15 نوع صبحانه گرم سنتی ایرانی و بین المللی

صبحانه گرم یک وعده بااهمیت و پرطرفدار در بسیاری از فرهنگها است. این نوع صبحانه که باعث شروعی گرم و رضایتبخش برای روز میشود، اغلب شامل مواد مختلفی است که مواد مغذی ضروری برای سوخت بدن و ذهن را فراهم میکند. صبحانههای گرم میتوانند از غذاهای ساده و سریع تا غذاهای مفصل، متغیر باشند و اغلب نشاندهنده سنتها و ذائقههای آشپزی مناطق مختلف هستند.
چه از صبحانه خود در خانه لذت ببرید، چه در یک کافه دنج یا حتی در حال حرکت، یک صبحانه گرم حال مثبتی را برای بقیه روز فراهم میکند. در این مقاله لیستی از انواع صبحانه گرم ایرانی و بینالمللی را برای شروع یک روز پرانرژی معرفی و بررسی میکنیم. اگر شما هم طرفدار غذای گرم برای صبحانه هستید، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی | صبحانه گرم چی بخوریم
صبحانههای گرم سنتی ایرانی متنوع و پر از طعمهای غنی هستند که انرژی لازم برای شروع روز را فراهم میکنند. در ادامه تعدادی از این صبحانهها را با هم مرور میکنیم.
نیمرو
این غذای ساده و محبوب از تخممرغ سرخشده درست میشود و با نان تازه، گوجهفرنگی و سبزیجات ترکیب خوشمزهای را ایجاد میکند. برای بهترشدن طعم آن، پیشنهاد میکنیم از کره برای سرخکردن تخممرغ استفاده کنید.
املت
املت ایرانی با تخممرغ، گوجهفرنگی و ادویهجات مختلف تهیه و با نان تازه و سبزیخوردن سرو میشود. این غذا طعمی عالی دارد، سریع و آسان آماده میشود و شاید بتوان گفت محبوبترین صبحانه گرم ایرانی است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخممرغ | ۳ عدد |
گوجهفرنگی | 2 عدد بزرگ |
پیاز | 1 عدد کوچک |
روغن | به میزان لازم |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم (اختیاری) |
- پیاز را در کمی روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- گوجهفرنگیهای خردشده را به پیاز اضافه کنید و بگذارید تا آب آنها بهخوبی کشیده شود.
- تخممرغها را بشکنید و سپس به گوجهفرنگیها اضافه کنید.
- نمک، فلفل و زردچوبه (اختیاری) را اضافه کنید.
- مواد را بهآرامی هم بزنید تا تخممرغها سفت شوند و املت شما آماده شود.
کلهپاچه
امروزه کلهپاچه یک صبحانه لوکس بهحساب میآید و با لیمو و ادویههای مختلف تهیه و سرو میشود. کلهپاچه یک وعده غذایی کامل و غنی است که همیشه طرفداران خود را دارد و انتخاب اول برای صبحانه گرم رستوران است. اما اگر هوس کردید این غذا را در خانه تهیه کنید، مراحل زیر را دنبال کنید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
کله و پاچه گوسفند | 1 دست |
پیاز | 2 عدد بزرگ، خردشده |
سیر | 5 حبه، خردشده |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
برگبو و دارچین | ۱-۲ عدد |
آب | به میزان لازم |
- کله و پاچه را با دقت بشویید و تمیز کنید.
- در یک قابلمه بزرگ، پیاز و سیر خردشده را با مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شوند.
- کله و پاچه را به قابلمه اضافه کنید و مقداری زردچوبه، نمک و فلفل بزنید.
- آب را به قابلمه اضافه کنید تا روی کلهپاچه را کاملا بپوشاند.
- برگ بو و دارچین را اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید.
- مواد را روی حرارت ملایم (حدود ۴-۶ ساعت(بپزید تا کلهپاچه نرم شود.
فرنی
فرنی دارای بافتی نرم و لطیف است و از شیر، آرد برنج، شکر و گلاب تهیه میشود. این صبحانه خوشمزه را معمولا با زعفران و خلال پسته یا بادام تزئین میکنند. فرنی در شروع روزهای سرد، گرمای خوبی به شما میبخشد.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد برنج | 4 قاشق غذاخوری |
شکر | 4 قاشق غذاخوری |
شیر | 4 پیمانه |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
پودر هل | 1 قاشق چایخوری |
کره | به میزان لازم |
- آردبرنج را با شیر سرد مخلوط کنید تا حل شود.
