عطاری

ادویه گرام ماسالا چیست؟

همان‌طور که می‌دانید، ادویه‌ها نقش مهمی در پخت غذاها ایفا می‌کنند؛ به‌گونه‌ای که هرکدام می‌توانند غذاها را خوشمزه‌تر، خوش‌طعم‌تر و البته مقوی‌تر کنند. در میان مجموعه رنگارنگ و شگفت‌انگیز ادویه‌هایی که در تمام نقاط جهان استفاده می‌شوند، ادویه ماسالا محبوبیت زیادی دارد. حتی امروزه در ایران نیز افراد زیادی از ادویه گرام ماسالا برای غنی کردن عطر و طعم انواع غذاها استفاده می‌کنند. از این رو، در این مطلب تصمیم داریم درباره اینکه پودر ماسالا چیست، چه ترکیباتی دارد و اساسا پودر ماسالا برای چی خوبه به‌طور مفصل صحبت کنیم.

ادویه ماسالا چیست؟

ادویه ماسالا چیست؟

گرام ماسالا یا گراماسالا یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین ادویه‌ها در آشپزی هندی و جنوب آسیا به‌شمار می‌آید. برای درک اینکه واقعا ادویه گرام ماسالا چیست، ابتدا باید معنای این نام را بدانیم. واژه ماسالا در زبان هندی به معنای ادویه یا مخلوط ادویه‌هاست. از طرفی، گرام نیز به معنای گرم یا داغ است؛ بنابراین می‌توان به سادگی نتیجه گرفت که گرم ماسالا به سبب وجود مخلوط ادویه‌های گرم و تند به این نام شهرت یافته است.

ترکیبات ارزشمند و مغذی موجود در ادویه ماسالا هندی نه‌تنها عطر و طعمی غنی به غذاها می‌بخشند، بلکه به دلیل ارائه خواص دارویی و سلامتی، از اهمیت بالایی برخوردارند. در حقیقت، می‌توان پودر ماسالا را عنصری ضروری در آشپزی امروزی دانست و این ترکیب مقوی را کم‌ و بیش در رژیم غذایی روزانه گنجاند؛ زیرا این ترکیب منحصربه‌فرد دارای مجموعه ادویه‌های پرخاصیتی است که در جدل زیر به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

ترکیبات موجود در ادویه گرام ماسالا
دانه زیره سیاه طعمی گرم و کمی تلخ به گراماسالا می‌بخشد.
دانه فلفل سیاه به‌عنوان ادویه‌ای تند، طعم و گرمای بیشتری به ماسالا می‌دهد.
هل سیاه طعمی قوی و دودی در ماسالا ایجاد می‌کند.
دانه فلفل قرمز طعم تند و حرارتی گرام ماسالا را افزایش می‌دهد.
میخک به ماسالا عطر و طعم گرم و شیرین اضافه می‌کند.
زنجبیل به‌صورت پودر در ماسالا استفاده می‌شود و طعمی تند و تازه به آن می‌بخشد.
جوز هندی طعمی ویژه‌ شبیه به ترکیبی از دارچین، میخک و فلفل سیاه را به ماسالا اضافه می‌کند.
بادیان ستاره‌ای به دلیل طعم شیرین و عطری خاص می‌تواند در تهیه ماسالا استفاده شود.
دارچین به ماسالا طعمی شیرین و گرم می‌بخشد.
تخم گشنیز طعم ملایم و بوی خوبی دارد و به تعادل طعم سایر ادویه‌ها در ماسالا کمک می‌کند.
برگ بو دارای طعمی تلخ و معطر است و باعث افزایش عطر و طعم ماسالا می‌شود.

ترکیبات موجود در ادویه گرام ماسالا

طرز تهیه ادویه ماسالا چگونه است؟

برای تهیه ماسالا دو راه پیش‌روی شما قرار دارد؛ اول از همه می‌توانید این ادویه را با خلوص بالا و اطمینان از کیفیت، خیلی سریع و راحت از عطاری آنلاین اسنپ فود سفارش دهید. در راه دوم، این امکان را دارید که خودتان در منزل این ادویه جذاب را درست کنید. برای این منظور نیز کار سختی در پیش نخواهید داشت؛ تنها کافی است مجموعه ادویه‌های مورد نیاز برای درست کردن ادویه گرم ماسالا را از عطاری آنلاین اسنپ فود بخرید و سپس مراحل بسیار ساده زیر را دنبال کنید:

  • بو دادن ادویه‌ها: تمام ادویه‌هایی را که کمی پیش‌تر به آن‌ها اشاره کردیم، به مدت فقط چند دقیقه در تابه‌ای خشک و بدون روغن، بو دهید. همین کار ساده باعث آزاد شدن عطر و طعم ادویه‌ها می‌شود. فقط یادتان باشد که حرارت شعله باید ملایم باشد تا از سوختن ادویه‌ها جلوگیری شود.
  • آسیاب کردن ادویه‌ها: پس از بو دادن ادویه‌ها، آن‌ها را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید تا کمی خنک شوند. سپس همه ادویه‌ها را با هاون یا دستگاه آسیاب‌کن، آنقدر خرد کنید تا ترکیب موردنظر به پودری نرم تبدیل شود.
  • ترکیب نهایی و ذخیره‌سازی: در این مرحله، ادویه‌های خردشده را با هم ترکیب کنید و به دقت هم بزنید تا ترکیبی کاملا یکنواخت به‌دست آید. اکنون ادویه ماسالای شما حاضر است و می‌توانید آن را در ظرف شیشه‌ای کاملا خشک و دربسته نگهداری کنید. لازم به ذکر است که این ادویه معمولا در دمای اتاق و در جای تاریک و خشک بهتر حفظ می‌شود.

