آیا میدانید طرز تهیه کاک کرمانشاه، یکی از آثار معنوی به ثبت رسیده این استان است؟ این شیرینی خوشمزه، حاصل ترکیب لایههای نازک خمیر با مخلوطی از پودر قند، هل و بادام است که طرفداران زیادی دارد و یکی از گزینههای محبوب برای پذیرایی از مهمانهای عید نوروز است. شیرینی کاک در شیراز به نان یوخه معروف است. طرز تهیه شیرینی کاک شیرازی و کرمانشاهی، شباهت زیادی به هم دارد، با این تفاوت که ضخامت لایههای خمیر در شیرینی یوخه شیراز، کمتر از کاک کرمانشاهی است. در نهایت، اگر میخواهید با طرز تهیه کاک در منزل آشنا شوید، خواندن این مطلب از اسنپ فود را از دست ندهید.
کاک یا نان یوخه | |
تعداد نفرات | 10 نفر |
زمان آماده سازی | 120 دقیقه |
زمان پخت غذا | 10 دقیقه |
میزان سختی | زیاد |
میزان کالری در هر 100 گرم | بیش از 150 کالری |
نکته: هر عدد شیرینی 30 گرمی کاک، 50 کالری انرژی دارد و این مقدار میتواند با در نظر گرفتن مواد میانی شیرینی، کمی تغییر کند.
طرز تهیه کاک خوشمزه

کاک از شیرینیهای اصیل ایرانی است و عموما اکثر افراد طعم آن را دوست دارند. تهیه این شیرینی سخت و زمانبر است اما نتیجه کار میتواند خستگی را به طور کامل از تن شما بیرون کند. بنابراین، اگر تمایل دارید یک شیرینی سنتی و محلی خوشمزه تهیه کنید، مواد لازم را تهیه کرده و دست به کار شوید.
مواد لازم برای تهیه شیرینی کاک
با موادی که در ادامه میآید، میتوانید برای 10 نفر، شیرینی کاک درست کنید:
مقدار مورد نیاز | مواد لازم |
300 گرم | آرد |
50 میلی لیتر | آب ولرم |
1 قاشق چایخوری | مایه خمیر فوری |
1 عدد | تخم مرغ |
50 گرم | روغن حیوانی یا روغن جامد |
160 گرم | پودر قند |
نصف پیمانه | پودر بادام |
1 قاشق چایخوری | پودر هل |
نصف قاشق چایخوری | نمک |
دستور پخت شیرینی کاک

طرز پخت کاک کرمانشاهی مطابق مراحل زیر است:
- مرحله اول: اولین کار این است که مایه خمیر را به عمل آورید. برای این منظور، یک قاشق سوپخوری پودر قند را با مایه خمیر فوری را در ظرفی مخلوط کنید و 50 میلی لیتر آب ولرم را به آنها اضافه کنید. حالا درب ظرف را بگذارید و اجازه دهید مایه، 10 دقیقه استراحت کند.
نکته: نشانه به عمل آمدن مایه خمیر، پف کردن مایه داخل ظرف است.
نکته: برای هم زدن مایه خمیر، از قاشق فلزی استفاده نکنید.
- مرحله دوم: روغن را با حرارت ملایم آب کنید و کنار بگذارید تا کمی خنک شود.
- مرحله سوم: در ظرفی دیگر، تخم مرغ را بشکنید و کمی بزنید تا از حالت لختگی خارج شود. حالا نیمی از مایه تخم مرغ را با نمک مخلوط کرده و به روغن محلی اضافه کنید.
- مرحله چهارم: در این مرحله، مایه خمیر به عمل آمده را کم کم به مخلوط تخم مرغ و روغن اضافه کرده و هم بزنید.
- مرحله پنجم: حالا آرد را به تدریج اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید. در نهایت باید خمیری یکدست و لطیف داشته باشید که به دست، نچسبد.
- مرحله ششم: پس از اینکه خمیر شیرینی کاک را 10 تا 15 دقیقه ورز دادید، روی آن را بپوشانید و به مدت 2 ساعت، کنار بگذارید تا استراحت کند.
نکته: دقت کنید که برای طرز تهیه کاک، خمیر باید قوام خوبی داشته باشد، بنابراین اگر کمی شل بود، مقداری آرد به آن اضافه کنید.

