طرز تهیه خورشت فسنجان گوشت و مرغ + رازهای خوشمزه شدن آن

طرز تهیه خورشت فسنجان گوشت و مرغ

خورشت فسنجان از غذاهای اصیل ایرانی محسوب می‌شود. این غذا مانند قورمه سبزی و قیمه نثار از غذاهای مجلسی ایران است. انواع خورشت فسنجان در نقاط مختلف ایران به شیوه‌های مختلف پخته می‌شود. برای مثال در شمال کشور معمولا این خورشت را ترش یا ملس درست می‌کنند. در برخی نقاط دیگر متناسب با سلیقه، در آن نمک یا شکر می‌ریزند. در ادامه آموزش طرز تهیه خورشت فسنجان مجلسی را برای شما قرار دادیم.

طرز تهیه خورشت فسنجان
تعداد نفرات 4 نفر
زمان آماده سازی 30 دقیقه
زمان پخت غذا 90 دقیقه
میزان سختی متوسط

فسنجون با مرغطرز تهیه خورشت فسنجون با مرغ

طرز تهیه فسنجون با مرغ ، نیاز به دقت و کمی مهارت دارد. با دنبال کردن صحیح مراحل پخت این خورشت، می‌توانید یک غذای مجلسی و عالی آماده کنید.

مواد لازم خورشت فسنجون با مرغ

مواد لازم برای تهیه خورشت خوشمزه فسنجان به شرح زیر است:

مواد اولیه میزان لازم
سینه یا ران مرغ 500 گرم
گردو 300 گرم
پیاز متوسط 1 عدد
رب انار 1 استکان
آب سرد به مقدار کافی
یخ به مقدار کافی
نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار کافی
روغن به مقدار کافی

طرز تهیه خورشت فسنجان با مرغ

در طرز تهیه خورشت فسنجون با مرغ، این مراحل را یک به یک دنبال کرده و مطابق با دستور پخت پیش بروید.

  • مرحله اول: در ابتدا پیازها را خلالی کنید و آن‌ها را در روغن داغ تفت دهید تا به طور کامل به رنگ طلایی دربیایند.
  • مرحله دوم: سپس گردوها را بسابید یا آسیاب کنید تا زمانی که کمی روغنی شوند. میزان گردو در خورشت فسنجان بستگی به خودتان دارد ولی به طور معمول از نصف مقدار مرغ یا گوشت کمی بیشتر است.
  • مرحله سوم: در یک قابلمه‌ی جدا مرغ‌های تکه تکه شده یا ریش ریش را به همراه روغن، نمک، زردچوبه و کمی آب بپزید.
  • مرحله چهارم: در این مرحله گردوهای آسیاب شده را همراه با پیازها به مدت چهار تا پنج دقیقه روی حرارت تفت دهید.
  • مرحله پنجم: به مرحله پنجم از طرز تهیه خورشت فسنجون رسیدیم. نوبت اضافه کردن ادویه‌ها به میزان متناسب با مواد خورشت می‌رسد. استفاده درست از ادویه نقش تعیین کننده‌ای در خوشمزه شدن غذا خواهد داشت و نباید در به کار بردن ادویه‌های مختلف نیز زیاده روی کنید. همین نکته را در طرز تهیه قیمه مجلسی دیدیم که خوشمزه شدن قیمه به معنای زیاد از حد ادویه زدن به خورشت نخواهد بود.
  • مرحله ششم: پس از پنج دقیقه به آن‌ها به مقدار لازم آب سرد بیفزایید و تا زمان جوش آب صبر کنید و پس از آن کمی حرارت را کم کنید تا مواد داخل ظرف پخته شوند.
  • مرحله هفتم: در مرحله‌ی بعد نوبت به رب انار می‌رسد. رب انار را با کمی بیشتر از نصف لیوان آب سرد مخلوط کنید، کمی از آن بچشید و اگر کم نمک است، به آن نمک بیفزایید. توجه داشته باشید که ترکیب این دو باید کاملا رقیق باشد.
  • مرحله هشتم: سپس مایع رب انار را به مخلوط گردو و پیاز اضافه کنید. لازم به ذکر است که رب انار در نتیجه نهایی بسیار تأثيرگذار خواهد بود. اگر تمایل دارید که خورشت فسنجان شیرین درست کنید، در آن کمی شکر یا شیره‌ی خرما مخلوط کنید.
  • مرحله نهم: زمانی که از پخته شدن خورشت مطمئن شدید، باید درب قابلمه را برداشته و سه تکه یخ داخل آن بیندازید. این کار باعث روغن انداختن خورشت فسنجان می‌شود.
  • مرحله دهم: پس از چند دقیقه مرغ‌ها را که از قبل پخته‌اید به مواد اضافه کنید و در قابلمه را ببندید تا تمام موادی که آماده سازی کرده‌اید همراه یکدیگر بپزند و خورشت به خوبی جا بیفتد. توجه داشته باشید که برای پخت گردوها به طور کامل، چیزی در حدود 90 دقیقه زمان لازم است. همچنین به خاطر داشته باشید که هر نیم ساعت یک بار خورشت را هم بزنید تا ته نگیرد.