طرز تهیه ادویه ماسالا

کاربرد ادویه ماسالا چگونه است؟

احتمالا تاکنون به این نکته پی برده‌اید که گرام ماسالا نوعی ادویه یا چاشنی همه‌کاره است که می‌تواند با بسیاری از غذاها ترکیب شود. در حقیقت، گراماسالا هندی در تهیه طیف وسیعی از غذاها، پیش‌غذاها، دسرها، شیرینی‌ها، اسنک‌ها، مارینادها و سس‌ها استفاده می‌شود که برخی از محبوب‌ترین آن‌ها را در بخش زیر بیان کرده‌ایم:

  • مرینیت مرغ ، ماهی و گوشت: شما می‌توانید هر نوع گوشتی را پیش از پختن با استفاده از ادویه ماسالا و موادی مانند پودر پیاز، فلفل و نمک، مرینیت کنید. بدین‌صورت که این مواد را به دو طرف گوشت و داخل و بیرون مرغ بمالید و پس از سی دقیقه استراحت، آن‌ها را کباب یا بریان کنید. البته برای مرینیت ماهی بهتر است ابتدا مقداری روغن زیتون یا کره روی آن بمالید و سپس ماسالا را به‌طور یکنواخت روی دو طرف ماهی بریزید.
  • سالاد‌ها: ماسالا را می‌توانید به‌عنوان چاشنی روی سبزیجات و سالادهایی که درست می‌کنید بپاشید. به‌طور ویژه، گرم ماسالا با سالادهایی که دارای گل کلم، هویج یا نخودفرنگی هستند، به خوبی ترکیب می‌شود. برای این منظور می‌توانید ماسالا را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و سپس آن را روی سالاد بریزید.
  • سیبزمینی پخته یا سوخاری: شما می‌توانید ماسالا را به سیب‌زمینی پخته‌شده و به‌ویژه سیب‌زمینی شیرین سوخاری‌شده اضافه کنید تا طعم آن غنی‌تر شود. درواقع، تندی ادویه گراماسالا به شیرینی این سیب‌زمینی‌ها اضافه می‌شود و مزه فوق‌العاده‌ای را ایجاد می‌کند.
  • برنج باسماتی: اگر از طعم برنج معمولی خسته شده‌اید، این بار می‌توانید با اندکی تنوع، برنج را با ماسالا درست کنید. برای این کار، پس از اینکه پیاز را در روغن تفت دادید، یکی دو قاشق پودر ماسالا در آن بریزید و در نهایت، برنج از قبل خیس‌شده را با آن‌ها بپزید. فقط یادتان باشد که حرارت را کم تنظیم کنید تا برنج نرم شود.
  • عدسی: بسیاری از افراد از طعم عدسی خوششان نمی‌آید؛ به این افراد می‌توان پیشنهاد استفاده از گرام ماسالا را داد تا طعم بهتری را تجربه کنند. برای تهیه عدسی می‌توانید مقداری کره را گرم کنید و آن را با مقدار اندکی ماسالا داخل ظرف حاوی عدس پخته‌شده بریزید.
  • سوپ‌ها: با وجود اینکه انواع سوپ مانند سوپ قارچ، مرغ و کلم بروکلی، دارای پتانسیل سلامتی فوق‌العاده‌ای هستند، اما می‌توان خاصیت آن‌ها را با افزودن ماسالا بیشتر کرد. البته استفاده از ماسالا در تهیه سوپ کلم بروکلی بیشتر توصیه می‌شود؛ زیرا طعم تقریبا ناخوشایند آن را بسیار بهبود می‌بخشد.
  • ساندویچ‌ها: برای تنوع می‌توانید گارام ماسالا را با سس مایونز یا ماست مخلوط کنید و طعم ساندویچ‌های همیشگی خود را با این سس ارتقاء دهید. از بهترین ساندویچ‌هایی که می‌توانید پودر ماسالا را با آن امتحان کنید، می‌توان به ساندویچ مرغ تند، گوشت، توفو یا ساندویچ‌های داری فلفل دلمه‌ای اشاره کرد.
  • نان و شیرینی: از این به بعد برای تهیه کاپ‌کیک، مافین، شیرینی زنجبیلی، کوکی‌های سنتی و حتی نان خانگی می‌توانید مقداری ادویه ماسالا را به خمیر آن‌ها اضافه کنید. البته در تهیه پودینگ هویج بهتر است پس از پخت شیرینی و تزئین آن با بادام هندی، روی آن مقدار کمی گارام ماسالا بپاشید و از خلق مزه جدید آن لذت ببرید.
  • چیپس سیب: شاید برایتان قدری عجیب باشد، اما این بار با سیب‌های باقی‌مانده برای خودتان سیب ترد یا چیپس سیب درختی درست کنید. برای این منظور فقط کافی است سیب‌های برش‌خورده را با مقداری شکر و اندکی ماسالا مخلوط کنید و بگذارید زیر آفتاب تا به‌خوبی خشک شوند.

