از گذشتههای دور مصرف انواع بورانیها در بین مردم مرسوم بوده است. خصوصا پدربزرگها و مادربزرگها به خوبی میدانستند که بورانی چقدر ارزش غذایی داشته و باعث قوای بدن میشود. هرچند شاید بعضی از بورانیها ظاهر خوبی نداشته باشند، اما محتوی مواد مغذی فراوانی هستند. در واقع دو گروه لبنیات و سبزیجات، بخش اعظم مواد مورد نیاز بدن ما را فراهم میکنند. از طرفی برخی بر این باورند که خوردن ماست به تنهایی سردی میآورد و بهتر است با موادی مانند گردو، فلفل، نعنا خشک و یا سیر مصرف شود. در هر حال امروزه بورانیها شیکتر از گذشته سرو شده و روز به روز نیز بر طرفداران آنها افزوده میشود. بنابراین تصمیم داریم تا شما را با طرز تهیه انواع بورانی لذیذ و انرژیزا آشنا کنیم.
طرز تهیه انواع بورانی | |
تعداد نفرات | 6 نفر |
زمان آمادهسازی | 20 تا 40 دقیقه |
زمان پخت | 20 تا 70 دقیقه |
درجه سختی | کم |
بورانی همیشه پرطرفدار اسفناج

یکی از پرطرفدارترین و البته مرسومترین بورانیها بورانی اسفناج است. اکثر افراد با طرز تهیه این بورانی خوشمزه آشنا هستند، اما پیشنهاد میکنیم این دستور پخت را مطالعه کنید تا با فوتوفنهای آن نیز آشنا شوید.
مواد لازم برای طرز تهیه بورانی اسفناج
طر تهیه بورانی اسفناج یکی از مرسومترین طرزتهیه بورانیها میباشد. البته شاید عبارت بورانی اسفناج بدون ماست را شنیده باشید اما واقعیت این است که ماست پای ثابت همه انواع بورانیهاست. بدین منظور برای تهیه بورانی اسفناج برای 6 نفر به مواد زیر نیاز داریم:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ماست پرچرب یا چکیده | 400 گرم |
اسفناج | 800 گرم |
مغز گردو | 1 فنجان |
سیر | 2 حبه |
روغن زیتون | 3 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه بورانی اسفناج مجلسی
برای تهیه بورانی ماست و اسفناج، مراحل زیر را با دقت دنبال نمایید:
- مرحله اول: اول از همه، اسفناجها را به خوبی شسته و سپس آنها را روی دستمال پارچهای پهن کنید تا خشک شوند. همچنین 2 حبه سیر را پوست کنده و رنده کنید.
- مرحله دوم: اکنون اسفناجهای خشکشده را با ساطور ریزریز کرده و یا چرخ کنید و اگر ساقهای ضخیم و سفت بود آن را جدا کنید. اکنون بهتر است سیر را به ظرف اسفناج اضافه کرده و با کمک ساطور، بیشتر ترکیبشان کنید.
- مرحله سوم: حال تابهای گود برداشته و مخلوط اسفناج و سیر را به همراه نصف فنجان آب در آن بپزید. سپس حرارت شعله را کم کرده و درب تابه را بگذارید. بعد از 5 دقیقه درب تابه را برداشته و نمک و فلفل سیاه و قدری زردچوبه به آن اضافه نمایید. اکنون بایستی تا تمام شدن آب اسفناج صبر کنید. وقتی آبی در تابه باقی نمانده بود زیر شعله را خاموش کرده و اسفناجها را در ظرف دیگری بریزید تا از حرارت بیفتند.
- مرحله چهارم: گردو را با مولینکس یا رنده دستی به خوبی پودر کنید. همچنین به ماست قدری نمک زده و با قاشق هم بزنید تا بافت یکدست و نرمتری پیدا کند. سپس گردوی پودرشده را به ماست اضافه کرده و به خوبی ترکیبشان کنید.
- مرحله پنجم: اکنون اسفناجها را به ماست اضافه کرده و از آن مزه بگیرید تا در صورت لزوم به آن نمک و فلفل اضافه کنید. سپس با همزن دستی یا گوشتکوب برقی، یک بار دیگر همه مواد را با هم به خوبی مخلوط نمایید.
- مرحله ششم: در نهایت، بورانی اسفناج خوشمزه را به ظرف سرو انتقال داده و درون یخچال بگذارید. سپس قبل از میل کردن روی آن را با دو عدد مغز گردو و 1 قاشق روغن زیتون، مجلسی تزیین کنید.
