاتی که مواد دلمه را در آن قرار میدهند، متفاوت است.
دلمه مجلسی را با چه طعم آماده میکنند؟
دلمه معمولا با طعم ملس تهیه میشود، اما شما میتوانید با تغییر مقدار سرکه و شکر یا رب انار و شکر، دلمه را به صورت ترشتر یا شیرینتر آماده کنید. همچنین اضافه کردن کمی زرشک یا آبلیمو به مواد میانی هم باعث ترشتر شدن دلمه میشود.
برگ مو را چگونه فریز کنیم تا سالم بماند؟
با توجه به اینکه در تمام طول سال برگ مو در بازار وجود ندارد، میتوانید آن را فریز کنید. برای این کار دم برگها را جدا کرده و آنها را به خوبی بشویید. برگها را آبکش کنید و منتظر بمانید تا آب آنها به خوبی جدا شود. سپس برگها را به صورت صاف روی هم قرار دهید و داخل یک کیسه فریزر یا زیپ کیف بگذارید. در نهایت بستههای برگ را در فریزر بچینید. توجه داشته باشید که برگ مو نباید به صورت تاشده فریز شود.
جدیدترین ها
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
آبان 30, 1403
پیشنهاد سردبیر
آبان 23, 1403
مهر 24, 1403
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
مهر 28, 1403
اردیبهشت 4, 1403
بهمن 10, 1402
فروردین 8, 1402