طرز تهیه گز آردی؛ شیرینی اصیل ایرانی با طعم خاص

اگرچه طرز تهیه گز آردی زمانبر است اما نتیجه آن بسیار لذیذ و خوشعطر و طعم خواهد شد. این خوراکی خوشمزه از مواد سادهای مثل گلاب، آرد، سفیده تخممرغ، شکر، گلوکز مایع، مغز پسته یا بادام آماده میشود. تهیه آن هم در دو مرحله آمادهسازی شربت و پختن مواد انجام خواهد شد. با ما همراه باشید تا شما را با تهیه یکی از خوشمزهترین سوغاتیهای اصفهان آشنا کنیم.
گز آردی؛ شیرینی سنتی ایرانی که همیشه محبوب است!
گز یکی از اصیلترین شیرینیهای ایرانی است که قدمت آن به دوران صفویه برمیگردد. این شیرینی تاریخی در میان اشراف و در مراسمهای حکومتی مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر گز آردی محبوبیت بسیار زیادی نزد ایرانیان دارد و یک گزینه عالی برای پذیرایی در ایام عید نوروز محسوب میشود. در شیرینی فروشی آنلاین گزهای آردی متنوعی وجود دارد؛ اما اگر قصد دارید آن را در خانه درست کنید، ما به شما تمام نکات تهیه آن را آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه گز آردی
یکی از رازهای افزایش کیفیت و خوشمزگی انواع شیرینی خشک از جمله گز آردی، استفاده از مواد مرغوب و بسیار تازه است. برای تهیه گز آردی خانگی ابتدا باید مواد زیر را با توجه به تعداد تهیه کنید.
مواد لازم | مقدار |
آرد سفید | 200 گرم |
سفیده تخممرغ | 2 عدد |
شکر | یک لیوان دستهدار |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
گلوکز مایع | نصف لیوان |
مغز پسته یا بادام | به مقدار لازم |
آب | 1\2لیوان دستهدار |
مراحل گامبهگام تهیه گز آردی خانگی
گز را میتوان در دسته شیرینی ساده و کم هزینه بدون فر برای عید نوروز قرار داد. اگر بهخوبی مراحل زیر را انجام دهید، میتوانید کام مهمانان خود را با این شیرینی سنتی و لذیذ شیرین کنید.
مرحله اول: آمادهسازی شربت
ابتدا آب و شکر را روی حرارت ملایم قرار دهید و هم بزنید تا شکر کامل حل شود. پس از اضافهکردن گلاب و گلوکز، مواد را بهخوبی باهم مخلوط کنید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید شربت بین 10-8 دقیقه به قوام برسد و حالت چسبناک پیدا کند. در طرز تهیه شیرینی تسمه ای هم از شربت استفاده میشود.
مرحله دوم: همزدن سفیده تخممرغ
دو سفیده تخممرغ را از زرده جدا کنید و درون یک ظرف مناسب قرار دهید. سپس بهوسیله همزن برقی آن را آنقدر بزنید تا کامل پف کند و سفید شود. اگر با طرز تهیه شیرینی اسکار آشنا باشید میتوانید زرده تخممرغ را برای تهیه آن کنار بگذارید.
مرحله سوم: ترکیب سفیده تخممرغ و شربت
شربت داغ را بهآرامی و ذرهذره به سفید اضافه و آنها را با هم مخلوط کنید. سپس ترکیب را آنقدر هم بزنید تا مواد یکدست شوند.
مرحله چهارم: آمادهسازی مواد گز
یک قابلمه مناسب را روی حرارت ملایم قرار دهید و مواد گز را در آن بریزد. با همزن برقی که روی دور تند تنظیم شده است مواد را هم بزنید. پس از گذشت 10-8 دقیقه، همزن را کنار بگذارید و با یک قاشق مناسب بهآرامی مواد را از کف قابلمه با هم مخلوط کنید.
این کار را آنقدر ادامه دهید تا غلظت مایع شبیه گز شود. این مرحله شاید تا 2 ساعت هم طول بکشد. برخلاف طرز تهیه برشتوک که بهسرعت آماده میشود، تهیه گز آردی زمان بسیار زیادی میبرد و باید صبوری زیادی به خرج دهید.
مرحله پنجم: اضافهکردن مغزیجات
پسته، بادام و فندق را در ابعاد دلخواهتان خرد کنید. سپس آنها را در مایه گز بریزید و هم بزنید. میتوانید باقیمانده پسته را هم میتوانید بهشکل پودر درآورید و از آن در طرز تهیه شیرینی ناپلئونی استفاده کنید.
مرحله ششم: قالبگیری و استراحت
کف ظرف یا سینی را با آرد الکشده بپوشانید. سپس مواد را روی ظرف بریزید و آن را با کاردک صاف کنید. دوباره آرد الکشده را روی تمام گز بپاشید. پس از آن ظرف را بین 4-2 ساعت در یخچال قرار دهید. در طرز تهیه کوکی جو پرک هم سفارش میشود که آن را در محیطی خنک و خشک نگه دارید.
مرحله هفتم: آمادهسازی برای سرو
پس از درآوردن گز از یخچال آن را بهشکل دلخواه خود برش بزنید. حالا میتوانید یکی از خوشمزهترین انواع شیرینی عید را روی میز مهمانی خود قرار دهید و از خوردن آن لذت ببرید. نوش جان!
نکات کلیدی برای موفقیت در تهیه گز آردی
ممکن است هنگام تهیه گز با چالشهای زیادی روبهرو شوید. در این بخش با ارائه نکاتی طلایی به شما کمک میکنیم تا با موفقیت یک گز آردی خوشمزه تهیه کنید.
- از گلوکز مایع و بیرنگ استفاده کنید.
- سفیده را با دور تند هم بزنید تا بهخوبی پف کند و هنگام سرازیرکردن ظرف، بیرون نریزد.
- برای غلیظشدن شربت، شکر باید بهخوبی در گلاب حل شود.
- زیر قابلمه، شعله پخشکن بگذارید تا مواد گز بهخوبی پخته شود. این نکته را در طرز تهیه شیرینی مربایی هم باید در نظر بگیرید.
- شربت را روی حرارت ملایم آماده کنید تا قوام لازم را پیدا کند (نرم و کشدار شود).
- در طرز تهیه گز آردی اصیل استفاده از آرد برنج را توصیه میکنند.
- حین جوشیدن شربت، یک قاشق چایخوری لیمو اضافه کنید تا شکرک نزند.
- در زمان ترکیب سفیده و شربت، آن را یکنواخت هم بزنید تا گز شما نرم بماند.
- هنگامی که مایع گز کمی خنک شد، مغزها را اضافه کنید تا تهنشین نشوند.
- هنگام بریدن گز آردی ساده، چاقو را به آرد آغشته کنید تا گز به آن نچسبد.
تزئین گز آردی برای سرو در مهمانیها
میتوانید پس از چیدن گز در ظرف روی آن چند گل سرخ قرار دهید یا گلبرگهای آن را پودر کنید و روی گزها بپاشید. اغلب در طرز تهیه تارت میوه ای هم توصیه به استفاده از گل سرخ برای تزیین میشود. همچنین، میتوانید روی گز را با خلال بادام یا پسته تزئین کنید.
با گز آردی کام خود را شیرین کنید
اگر با صبوری تمام مراحل طرز تهیه گز آردی را دنبال کنید، میتوانید از طعم خوش این شیرینی اصیل لذت ببرید. احتمال آن زیاد است که گز شما بیشازحد سفت یا شل شود؛ پس باید به نکاتی که اشاره کردیم توجه کنید تا لذت شیرینیپزی چند برابر شود. همین حالا مواد لازم را آماده و اعضای خانه را با این شیرینی غافلگیر کنید.
سوالات متداول
چگونه بفهمیم شربت قوام لازم را پیدا کرده است؟
میتوانید آن را با دو انگشت خود امتحان کنید. اگر شربت کش آمد و حالت چسبندگی داشت، یعنی قوام یافته است.
برای شیرینکردن گز علاوهبر شکر از چه مادهای میتوانیم استفاده کنیم؟
انگبین نوعی گلوکز مایع است که برخی اوقات برای تولید گز از آن استفاده میشود.
چه عاملی باعث پفکردن گز میشود؟
سفیده تخممرغ را باید آنقدر هم بزنید تا پف کنید.