خورشت فسنجان با گوشت قلقلیطرز تهیه خورشت فسنجون با گوشت قلقلی

خورشت فسنجان با گوشت قلقلی، بسیار خوشمزه شده و فرم گرد و توپی گوشت چرخ کرده در این خورشت نیز باعث می‌شود تا به لحاظ ظاهری، خوشایندتر باشد.  همانند طرز تهیه خورشت آلو اسفناج که در آن هم از گوشت قلقلی استفاده شده و به طور کلی بهترین نوع این خورشت، با گوشت قلقلی طبخ می‌شود.

مواد لازم در طرز تهیه خورشت فسنجان با گوشت قلقلی

اگر تصمیم داشته باشید که خورشت فسنجان را با گوشت قلقلی درست کنید که اتفاقا بسیار جذاب و خوشمزه نیز خواهد بود، مواد اولیه مورد نیاز شما، به شرح زیر خواهند بود:

مواد اولیه میزان لازم
گوشت چرخ کرده 400 گرم
گردو 500 گرم
پیاز متوسط 1 عدد
رب انار 1 استکان متوسط
شکر 2 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار کافی
روغن به مقدار لازم
آب سرد 4 لیوان

مراحل پخت خورشت فسنجان با گوشت قلقلی

طرز تهیه خورشت فسنجون با گوشت قلقلی را با مراحل زیر دنبال کنید:

  • مرحله اول: در اولین مرحله از طرز تهیه فسنجون با گوشت، باید گوشت چرخ کرده را همراه پیاز و ادویه (نمک، فلفل و کمی زردچوبه) ورز دهید تا کمی سفت شود. سپس آن‌ها را به شکل قلقلی درآورید.
  • مرحله دوم: گوشت‌های قلقلی را همراه روغن روی حرارت زیاد قرار دهید تا کاملا سفت شوند، سپس شعله را کم کنید تا به آرامی بپزند.
  • مرحله سوم: در این مرحله گردوها را آسیاب کنید تا زمانی که کمی روغنی شوند. سپس آن‌ها درون یک قابلمه بریزید و بعد روی حرارت کم قرار دهید تا کمی رنگ آن‌ها تغییر کند. به خاطر داشته باشید که گردوها را زیاد روی شعله تفت ندهید، زیرا این باعث تلخ شدن مزه آن‌ها خواهد شد.
  • مرحله چهارم: پس از آن که گردوها گرم شدند، به آن‌ها چند لیوان آب سرد اضافه کنید.
  • مرحله پنجم: رب انار را درون یک لیوان آب رقیق کنید و در ادامه آن را روی گردوهای گرم شده بریزید.
  • مرحله ششم: مخلوط رب انار و گردو را نیم ساعت روی حرارت قرار دهید و هر ده دقیقه آن را هم بزنید. دقت داشته باشید که هم نزدن در این مرحله، باعث خواهد شد تا رب انار خیلی زود ته بگیرد.
  • مرحله هفتم: در آخر زمانی که همه مواد حدود ۳۰ دقیقه روی حرارت ماندند و جوش آمدند گوشت‌ها را به آن اضافه کنید.
  • مرحله هشتم: در قابلمه را بگذارید و به مدت نیم ساعت اجازه دهید خورشت خوب جا بیفتد.

طرز تهیه فسنجون شمالی

شمالی‌ها در یکی از روش‌های تهیه فسنجون، از اردک استفاده می‌کنند که طعم فوق العاده‌ای داشته و باعث می‌شود این خورشت به مراتب مجلسی‌تر آماده شود. گوشت اردک در ترکیب با رب انار و گردو، مزه بسیار جذابی داشته و فسنجان شمالی به عنوان یک غذای هیجان انگیز برای هر کسی وسوسه برانگیز خواهد بود.

طرز تهیه خورشت فسنجون بدون رب انارطرز تهیه خورشت فسنجون بدون رب انار

اگر به هر دلیلی مایل به استفاده از رب انار در تهیه این خورشت نیستید، می‌توانید به عنوان جایگزین از رب ازگیل یا رب نارنج برای طبخ آن استفاده کنید. در این صورت بهتر است که چند عدد آلو نیز به غذا اضافه کنید. البته برای خوشمزه‌تر شدن غذا، باید رب ازگیل و رب نارنج را به یک نسبت با هم ترکیب کنید تا طعم ترش و شیرینی جذاب در طرز تهیه خورشت فسنجون ملس، به وجود بیاید.

طرز تهیه خورشت فسنجون با کدو حلوایی

اگر در میان غذاهای مختلف، به دنبال غذایی خوشمزه با کدو حلوایی هستید، دستور تهیه خورشت فسنجون با کدو حلوایی برای شما جالب خواهد بود. در تهیه این غذا از همان مواد خورش فسنجون به همراه کدو حلوایی استفاده می‌شود. لازم به توضیح است که برای تهیه این خورشت، هم می‌توانید از گوشت مرغ و هم گوشت قرمز استفاده کنید. برای اضافه کردن کدو حلوایی نیز باید آن را به دو قسمت پوره شده و تکه‌ای تقسیم کنید. پوره کدو حلوایی را با رب انار مخلوط کرده و به خورشت اضافه کنید و تکه‌های آن را بعد از بخار پز شدن، در خورشت بیندازید تا جلوه و طعم عالی بگیرد.