- مخلوط را روی حرارت ملایم قرار دهید و مدام هم بزنید تا گلوله نشود.
- شکر، هل و کره را اضافه کنید.
- مواد را هم بزنید تا فرنی غلیظ شود.
- در نهایت، گلاب را اضافه و مخلوط کنید.
عدسی
عدسی یک سوپ گرم و مقوی است که با ادویههای مختلف مزهدار شده است و معمولاً با نان و گلپر سرو میشود. این غذا یک گزینه راحت و سالم است. اگر بهدنبال صبحانه برای مزاج گرم و خشک هستید، عدسی انتخاب مناسبی است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
عدس | 1 پیمانه |
پیاز | 1 عدد بزرگ |
سیب زمینی | 1 عدد متوسط |
هویج | 1 عدد متوسط |
رب گوجهفرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | به میزان لازم |
آب | به میزان لازم |
- پیاز را در روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- سپس سیبزمینی و هویج خردهشده را اضافه کنید و کمی تفت دهید.
- عدس را که از قبل خیساندهاید، اضافه و خوب مخلوط کنید.
- رب گوجهفرنگی، نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید.
- آب را اضافه کنید تا عدس و سبزیجات نرم شوند و بپزند.
شیربرنج
شیربرنج بهدلیل ترکیب ساده اما مغذی خود، یک غذای محبوب و مقوی است که علاوهبر صبحانه، در ماه رمضان یا در مراسمات خاص هم آماده میشود. هنگام آمادهسازی این غذا میتوان شکر را در مرحله پخت اضافه نکرد و بهجای آن شیربرنج را با مربا یا شیره انگور سرو کرد. شیربرنج انتخابی عالی بهعنوان صبحانه گرم برای زمستان است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج | 1 پیمانه |
شیر | 4 پیمانه |
شکر | 1 پیمانه |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
دارچین و خلالپسته | برای تزئین |
- برنج را با مقداری آب بپزید تا نرم شود.
- شیر را به برنج اضافه کنید.
- شکر و شیر را به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا حل شود.
- مخلوط را روی حرارت ملایم بگذارید و مرتباً هم بزنید تا غلیظ شود.
- در انتها گلاب را اضافه و مخلوط کنید.
- شیربرنج را با دارچین و خلال پسته تزیین کنید.
خوراک لوبیا
خوراک لوبیا بهعنوان صبحانه، بسیار مقوی است. این خوراک هم بهصورت ساده آماده میشود و هم بههمراه مواد دیگری مانند گوجهفرنگی، پیاز، سیر و ادویهجات. خوراک لوبیا بهدلیل داشتن فیبر و پروتئین برای مدت طولانی شما را سیر نگه میدارد. این غذا یک صبحانه گرم آبکی خوشخوراک بهشمار میآید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز | 1 پیمانه |
پیاز | 1 عدد بزرگ، خردشده |
گوجهفرنگی | 2 عدد بزرگ، خردشده |
سیر | 2-3 حبه، خردشده |
رب گوجهفرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
سیب زمینی | 1 عدد متوسط، خردشده |
نمک، فلفل، زردچوبه | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
آب | به میزان لازم |
- لوبیاها را از قبل خیس کنید و آنها را آب بکشید.
- پیاز را در کمی روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- سیر خردشده را بههمراه پیاز تفت دهید.
- گوجهفرنگی خردشده و رب گوجهفرنگی را اضافه و مواد را خوب مخلوط کنید.
- سیبزمینی خردشده را اضافه کنید و هم بزنید.
- لوبیاها را اضافه کنید و مواد را خوب مخلوط کنید.
- نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید.
- آب را اضافه کنید تا روی مواد کاملاً پوشیده شود.
- قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و بگذارید تا لوبیاها و سیبزمینیها نرم شوند.
کاچی
کاچی که بهعنوان دسر هم شناخته میشود، برای کسانی که نیاز به انرژی و تقویت بدن دارند، بسیار مناسب است. این غذای مغذی با دارچین و خلال پسته سرو میشود.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد گندم | 1 پیمانه |
شکر | 1 پیمانه |
کره یا روغن | 2/1 پیمانه |
آب | 2 پیمانه |
زعفران دمکرده | 1 قاشق غذاخوری |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
هل | به میزان لازم |
خلال پسته و دارچین | برای تزیین |
- آرد گندم را در قابلمهای روی حرارت ملایم تفت دهید تا کمی تغییر رنگ دهد و بوی خامی آن گرفته شود.
- کره یا روغن را اضافه و با آرد مخلوط کنید.
- شکر را در آب حل کنید و بهتدریج در مخلوط آرد و کره بریزید و مرتباً هم بزنید تا مواد یکدست شوند.
- زعفران دمکرده، گلاب و هل را اضافه و مخلوط کنید.
- مواد را هم بزنید تا کاچی غلیظ شود.
- کاچی آمادهشده را در ظرف سرو بریزید و با خلال پسته تزیین کنید.
صبحانه با طبع گرم
با توجه به توصیههای متخصصان تغذیه، خوردن انواع صبحانه با طبع گرم موجب تناسب اندام و شادابی و طراوت افراد میشود و بیماریهایی نظیر کمخونی، سرماخوردگی، دمای پایین بدن و کسلبودن را بر طرف میکند. برخی از انواع صبحانه گرمیجات در ادامه آورده شده است:
حلیم
حلیم یک غذای مغذی است که از گندم یا جو و گوشت تهیه و معمولاً با شکر، دارچین و روغن صرف میشود. این غذا، یک غذای پرکالری است که شما را برای ساعتها سیر نگه میدارد. اگر بهدنبال صبحانه با طبع گرم و تر هستید، حلیم گندم میتواند انتخاب خوبی باشد.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
گندم | 1 پیمانه |
گوشت گوسفند یا مرغ | 250 گرم |
پیاز | 1 عدد بزرگ |
نمک، فلفل و دارچین | به میزان لازم |
آب | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
- گندم را از شب قبل خیس کنید.
- گوشت و پیاز را بپزید و زمانی که پخت، آن را ریشریش کنید.
- گندم پختهشده با آب را با گوشت مخلوط کنید.
- نمک، فلفل و دارچین را اضافه کنید.
- مخلوط را روی حرارت ملایم بپزید و هم بزنید تا غلیظ شود.
- در انتها کمی روغن به آن اضافه کنید.
خاگینه
خاگینه میتواند بهصورت ساده یا کمی پیچیدهتر تهیه شود و گاهی اوقات با انواع مغزها یا میوههای خشک هم تزئین میشود. این غذا میتواند گرم یا سرد سرو شود و انتخاب خوبی برای یک صبحانه یا میانوعده خوشمزه است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخممرغ | 3 عدد |
آرد | 2 قاشق غذاخوری |
شیر | ½ پیمانه |
شکر | 4/1 پیمانه |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
روغن | به میزان لازم |
- تخممرغها را در یک کاسه بشکنید و خوب بزنید.
- آرد، شیر، شکر و گلاب را به تخممرغها اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.
- روغن را در تابه گرم کنید.
- مخلوط تخممرغ را در تابه بریزید و بهآرامی سرخ کنید تا هر دو طرف طلایی شود.
حریره بادام
حریره بادام، هم بهعنوان صبحانه مصرف میشود هم بهعنوان میانوعده. در واقع حریره بهدلیل استفاده از بادام در آن که سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است، بسیار سالم و مقوی خواهد بود. این صبحانه بهخصوص برای کودکان و سالمندان بسیار ایدهآل است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
بادام پوستکنده | 1 پیمانه |
شیر | 2 پیمانه |
آرد برنج | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | 2 قاشق غذاخوری |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
- بادامها را در آب گرم خیس کنید و سپس پوست آنها را بگیرید.
- بادامهای پوستکنده را آسیاب کنید تا بهصورت پودر درآیند.
- شیر را در یک قابلمه گرم کنید و پودر بادام در آن بریزید.
- آرد برنج و شکر را اضافه کنید و مخلوط را بهخوبی هم بزنید.
- حریره را روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتباً هم بزنید تا غلیظ شود.
- در انتها گلاب را اضافه و مخلوط کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه حریره بادام
از میان صبحانههای ایرانی که در این بخش معرفی کردیم، بهترین صبحانه از نظر طب سنتی، عدسی با گلپر، فرنی با مربا و نیمرو هستند.
صبحانه گرم بین المللی
صبحانههای گرم بینالمللی تنوع بسیار زیادی دارند و هرکدام از آنها نشاندهنده سنتهای آشپزی کشورهای مختلف هستند. در اینجا نگاهی به چند گزینه محبوب میاندازیم.
- صبحانه انگلیسی
- املت توپر
- نان تخممرغی
- املت اسفناج
- املت ایتالیایی
- املت فرانسوی
- املت با گوشت چرخ کرده
- تخممرغ نیمرو با سبزیجات
- خوراک تنماهی با گوجهفرنگی
- پنکیک
- کرپ فرانسوی
- فرنچ تست
- املت سیبزمینی و فلفل سبز
- املت فنجانی
- املت دنور
- املت اسفناج و آووکادو
- املت فلفل دلمهای شکمپر
- املت اسفناج و پنیر
- کاسرول صبحانه فرانسوی
- املت گوجهفرنگی و ریحان
- املت قارچ
با این همه تنوع در صبحانهها، برای پاسخ به سوال “حالا صبحانه گرم چی درست کنم؟“در ادامه به طرز تهیه تعدادی از این صبحانههای گرم میپردازیم.
صبحانه انگلیسی
مقادیر زیر برای تهیه صبحانه انگلیسی برای یک نفر کافی است. اندازه مواد را میتوانید نسبت به سلیقه خود کم یا زیاد کنید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخممرغ | 2 عدد |
بیکن | 2-3 برش |
سوسیس | 2 عدد |
لوبیای پختهشده | یک کاسه کوچک |
گوجهفرنگی | 1 عدد کوچک |
قارچ | 4 عدد |
نان تست | 2 عدد |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
روغن یا کره | به میزان لازم |
برای آمادهسازی این صبحانه، مراحل زیر را دنبال کنید:
- سوسیسها را با کمی روغن در ماهیتابه بریزید و سرخ کنید تا کاملا پخته شوند. سپس آنها را کنار بگذارید.
- بیکنها را در روغن یا کره تفت دهید. برای اینکه تا زمان سرو گرم بمانند، میتوانید آنها را در فر بگذارید.
- گوجهفرنگی را نصف کنید و قارچها را برش دهید. در تابهای کمی روغن گرم کنید و گوجهفرنگی را از طرف برشخورده بهسمت پایین سرخ کنید. قارچها را به همان تابه اضافه و تا زمانی که نرم شوند، صبر کنید.
- کمی نمک و فلفل به آنها اضافه کنید.
- تخممرغها را سرخ کنید.
- لوبیای پختهشده را در ظرفی مناسب بریزید و گرم کنید.
- نان را تست کنید.
- تمام اجزای پختهشده، سوسیسها، بیکن، تخممرغها، گوجهفرنگی، قارچها و لوبیای پخته را در بشقاب بچینید و نان تست را کنار آن سرو کنید.
فرنچ تست
تهیه تست فرانسوی یک راه ساده و دلپذیر برای لذتبردن از یک صبحانه گرم است. در ادامه راهنمای گام به گام برای تهیه فرنچ تست کلاسیک برای یک نفر آورده شده است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخممرغ | 2 عدد |
نان تست | 4 برش |
شیر | نیم پیمانه |
وانیل | 4/1 قاشق چایخوری |
نمک | به میزان لازم |
دارچین | ½ قاشق چایخوری |
کره | به میزان لازم |
شکر | 2 قاشق غذاخوری |
- در یک کاسه کمعمق تخممرغها، شیر، وانیل، دارچین، شکر و نمک را با هم مخلوط کنید و هم بزنید تا کاملاً ترکیب شوند.
- هر برش نان را در مخلوط تخممرغ فرو ببرید و اطمینان حاصل کنید که هر دو طرف خوب پوشانده شدهاند؛ ولی زیاد خیس نشوند. اجازه دهید نان بهمدت چند ثانیه مخلوط را جذب کند.
- یک تابه بزرگ را روی حرارت متوسط گرم کنید و مقدار کافی کره در آن بریزید. اجازه دهید کره ذوب شود و سطح تابه را پوشش دهد.
- برشهای نان را در تابه گرم قرار دهید و هر طرف را به مدت ۲-۳ دقیقه بپزید تا طلایی و ترد شوند. اگر لازم بود در چند نوبت این کار را انجام دهید و هر بار کره بیشتری به تابه اضافه کنید.
- تست فرانسوی پختهشده را در بشقاب بگذارید و گرم نگه دارید. سپس با میوههای تازه آن را سرو کنید.
پنکیک ساده
تهیه پنکیک یک روش سرگرمکننده و ساده برای شروع روز است. بعد از تهیه مواد اولیه، مراحل طرز تهیه پنکیک را با ما دنبال کنید.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
آرد | 1 پیمانه |
بیکینگپودر | 2 قاشق چایخوری |
شکر | 2 قاشق غذاخوری |
نمک | 4/1 قاشق |
شیر | 1 پیمانه |
تخممرغ | 1 عدد بزرگ |
وانیل | 1 قاشق چایخوری |
کره یا روغن | به مقدار لازم |
- در یک کاسه بزرگ آرد، بیکینگپودر، شکر و نمک را با هم مخلوط کنید.
- در یک کاسه دیگر شیر، تخممرغ، کره ذوبشده و عصاره وانیل را با هم مخلوط کنید.
- مواد مرطوب را به مواد خشک اضافه کنید و بهآرامی هم بزنید تا فقط ترکیب شوند. خمیر باید کمی تودهدار باشد؛ از زیاد مخلوط کردن آن خودداری کنید.
- یک تابه نچسب را روی حرارت متوسط گرم کنید. کمی کره یا روغن اضافه کنید.
- حدود ¼ پیمانه از خمیر را روی تابه بریزید. بگذارید تا حبابهایی در سطح ظاهر و لبهها سفت شوند. بعد از حدود ۲-۳ دقیقه آن را برگردانید و زمان دهید تا هر دوطرف طلایی شوند.
- پنکیکهای پختهشده را در بشقاب بگذارید. آنها را میتوانید با میوه، خامه یا مربا سرو کنید.
املت دنور
املت دنور، یک صبحانه متفاوت است. برای طبخ این املت خوشمزه از مواد زیر استفاده میشود. این مقادیر برای سه الی چهار نفر کافی خواهد بود.
مواد لازم |
مقدار مورد نیاز |
ژامبون خردشده | 2 قاشق غذاخوری |
فلفل دلمهای قرمز | 2 قاشق غذاخوری |
فلفل دلمهای سبز | 2 قاشق غذاخوری |
پیاز خردشده | 2 قاشق غذاخوری |
روغن زیتون | 1 قاشق غذاخوری |
کره | 1 قاشق غذاخوری |
شیر | 1 لیوان |
تخممرغ | 2 عدد |
پنیر چدار | 100 گرم |
نمک، فلفل سیاه | به مقدار لازم |
جعغری تازه و پیازچه خردشده | به مقدار لازم |
- ژامبون، فلفل دلمهای قرمز، سبز و پیاز را در تابهای بریزید و همراه با روغن زیتون مواد را تفت دهید.
- تخممرغها را در ظرف دیگری بشکنید و نمک، فلفل سیاه و شیر را به آن اضافه کنید.
- در تابه دیگری روغن مایع بریزید و روی حرارت قرار دهید تا گرم شود. سپس تخممرغها را درون ماهی تابه بریزید تا سفت شوند.
- در ادامه مخلوط ژامبون، پیاز و فلفل دلمهای را روی نیمی از تخممرغها بریزید و روی آن را با پنیر چدار رندهشده پر کنید.
- بقیه تخممرغ را روی پنیر برگردانید و در تابه را ببندید تا پنیر بهخوبی روی حرارت آب شود.
- بعد از آب شدن پنیر، املت دنور شما آماده است. آن را درون ظرف قرار دهید و با جعفری و پیازچه خردشده تزئین کنید.
چه صبحانهای را انتخاب کنیم؟
صبحانههای گرم از سراسر جهان مجموعهای لذتبخش از طعمها و مواد اولیه را ارائه میدهند که تنوع سنتهای آشپزی فرهنگهای مختلف را به نمایش میگذارند. این وعدهها از صبحانه کامل انگلیسی با انواع آیتمهای شور و خوشمزه تا پنکیکهای نرم و پفکی آمریکایی و البته صبحانههای اصیل ایرانی متغیر هستند.
هر یک از این صبحانهها نهتنها یک شروع گرم و راحت برای روزتان را فراهم میکنند، بلکه نشاندهنده ترجیحات فرهنگی منحصربهفرد و روشهای آشپزی مناطق مختلف هستند. حتما دیگر دستورهای آشپزی این وبلاگ را دنبال کنید و در صورتی که به نظرتان موردی باید به این مقاله اضافه شود، کامنت بگذارید. اگر هم دوست دارید یکی از این صبحانهها را داشته باشید اما زمان کافی ندارید؛ میتوانید سری به سرویس سفارش آنلاین غذا در اسنپ فود بزنید و از آنجا صبحانه دلخواهتان را سفارش دهید.