بورانی لبو، خوش رنگ و خوشمزه

به جرات میتوان گفت وقتی اسم بورانی میآید اکثر ما به یاد بورانی لبو میافتیم. شاید دلیلش رنگ خوشرنگ لبو باشد که ظاهر بورانی را واقعا زیبا میکند. بنابراین در این قسمت از طرز تهیه انواع بورانی، به سراغ بورنی لبو میرویم.
مواد لازم برای بورانی لبو
مواد لازم برای تهیه بورانی لبو برای 6 نفر به قرار زیر میباشد:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ماست پرچرب یا چکیده | 400 گرم |
لبو | 5 عدد کوچک |
آب لیمو | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | نصف فنجان |
سیر | 2 حبه |
نعنای خشکشده | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه، کنجد | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه بورانی لبو
در ایتدای طرز تهیه بورانی لبو لازم است تا برای آمادهسازی این بورانی بسیار لذیذ، مراحل زیر را پیش بگیرید:
- مرحله اول: ابتدای کار، پوست لبوها را به خوبی شسته و برای پخت در قابلمهای با مقدار کافی آب و شکر قرار میدهیم. دقت داشته باشید که نباید پوست لبو را گرفته و سپس آبپز کنید. حتما آنها را با پوست تمیز خودشان پخته و در مرحله بعدی پوست بگیرید. همچنین به دلیل اینکه از لبوهای کوچک استفاده کردیم، زمان زیادی برای پخت از ما نمیگیرند.
- مرحله دوم: سپس سیر را پوست گرفته و رنده میکنیم و آن را در ماست چکیده، به همراه مقداری نمک مخلوط میکنیم.
- مرحله سوم: وقتی لبوها پخته شدند، آنها را در آبکش ریخته و پس از کمی خنک شدن، پوست آنها را میگیریم. اکنون میتوانید با استفاده از رنده دستی یا غذاساز، لبوهای شیرین و خوشمزه را رنده و تقریبا له کنید. در این مرحله لبو آب پس میدهد، یادتان باشد آن را دور نریزید.
- مرحله چهارم: به سراغ ظرف ماست رفته و لبوها را به آن اضافه میکنیم. سپس وقتی محتویات به خوبی ترکیب شدند، نوبت اضافه کردن نعنای خشک و یک قاشق آب لیمو میباشد. از بورانی مزه گرفته و در صورت تمایل نمک و فلفل آن را تنظیم کنید. همچنین برای تزیین میتوانید از مقداری کنجد بهره ببرید.
بورانی بادمجان خوشمزه و مجلسی

طرز تهیه انواع بورانی به موارد بالا ختم نمیشود نوع بعدی بورانی بادمجان است. بورانی بادمجان نسبت به دیگر انواع بورانیها بافتی سفتتر و قویتر دارد و از آن در گذشته بعنوان یک وعده غذای سبک و سالم استفاده میشد. البته هنوز هم برای افرادی که رژیم دارند یا به فکر سلامتی خود هستند، گزینه مناسبی است.
مواد لازم برای تهیه بورانی بادمجان
برای طرز تهیه بورانی بادمجان با ماست به مواد زیر نیاز میباشد:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ماست چکیده | 400 گرم |
بادمجان | 5 عدد متوسط |
روغن زیتون | 3 قاشق غذاخوری |
گردو | 1 فنجان |
دانه انار | 2 قاشق غذاخوری |
سیر | 2 حبه |
سبزی خشکشده | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و قرمز | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه بورانی بادمجان
برای تهیه این بورانی مقوی، مراحل ساده زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: در اولین مرحله، بادمجانها را روی زغال کباب کرده و سپس در کیسه پلاستیکی میاندازیم تا بتوانیم به راحتی پوستشان را بکنیم. در پوست کندن بادمجانها دقت کنید که نباید هیچ لکه سیاهرنگی روی آن بماند وگرنه ظاهر بورانی را کمی سیاه میکند. سپس بادمجانها را ساطوری کرده و کنار میگذاریم.
- مرحله دوم: اکنون گردو را سابیده و سیر را رنده میکنیم. سپس هر دو را به ماست اضافه کرده و همه را با هم مخلوط میکنیم.
- مرحله سوم: اکنون بادمجانها را نمک و فلفل زده و پس از میکس کردن به ظرف ماست اضافه میکنیم. در آخر، دانههای انار را به مابقی مواد اضافه کرده و به آرامی هم میزنیم.
- مرحله چهارم: در نهایت، شما میتوانید مقداری روغن زیتون را با کمی سبزی خشکشده و معطر برای مدت 1 دقیقه حرارت داده و روی بورانی بادمجان بریزید. همچنین برای گارنیش مجلسیتر، از دانههای انار و گردوی خردشده استفاده نمایید.