- مرحله هفتم: در این مرحله از طرز تهیه کاک، دوباره خمیر را کمی ورز دهید و از آن، چانههایی به اندازه نارنگیهای کوچک جدا کنید. هر چانه را با دست، گرد کنید و سطح کار را آردپاشی کنید. روی چانهها هم کمی آرد بپاشید تا خشک نشوند.
- مرحله هشتم: روی چانهها را با دستمالی تمیز و مرطوب بپوشانید و برای دومین بار، به مدت 10 دقیقه به آنها استراحت دهید.
- مرحله نهم: حالا چانهها را با وردنه باز کنید؛ تا جایی که شبیه خمیر نان لواش، نازک و یکدست شوند. در ظرفی دیگر، پودر شکر و هل را با هم مخلوط کرده و کنار دستتان بگذارید.
- مرحله دهم: ساج را روی اجاق گاز قرار دهید تا گرم شود. حالا خمیرها را یکی یکی روی ساج بگذارید تا بپزند. قطر خمیرها بسیار کم است و خیلی زود میپزند. وقتی دور آنها به رنگ قهوهای روشن درآمد، باید نانها را بردارید تا خشک نشوند.
نکته: در اصل، این شیرینی سنتی کرمانشاهی، با ساج تهیه میشود، اما در صورت عدم دسترسی به آن، از ماهیتابه نچسب هم میتوانید استفاده کنید.
- مرحله یازدهم: نصف سطح هر نان را با مخلوط شکر و هل بپوشانید و نانها را لوله کنید. در این مرحله از طرز تهیه کاک باید سرعت عمل داشته باشید تا نانها خشک و خنک نشوند.
- مرحله دوازدهم: حالا با وردنه، روی نانهای لوله شده را کمی فشار دهید تا محتویات داخل آنها فشرده شود. نانها را با چاقو، به صورت اریب برش بزنید و روی آنها پودر شکر بپاشید و در ظرفی مناسب، بچینید.
طرز تهیه شیرینی کاک با خمیر یوفکا

اگر میخواهید طرز تهیه نان کاک کرمانشاهی زودتر پیش برود، به جای درست کردن خمیر، از خمیرهای آماده یوفکا و فر استفاده کنید.
در این روش، لایه اول خمیر یوفکا را پهن کرده و با مقداری کره ذوب شده و پودر قند، رومال کنید. لایه دوم را هم به همین ترتیب، روی لایه اول قرار دهید. برای وسط لایه سوم که روی دو لایه قبلی قرار میگیرد، علاوه بر کره، از مقداری پودر قند، هل و دارچین هم استفاده کنید.
در ادامه طرز تهیه شیرینی کاک با خمیر یوفکا، خمیر یوفکا را به صورت رولی درآورید و آنها را به شکل اریب و اندازههای دلخواه، برش بزنید. با مخلوط زرده تخم مرغ و مقداری وانیل، شیرینی کاک را رومال کنید و روی آنها مقداری پودر پسته و نارگیل بپاشید. حالا شیرینیها را به مدت 20 دقیقه در دمای 180 درجه سانتیگراد داخل فر قرار دهید تا آماده سرو شوند.
طرز تهیه شیرینی کاک شمالی
ظاهر و بافت شیرینی کاکای شمالی با کاک کرمانشاهی کاملا متفاوت است. کاکای شمالی با کدو حلوایی تهیه میشود و یکی از شیرینیهای محلی و خوشمزه گیلانی است.
برای طرز تهیه شیرینی کاک شمالی، باید کدو حلوایی را با مقداری شکر بپزید تا حالتی یکدست و پورهای پیدا کند. سپس، آن را با 1 تخم مرغ، نصف پیمانه شکر، نصف پیمانه گلاب یا شیر و 1 قاشق چایخوری بیکینگ پودر مخلوط کنید. البته چاشنیهایی مانند دارچین، هل و پودر گردو هم فراموش نشود. در ادامه، یک پیمانه آرد را به مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید تا خمیری یکدست ایجاد شود. نیم ساعت به خمیر استراحت دهید و سپس آن را به شکلهای دلخواه قالب زده و در روغن سرخ کنید.
برخلاف کاکا شمالی، طرز تهیه قماق هیچ شکری ندارد، بنابراین، اگر میخواهید یک نان سنتی دیگر از خطه شمال ایران را امتحان کنید، طرز تهیه قماق را حتما ببینید.
شیرینی کاک را حتما امتحان کنید…
طرز تهیه کاک کرمانشاه را برایتان توضیح دادیم. درست است که طرز تهیه انواع کیک و شیرینی برای مهمانیها بسیار لذتبخش است، اما اگر وقت کافی برای این کار را ندارید، روی کمک اسنپ فود حساب کنید. شما میتوانید بهترین و تازهترین شیرینیها را از طریق سفارش آنلاین شیرینی اسنپ فود، تهیه کنید و روزهای خاطرهانگیر مهمانیها را با طعم بینظیر این شیرینیهای سنتی و خوشمزه ایرانی، شیرینتر و خاطرهانگیزتر کنید.
نظرات کاربران