در پایان این مطلب، پیشنهاد می‌کنیم که طرز تهیه انواع قورمه سبزی با گوشت و مرغ را هم دنبال کرده و روش تهیه این غذای خوشمزه و همه پسند را با تکنیک‌های مختلف، بیاموزید.

نکات مهم در دستور پخت فسنجاننکات مهم در دستور پخت فسنجان

برای آن که طرز تهیه فسنجون مجلسی را به خوبی پیش ببرید، این نکات را در نظر داشته باشید:

  1. برای آنکه خورشت فسنجان به خوبی روغن بیندازد، حتما در مراحل طبخ، کمی پس از اضافه کردن آب، در آن چند تکه یخ بیندازد.
  2. گیلانی‌ها از روشی برای پخت فسنجان استفاده می‌کنند که مختص خودشان است و غذا را منحصر به فرد آن خطه می‌کنند. آن‌ها یک کفگیر آهنی را روی حرارت قرار می‌دهند و هنگامی که خورشت در حال جا افتادن است درون قابلمه قرار می‌دهند و سپس در قابلمه را می‌بندند. پیشنهاد می‌کنیم که شما نیز این تکنیک را تجربه کنید
  3. اگر احساس کردید خورشت فسنجانی که پختید خیلی شیرین شده است، به آن دو قاشق آب‌لیمو اضافه کنید؛ و اگر از میزانی که تمایل داشتید ترش‌تر شد به آن شکر بیفزایید.
  4. می‌توانید برای بهتر شدن طعم خورشت فسنجان، علاوه بر رب انار کمی رب گوجه فرنگی را تفت دهید و با مواد خورشت مخلوط کنید.
  5. برای تزئین خورشت فسنجان، استفاده از دانه‌های انار، ایده فوق العاده‌ای به نظر می‌رسد. همین طور شما می‌توانید چند عدد گردوی درست را پس از ریختن خورشت در ظرف مناسب، با ایده دلخواه روی خورشت قرار دهید. این علاوه بر جذابیت، جلوه‌ای لاکچری به غذای شما می‌دهد.
  6. در طرز تهیه خورشت فسنجان ، برای بهتر شدن عطر غذا، می‌توانید مقداری زعفران دم شده نیز به آن اضافه کنید.
  7. بعضی افراد علاوه بر آنچه گفته شد درون خورشت فسنجان چوب دارچین نیز می‌ریزند که باعث خوش عطر شدن غذا می‌شود. در طرز تهیه خورشت قیمه نیز استفاده از چوب دارچین، اثرگذاری فوق العاده‌ای خواهد داشت.

در آخر باید بگوییم که اگر شما تمام این مراحل را به همراه نکاتی که در ادامۀ آموزش قرار دادیم به درستی انجام دهید می‌توانید خورشت فسنجان اصیل ایرانی را به راحتی آماده کنید.

خورشت فسنجان را از اسنپ فود بخواهید…

در بالا به دو مدل پخت فسنجون با گوشت و مرغ پرداختیم. همان طور که مشاهده کردید طرز تهیه خورشت فسنجان، کمی زمان بر بوده و در صورتی که مایل باشید، می‌توانید این خورشت خوشمزه را از اسنپ فود به صورت آنلاین سفارش دهید. با سفارش انلاین غذا از اسنپ فود، در کمترین زمان سفارش شما به محل آدرس ارسال خواهد شد.

سوالات متداول

طرز تهیه خورشت فسنجان شمالی چه تفاوتی با دیگر شهرهای ایران دارد؟

در شمال کشور معمولا این خورشت را با رب انار ترش یا ملس درست می‌کنند. همچنین از قدیم پخت خورشت فسنجان با گوشت غاز و اردک مرسوم بوده است.

باید گوشت مرغ را از قبل بپزید و آماده کنید به این صورت که در یک قابلمه‌ی جدا مرغ‌های تکه تکه شده یا ریش ریش را به همراه روغن، نمک، زردچوبه و کمی آب بپزید.

زمانی که از پخته شدن خورشت مطمئن شدید، باید درب قابلمه را برداشته و سه تکه یخ داخل آن بیندازید. این کار باعث روغن انداختن خورشت فسنجان می‌شود.

گردوها را بسابید یا آسیاب کنید تا زمانی که کمی روغنی شوند. میزان گردو در خورشت فسنجان بستگی به خودتان دارد ولی به طور معمول از نصف مقدار مرغ یا گوشت کمی بیشتر است.

اگر تمایل دارید که خورشت فسنجان شیرین درست کنید، به رب انارتان کمی شکر یا شیره‌ی خرما مخلوط کنید.

اگر خورشت فسنجانی که پختید خیلی شیرین شده است، به آن دو قاشق آب ‌لیمو اضافه کنید؛ و اگر از میزانی که تمایل داشتید ترش‌تر شد به آن شکر بیفزایید.