بورانی لذیذ و خوش طعم کدو حلوایی

در لیست طرز تهیه انواع بورانی اکنون نوبت یه بورانی کدو حلوایی میرسد. بورانی کدو حلوایی اگر مانند دستور تهیه زیر بصورت شیرین آماده شود، میتواند به جای اینکه پیشغذا باشد، بعنوان دسر صرف شده و هوس شیرینی شما را رفع نماید.
مواد لازم برای تهیه بورانی کدو حلوایی
مواد لازم برای آمادهسازی بورانی کدو حلوایی برای 6 نفر به قرار زیر میباشد:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
کدو حلوایی | 500 گرم |
ماست | 400 گرم |
شکر | 1 پیمانه |
گردو | 1 فنجان |
کره | 100 گرم |
کنجد | 2 قاشق غذاخوری |
پودر دارچین | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه بورانی کدو حلوایی
برای تهیه این دسر خوشمزه و لذیذ، مراحل زیر را با دقت مطالعه نمایید:
- مرحله اول: ابتدا کدو را پوست گرفته و به تکههای کوچک تقسیم کنید. سپس بخش داخلی کدو را با قاشق بتراشید تا قسمتهای رشتهمانند در بورانی نباشند. اکنون در قابلمهای با 1 لیوان آب آن را بپزید. در این مدت حرارت شعله را کم گذاشته و درب قابلمه را بگذارید.
- مرحله دوم: پس از 10 دقیقه درب قابلمه را برداشته و بگذارید مابقی آب بخار شود. سپس شکر را روی کدو پاشیده و قدری هم بزنید. وقتی تمام آب بخار شده و شکر به خوبی به خرد کدو بورانی رفت، باید بافت چسبنده کدو حلوایی حاصل شود.
- مرحله سوم: گردو را سابیده و در تابه به همراه اندکی کره یا روغن تفت دهید. وقتی بوی گردوی برشته شده بلند شد، کنجد را نیز به آن اضافه کرده و بعد از 1 دقیقه شعله را خاموش کنید. اکنون این مواد را به ظرف ماست منتقل کنید.
- مرحله چهارم: کدو حلوایی را با میکسر یا گوشتکوب برقی پوره کرده و در همین حین به آن پودر دارچین بزنید. سپس آن را به مابقی مواد اضافه کرده و هم بزنید. در آخر از بورانی مزه گرفته و اگر دوست داشتید قدری نمک بزنید.
بورانی هویج، بورانی خوش طعم و خوش رنگ

در تهیه بورانی هویج میتوان از اسفناج یا کدو خورشتی بهره برد. که ما به دلیل رنگ بهتر، از اسفناج استفاده میکنیم. اگر قرار باشد از کدو خورشتی استفاده کنید هم میتوانید آن را خام رنده کرده و در ماست بریزید که برای لاغری توصیه میشود و هم میتوانید آن را با هویح تفت دهید. در این بخش از طرز تهیه انواع بورانی، به سراغ بورانی هویج میرویم.
مواد لازم برای بورانی هویج
مواد لازم برای تهیه این بورانی سالم و خوشمزه برای 6 نفر بصورت زیر میباشد:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ماست چکیده | 400 گرم |
هویج | 3 عدد متوسط |
اسفناج | 300 گرم |
گردو | نصف فنجان |
سیر | 2 حبه |
روغن، نمک، پودر پاپریکا | به میزان لازم |
طرز تهیه بورانی هویج
با توجه به توضیحاتی که تاکنون ارائه دادیم، طرز تهیه بورانی هویج نیز مراحل ساده زیر را دارد:
- مرحله اول: ابتدا پوست هویجها را به خوبی تراشیده و پس از آبکشی مجدد، آنها را رنده بسیار ریز میکنیم. در ادامه تابهای برداشه و در آن هویجها را با مقدار کمی روغن تفت میدهیم.
- مرحله دوم: اسفناجها را با دقت بسیار شسته و پس از خشک شدن ریزریز میکنیم. سپس آن را در شیرداغکن با مقداری نمک میپزیم. هرچند اسفناج خودش آب پس میدهد، اما در صورت لزوم اندک مقداری آب برای اطمینان از پختن به آن اضافه میکنیم.
- مرحله سوم: اکنون گردو را پودر کرده و به هویج اضافه میکنیم. بعد از 1 دقیقه تابه را خاموش کرده و مواد را برای خنک شدن به ظرف دیگری منتقل میکنیم.
- مرحله چهارم: سیر را رنده کرده و به ظرف ماست اضافه میکنیم. وقتی آب اسفناج بطور کامل بخار شد، آن را به ماست میافزاییم. همچنین مخلوط هویج و گردو را نیز به ماست اضافه کرده و مجموع مواد را به خوبی ترکیب میکنیم. در آخر، برای رنگ بهتر بورانی هویج میتوانید از پودر پاپریکا استفاده کنید.
بورانی کنگر کرمانشاهی به ساده ترین روش

یکی از استفادههای رایج کنگر، در تهیه بورانی است و نوع کرمانشاهی آن نیز بسیار در میان مردم محبوب میباشد.
مواد لازم برای بورانی کنگر
مواد لازم برای تهیه بورانی کنگر برای 6 نفر به قرار زیر میباشد:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ماست چکیده | 500 گرم |
کنگر | 600 گرم |
پیاز | 1 عدد بزرگ |
سیر | 2 حبه |
گردو | نصف فنجان |
روغن، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه، پودر آویشن | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه بورانی کنگر کرمانشاهی
در طرز تهیه بورانی کنگر کرمانشاهی لازم است تا مراحل زیر را به ترتیب طی کنید:
- مرحله اول: در ابتدای کار کنگرها را به خوبی تمیز کرده و تیغهای آن را دور میریزیم. سپس آنها را خرد کرده و با دقت میشوییم. دست آخر، آن را با آب و نمک در قابلمه میپزیم.
- مرحله دوم: پیاز را بصورت کاملا ریز خرد کرده و یا رنده ریز میزنیم. در ادامه آن را با روغن و زردچوبه در تابه تفت میدهیم تا بطور کامل طلاییرنگ شود.
- مرحله سوم: گردو را سابیده و سیر را رنده میکنیم و همراه با فلفل سیاه به ظرف ماست اضافه میکنیم. در نهایت، پیازهای طلاییرنگ و کنگر خنکشده را هم به مابقی مواد افزوده و به خوبی مخلوط میکنیم. اکنون فقط کافیست میزان نمک و فلفل را با چشیدن تنظیم کنیم.
نکات تکمیلی طرز تهیه انواع بورانی
برای اینکه در نهایت بورانیهای لذیذ و مطبوعی داشته باشید، بر پیروی از نکات زیر تاکید میکنیم:
- اگر از ماست معمولی به جای ماست چکیده استفاده میکنید، قبل از مصرف آن را آنقدر هم بزنید تا آب ماست با خود ماست به خوبی ترکیب شود.
- در هنگام آماده سازی بورانی کنگر، تیغهای کنگر را به خوبی جدا کنید.
- در طرز تهیه بورانی کدو، نباید برای پخت کدو از مقدار زیادی آب استقاده کرد، زیرا کدو به شدت آب پس میدهد.
- در طرز تهیه انواع بورانی به یاد داشته باشید که آنها را پس از آماده شدن، مدتی در یخچال گذاشته و چند دقیقه قبل از میل کردن تزیین نمایید.
- برای پخت بهتر و سریعتر بادمجان، قبل از کباب کردن در قسمت بالای آن برشی ایجاد کنید.
- از بادمجان آبپز شده برای تهیه بورانی استفاده نکنید، زیرا هنگام ترکیب شدن با ماست، آب پس میدهد.
- هیچگاه سیر رندهشده را زودتر رنده نکرده و در یخچال نگذارید. زیرا باعث میشود طعم سیر به تلخی گرایش پیدا کند.
- هنگام استفاده از لبو، از شسته شدن پوست آن اطمینان حاصل کرده و هنگام پخت به درون آن چنگال نزنید. اگر این کار را کردید، باید اجازه دهید تا تمام آب داخل قابلمه بخار شده و عصاره جذب لبو شود.
- زمان پخت لبو زیاد است، بنابراین اگر عجله دارید، به جای لبوهای بزرگ از لبوهای کوچکتر استفاده کنید.
بورانی، وعده ای رنگارنگ و مقوی
انگار دنیای رنگارنگ بورانیها تمامی ندارد. با اینکه طرز تهیه انواع بورانی معروف را به شما آموزش دادیم، اما هنوز هم در جایجای کشورمان اقوام گوناگون، مدلهای دیگری از بورانی را طبخ میکنند. در هر حال بهتر است گاهی اوقات، انواع بورانیهای ترش و شیرین و البته مقوی را جایگزین ماست کرده و یا آنها را بعنوان پیشغذا یا دسر در مهمانیها سرو کنیم. در این بین، میتوانید با سفارش آنلاین غذا از اسنپفود انواعی از لذیذترین و تازهترین بورانیها را سفارش دهید.
نظرات کاربران