خواص ادویه ماسالا کدام است؟

خواص جادویی گارام ماسالا که در دل آن نهفته است، به دلیل ترکیب ادویه‌هاست. درواقع، ترکیبات موجود در این ادویه در کنار عطر و طعم منحصر‌به‌فردی که به گارام ماسالا داده‌اند، خواص آن برای سلامتی را نیز چند برابر کرده‌اند. از این‌رو، مصرف ادویه گرم ماسالا در طبخ انواع غذاهایی که پیش‌تر به آن‌ها اشاره کردیم، می‌تواند از چندین جهت برای سلامتی شما تاثیر مثبت داشته باشد. در ادامه، درباره مهم‌ترین خواص استفاده از گارام ماسالا برای بدن بیشتر صحبت می‌کنیم:

  • افزایش متابولیسم: ادویه‌های موجود در ماسالا می‌توانند به افزایش متابولیسم کمک کنند و در کاهش وزن تاثیرگذار باشند.
  • بهبود سلامت قلب: مصرف گراماسالا در بهبود سلامت قلب موثر است و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.
  • ضد التهاب: بسیاری از ادویه‌ها در ماسالا خواص ضدالتهابی دارند و می‌توانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند.
  • تقویت سیستم ایمنی: ترکیبات آنتی‌اکسیدانی در این ادویه‌ها در تقویت سیستم ایمنی و محافظت در برابر بیماری‌ها نقش موثری دارند.
  • بهبود گوارش: گرام ماسالا می‌تواند به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک کند و مانع مشکلاتی مانند نفخ و یبوست شود.
  • تنظیم قند خون: برخی از ادویه‌های موجود در ماسالا به تنظیم سطح قند خون کمک می‌کنند و برای افرادی که دیابت دارند، مفید هستند.
  • خاصیت آنتی‌اکسیدانی: ترکیبات موجود در ماسالا دارای خواص آنتی‌اکسیدانی هستند و می‌توانند به کاهش استرس اکسیداتیو و پیشگیری از بیماری‌های مزمن کمک کنند.

کاربرد ادویه ماسالا

تفاوت پودر کاری و ادویه ماسالا چیست؟

پودر کاری و پودر ماسالا دو نوع ادویه مهم در آشپزی هندی هستند که هرکدام ویژگی‌ها و ترکیبات خاص خود را دارند. پودر کاری معمولا از ادویه‌های مهمی مانند زردچوبه، زیره، گشنیز، فلفل سیاه و دارچین تشکیل شده است و بیشتر به دلیل طعم تند و عطر بارز زردچوبه‌اش شناخته می‌شود. این ادویه به‌طور معمول در مراحل ابتدایی پخت به غذاها اضافه می‌شود تا عطر و طعم آن آزاد شود و به غذاهای مختلفی همچون خورشت‌ها و سوپ‌ها، رنگ و طعم خوبی ببخشد.

در مقابل، گرم ماسالا معمولا شامل ترکیباتی مانند هل، میخک، دارچین، فلفل سیاه و زیره سیاه است و به دلیل عطر و طعم پیچیده‌ای که دارد، معمولا در مراحل پایانی پخت به خورشت‌ها اضافه می‌شود. این ادویه نیز همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، عطر و طعم غذاها را غنی‌تر می‌کند و به‌طور معمول در غذاهایی مانند سالادها، سوپ‌ها و سس‌ ها استفاده می‌شود.

بنابراین، پودر کاری بیشتر برای اضافه کردن طعم تند و تیز به غذاها کاربرد دارد؛ درحالی‌که، پودر ماسالا به ایجاد عطر و طعمی گرم، متعادل و دلپذیر در آن‌ها کمک می‌کند.

ماسالا؛ جادوی طعم‌های بی‌نظیر

دانستیم که ادویه ماسالا ترکیبی از چند نوع ادویه مغذی دیگر از قبیل هل، میخک، دارچین، زیره سیاه و فلفل است که باعث شده‌اند طعمی گرم و مطلوب داشته باشد. همچنین به طرز تهیه ساده گرام ماسالا پرداختیم و گفتیم که این ادویه، خواص فوق‌العاده بسیاری دارد که از جمله آن‌ها می‌توانیم کمک به روند کاهش وزن، بهبود گوارش و سلامت قلب را نام ببریم. اکنون زمان آن است تا در قفسه ادویه‌های آشپزخانه‌ خود جایی برای این جادوی هندی در نظر بگیرید و غذاهایی مانند عدسی، کباب، سوپ، سالاد، ساندویچ و حتی نان و شیرینی را با طعم شگفت‌انگیز آن امتحان کنید.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا