معرفی غذاهای محلی گرگان و غذاهای سنتی گلستان + عکس
بدونشک هنگام سفر به شهرهای شمالی ماهی کباب و میرزاقاسمی یا باقلاقاتوق را امتحان کردهاید، ولی غذاهای محلی گرگان چیزی فراتر از غذاهای نامبرده شده است. به عبارت دیگر، شهر گرگان انواع غذاهای محلی لذیذی دارد که شاید بسیاری از شماها هنوز آنها را امتحان نکرده و حتی نام آنها را نشنیده باشید؛ این در حالی است که غذاهای محلی گرگان همچون غذاهای محلی گنبد کاووس بسیار متنوع و جذاب هستند و لازم است که حتما آنها را امتحان کنید. در ادامه مشهورترین این غذاهای محلی را معرفی خواهیم کرد.
محبوب ترین غذاهای محلی گرگان
از آنجایی که شهر گرگان فرهنگ و تاریخ غنی دارد، شما میتوانید بهترین غذاهای اصیل ایرانی که با سالمترین و طبیعیترین مواد غذایی پخته میشوند را در این شهر بیابید. در ادامه به غذاهای محلی گرگان اشاره کردهایم.
باسترمه با اوزون برون
حتما میدانید که ماهی اوزن برون یکی از ماهیهای صادراتی کشور ایران است که طعم بینظیری دارد. از اینرو غذای محلی باسترمه که با ماهی پخته میشود با ماهی اوزون برون طعم بهتری خواهد داشت. میتوان گفت این غذای محلی گرگان یکی از غذاهای مجلسی و گران قیمت است که در مهمانیهای بزرگ طبخ میشود؛ همچنین این غذای محلی گرگان رستورانی نیز هست و میتوان در برخی رستورانهای سنتی گرگان آن را پیدا کرد. در طرز تهیه باسترمه پلو، از مواد اولیه زیر استفاده میشود:
- برنج
- ماهی ( با اوزون برون خوشمزهتر خواهد بود)
- سیب زمینی
- پیاز
- انار ( دانههای انار این غذا را لذیذتر میکنند.)
- ادویه
چکدرمه یا استانبولی پلو، از انواع پلوهای گرگانی
برعکس اینکه ما به طور معمول با استانبولی پلو از مهمانان خود پذیرایی نمیکنیم، مردم شهر گرگان پلو چکدرمه را به عنوان یک غذای مجلسی سرو میکنند. به عبارت دیگر این غذا محلی گرگان پایه ثابت انواع مجالس و مهمانیها در شهر گرگان است. به طور کلی طرز تهیه پلوهای گلستانی به شکلی است که اکثر آنها را میتوان در مجالس و میهمانیها سرو کرد.
البته چکدرمه، از انواع پلوهای گرگانی، تنها از مواد اولیه استانبولی پلو تهیه میشود ولی روش پخت متفاوت و خاصی دارد که شاید طبخ آن کار هر کسی نباشد. در ادامه مواد موجود در این غذای محلی را نام میبریم:
- گوشت
- پیاز
- برنج
- رب گوجه فرنگی
- روغن
- ادویه
کوکوی اسفناج گرگانی
حتما تا به حال تجربه درست کردن کوکو سیب زمینی و کوکو سبزی را داشتهاید. اما کوکوی اسفناج چطور؟ کوکوی اسفناج، یک غذای گرگانی اصیل است که هم طعم خوبی دارد، هم با استفاده از اسفناج به عنوان پایه اصلی، یک غذای غنی از آهن به شمار میآید. این کوکو را میتوان به عنوان غذای اصلی برای وعده ناهار و شام یا میان وعده سرو کرد. مواد اولیه آن نیز به قرار زیر هستند:
- اسفناج
- تخم مرغ
- نمک و فلفل
بورک یا بوروک ترکی
همانطور که میدانید بورک یکی از غذاهای لذیذ یا میان وعدههای خوشمزه کشور ترکیه است که در شهر گرگان نیز به عنوان یک غذای محلی سرو میشود و سوغات گرگان به حساب میآید. اگر به انواع پیراشکیهای گوشت و مرغ علاقهمند باشید بدونشک بورک نیز غذای مورد علاقه شما خواهد بود، زیرا ساختار این غذا همانند پیراشکی است.
در نظر داشته باشید با توجه به سنگین بودن این غذای محلی نمیتوان آن را به عنوان یک میان وعده سبک در نظر گرفت، زیرا خمیر نان این غذای پیراشکی شکل باعث سیری شما میشود. افرادی که به گوشت علاقه ندارند میتوانند بورک اسفناج را انتخاب کنند. البته که بورک گوشت طرفداران بیشتری دارد.
خورش ساک گرگان
در شهر گرگان انواع خورشتهایی را میتوان یافت که در هیچ شهر و دیاری وجود ندارند. یکی از این خورشتها خورشت ساک است. این خورشت که از غذاهای محلی گرگان است، همانند خورشت قیمه تهرانی بیشتر در مراسمها به عنوان نذری سرو میشود و عطر و طعم بسیار خوبی دارد.
بنابراین اگر به گرگان سفر کردید، بد نیست این خورشت را امتحان کنید. به خاطر داشته باشید این خورشت خوشمزه را هم میتوان با پلو ساده و هم با زرشک پلو میل کرد. در ادامه مواد موجود در خورشت ساک را نام میبریم:
- گوشت گوسفند یا بره
- روغن
- سیر
- پیاز
- اسفناج
- آرد
- نخود
کئی ترشک یا خورشت کدو ترشک
این غذای محلی کمی با سایر خورشتها متفاوت است و شاید به مزاج هر کسی خوش نیاید. در واقع اگر به کدو سبز علاقه دارید و به فکر یک غذای سالم و خوشمزه هستید، کئی ترشک را امتحان کنید. در غیر این صورت این خورشت گرگانی شاید باب میل شما نباشد.
اصلیترین ماده غذایی این خورشت، کدو سبز است، بنابراین اگر قصد دارید کدو سبز این خورشت را میل نکنید پس بهتر است کئی ترشک یا خورشت کدو ترشک را به هیچ وجه انتخاب نکنید و سایر غذاهای محلی گرگان را در لیست خود قرار دهید. مواد تشکیلدهنده این خورشت گرگانی عبارت هستند از:
- کدو سبز
- سیر
- پیاز
- گوجه
- ادویه
- آب نارنج
تهچین اسفناج شهر گرگان
تهچین اسفناج، یک غذای گرگانی اصیل است. این غذا سرشار از آهن بوده و برای رفع کم خونی، عالی خواهد بود. اگر بخواهید یک غذای مقوی آماده کنید که برای نوجوانان نیز فواید زیادی داشته باشد، تهچین اسفناج یک گزینه عالی برای شما خواهد بود. مواد اولیه به کار رفته در تهیه این غذای خوشمزه، به شرح زیر هستند:
- برنج
- اسفناج
- زرده تخم مرغ
- ادویه
- ماست چکیده
ماش پلو گرگان غذایی سرشار از پروتئین
همانطور که میدانید حبوبات پروتئین زیادی دارند و حتی به کسانی که گوشت نمیخورند توصیه میشود حبوبات را جایگزین گوشت کنند. بنابراین ماش پلو محلی گرگان نیز که با ماش درست میشود از پروتئین زیادی سرشار است و به طور معمول این غذای محلی مورد توجه افراد مختلف قرار میگیرد.
در ضمن روش طبخ این غذا تا حدودی ساده است و به مواد غذایی خاص یا صرف زمان طولانی نیازی ندارد. مواد اولیه این غذا عبارت هستند از:
- برنج
- ماش
- گوشت چرخ کرده
- پیاز
- زعفران
- روغن زیتون
- ادویه
در نظر داشته باشید میتوان ماش پلو را حتی بدون گوشت چرخ کرده نیز تهیه کرد. در ضمن برنج این غذای لذیذ و ساده میتواند به صورت کته و به صورت آبکشی پخته شود. در نهایت ماش پلو را با سالاد شیرازی یا سبزی خوردن میل کنید تا طعم آن لذیذتر شود.
ماش پتی خارش یا همان خورشت ماش گرگانی ها
ماش پتی خارش غذای محلی گرگان است که به زبان همین شهر نامگذاری شده، ولی در فارسی معمولی به این غذای گرگانی خورش اسفناج و ماش میگویند. از آنجایی که ماش خاصیت غذایی بالایی دارد و سرشار از پروتئین است، شما در هر فصلی از سال میتوانید این خورشت لذیذ را امتحان کنید. این غذای محلی استان گلستان یکی از بهترین خورشتها و غذاهای محلی گرگان است که با مواد زیر پخته میشود:
- ماش
- لوبیا چشم بلبلی
- اسفناج
- کدو حلوایی خرد شده
- لبو
- آرد
- رب انار
- سیر
- ادویه
بولامه، غذای سنتی گرگان
از آنجایی که بولامه ظاهری شبیه به حلیم دارد، ممکن است در نگاه اول این غذای مقوی گرگانی را با حلیم اشتباه بگیرید. بولامه گرگان نیز همانند خورشت ماست اصفهان نوعی غذای اعیانی است که در کنار غذاهای اصلی میل میشود. در ضمن این غذای محلی گرگان بیشتر در مهمانیها و برای پذیرایی از مهمانان کاربرد دارد.
روش درست کردن بولامه ساده نیست و باید مواد غذایی آن را از یک روز قبل آماده کنید. برای مثال شما باید برنج این غذا را از روز قبل خیس کنید و برای مدتی طولانی آن را در آب جوش بر روی اجاق قرار دهید. با توجه به زحمتی که پخت این غذا دارد، درست کردن آن برای یک خانواده کوچک فکر معقولی نخواهد بود.
کئی آش گرگان
کئی آش یا کئی کشک، یک غذای سنتی گرگان است که در آن از کدو حلوایی و کشک استفاده میشود. همین طور ترکیب عدس در این آش، باعث میشود تا به لحاظ غنای مواد مغذی، قابل توجه باشد. مواد اولیه مورد نیاز در تهیه کئی آش، از انواع آش محلی گرگان، به قرار زیر هستند:
- کدو حلوایی
- پیاز
- عدس
- سیر
- ادویه
- کشک
نخود پلو گرگانی؛ از انواع غذاهای اصیل و خوشمزه گرگان
پیش از این نیز به خاصیت غذایی و پروتئینهای حبوبات اشاره کردیم، از آنجایی که نخود نیز یکی از حبوبات به حساب میآید، سرشار از پروتئین خواهد بود و این غذای محلی از نظر غذایی ارزش بالایی دارد.
این پلوی خوشمزه گرگانی دارای مواد غذایی غنی همانند کلسیم، پتاسیم، انواع ویتامینها، و آهن است که میتوان با اضافه کردن گوشت قلقلی به این غذای لذیذ مزه و طعم آن را دو چندان کرد. برای تهیه گوشت قلقلی ب از گوشت چرخکرده استفاده میشود. علاوه بر گوشت مواد دیگر این پلو گرگانی را در ادامه نام میبریم:
- برنج
- نخود
- رب انار
- مرغ
- گوشت
- پیاز
- زعفران
- ادویه
تهچین کشمش پلو گرگانی
ته چین کشمش پلو گرگانی، شبیه به دیگر انواع ته چین و از غذاهای محلی گرگان است. با این تفاوت که در تهیه آن از کشمش پلویی و لپه نیز استفاده میشود. این ته چین طعمی عالی داشته و به عنوان یک غذای مجلسی سرو میشود. برای تزئین آن نیز میتوان از خلال پسته، بادام و زرشک تفت داده شده، استفاده کرد. در تهیه تهچین کشمش پلو گرگانی، از مواد اولیه زیر استفاده میشود:
- مرغ
- برنج
- روغن
- زعفران
- پیاز
- ماست چکیده
- لپه
- زرده تخم مرغ
- ادویه
- کشمش پلویی
هلی آش گرگان
اگر به میوه گوجه سبز علاقه مند هستید، حتما هلی آش را امتحان کنید. این آش خوشمزه، فواید بسیاری داشته و به ویژه برای تقویت استخوانها، فوق العاده موثر است. این آش غنی از ویتامینهایی از جمله ویتامین A، C و E است. از این روی اگر به دنبال یک غذای مقوی و مفید برای تقویت سیستم ایمنی بدن هستید، هلی آش میتواند گزینهای عالی برای شما باشد. مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه این آش متفاوت و خوشمزه، به شرح زیر هستند:
- لوبیا
- نخود
- گوجه سبز
- کدو
- برنج
- تره
- گشنیز
- جعفری
- اسفناج
- ادویه
- روغن زیتون
- پیاز
ماش آش، از انواع آش های گرگان
اگر به دنبال یکی از مقویترین غذاهای محلی گرگان هستید، ماش آش را از دست ندهید. این آش خوشمزه، مواد مقوی زیادی داشته و در ضمن طعمی عالی نیز دارد. البته استفاده از گوشت گوسفند در تهیه ماش آش، باعث شده تا از بیشتر آشهایی که بدون گوشت طبخ میشوند، کمی فاصله داشته باشد. در تهیه این آش گرگانی، از مواد اولیه زیر استفاده میشود:
- ماش
- برنج
- جو پرک
- سبزی آش
- کشک
- ادویه
- پیاز
- نعناع داغ
- گوشت گوسفندی
آش ماست گرگانی
آش ماست گرگانی، مقداری با آش ماست معروفی که میشناسیم تفاوت دارد. در تهیه این آش، از کدو استفاده میشود، در حالی که تهیه آش ماست معمولی، بدون کدو سبز است. این آش بسیار مقوی بوده و به عنوان عصرانه یا یک وعده غذایی کامل کاربرد دارد. مواد اولیه اصلی در تهیه آش ماست گرگانی، به شرح زیر هستند:
- کدو سبز
- اسفناج
- جعفری
- گشنیز
- برگ سیر تازه
- ماست
گوجه ماش
گوجه ماش یک غذای گرگانی بسیار خوشمزه است که با اضافه کردن گوجه فرنگی رنده شده به برنج آن، رنگ و لعابی سرخ به خود میگیرد. این غذا بسیار مقوی بوده و خواص عالی ماش و گوجه فرنگی را به همراه دارد. گوجه ماش گرگانی، از مواد اولیه زیر تهیه میشود:
- ماش
- گوجه فرنگی
- برنج
- رب گوجه فرنگی
- ادویه
کپور کله با ماهی کپور
همانطور که از نام این غذای محلی استان گلستان مشخص است، این غذای لذیذ با ماهی کپور پخته میشود و دستور پخت خاصی دارد که تنها مخصوص شهر گرگان خواهد بود. کپور کله یکی از بهترین و معروفترین غذاهای گرگان به حساب میآید که از مواد زیر تهیه میشود:
- ماهی کپور
- سیر
- جعفری
- پیاز
- رب انار
- ادویه
ترچلو یا قارون آتی
ترچلو ظاهری شبیه به چلو گوشت دارد که البته روش طبخ متفاوت این غذا باعث تمایز آن از سایر غذاها شده است. این غذای لذیذ گرگانی را در هر فصلی از سال میتوانید در این شهر میل کنید. در ادامه مواد اولیه ترچلو به عنوان یکی از غذاهای محلی گرگان را ذکر میکنیم:
- گوشت گوساله
- برنج
- پیاز پوست کنده
- نمک
- فلفل سیاه
- زردچوبه
ترشی پلا
ترشی پلا از غذاهای محلی استان گلستان است. این غذا مزهای ترش دارد و استفاده از حبوبات در آن، باعث شده تا به لحاظ مقوی بودن نیز یک غذای عالی به حساب بیاید. در تهیه ترشی پلا، از مواد زیر استفاده میشود. در صورتی که بخواهید میزان ترشی این غذا کم شود، به جای رب آلوچه ترش، باید از رب آلوچه معمولی و ملس استفاده کنید.
- برنج
- انار دانه شده
- پیاز
- رب آلوچه ترش
- عدس
- لوبیا
- نخود
- ادویه
انواع غذای محلی گرگان را باید امتحان کنید…
در بالا به معرفی تعدادی از غذاهای محلی گرگان پرداختیم. پیشنهاد میکنیم که مطلب جداگانه این غذاها را در سایت اسنپ فود مطالعه کرده و غذاها را برای خانواده خود تهیه کنید.
البته، اگر ساکن یا مسافر گرگان باشید، میتوانید از اسنپ فود گرگان استفاده کرده و موارد دلخواه خود را آنلاین سفارش دهید؛ از این طریق شما به بهترین رستوران سنتی گرگان دسترسی خواهید داشت. به این شکل، غذاهای مورد علاقه شما در کمترین زمان ممکن به دستتان خواهد رسید.
جدیدترین ها
مهر 23, 1403
مهر 23, 1403
مهر 23, 1403
مهر 23, 1403
پیشنهاد سردبیر
شهریور 20, 1403
مرداد 7, 1403
مرداد 7, 1403
پربازدیدترین مطالب
اردیبهشت 4, 1403
فروردین 8, 1402
بهمن 25, 1402
اسفند 20, 1402