با انواع شیرینی ایرانی آشنا شوید

5/5 - (2 امتیاز)

شیرینی‌های اصیل، خوشمزه و متنوع ایرانی در دل همه قند آب می‌کنند و زمانی که نام شیرینی ها ایرانی به میان می‌آید، کمتر کسی می‌تواند از این شیرینی‌های خوش عطر و طعم بگذرد. شهرهای مختلف ایران دارای شیرینی‌های متنوع بوده که از این شیرینی‌ها می‌توان به شیرینی کاک، کلوچه قندی، پولکی، لگیمات، کلمپه، قطاب، باقلوا و… اشاره کرد. در این مقاله به معرفی و بررسی انواع شیرینی ایرانی اصیل و محلی در شهرهای مختلف ایران می‌پردازیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا با شیرینی های سنتی و محلی ایران آشنا شوید و در سفر به شهرهای مختلف، شیرینی سنتی آن شهر را امتحان کنید.

فهرست انواع شیرینی ایرانی

اسم انواع شیرینی ایرانی فهرستی طولانی دارد که شیرینی‌هایی از شهرهای مختلف ایران را در خود جای می‌دهد. در جدول به معرفی انواع شیرینی ایرانی پرداخته‌ایم:فهرست انواع شیرینی ایرانی

شیرینی لندو، شیرینی مخصوص سیستان و بلوچستان قاتلمه، شیرینی سنتی ترکمن‌ها
نون چایی مخصوص قزوین شیرینی پادرازی شهر قزوین
بادام سوخته محلی شیراز حلوا قبیت دزفول معروف به سفید برفی
شیرینی توت تهران شیرینی ساق عروس
شیرینی نوقا بژی برساق شهر ایلام
قرابیه تبریز ترحلوای سنتی شیراز
کاک محلی کرمانشاه شیرینی آب دندون مازندران
سوهان قم نان زنجبیلی محلی گرگان
لگیمات بوشهری کلوچه خرمایی
کلمپه محلی کرمان گلاب جامن
کلوچه قندی بروجرد نقل ارومیه
کماج محلی همدان رشته خشکار گیلان
قطاب و باقلوای یزد خرش حلوا، شیرینی مخصوص گیلان
شیرینی اتابکی باسلوق مراغه

انواع شیرینی ایرانی اصیل و سنتی

در ادامه به معرفی انواع شیرینی ایرانی خوشمزه و خوش طعم می‌پردازیم تا سوغات شهرهای ایران را بشناسید و با چشیدن آن‌ها کام خود را شیرین کنید.

پشمک یکی از انواع شیرینی ایرانی

پشمک یکی از شیرینی های قدیمی ایران بوده که با پشمک‌هایی که در شهربازی‌ها و برخی از سوپرمارکت‌ها فروخته می‌شود، کاملاً متفاوت است و نوع تهیه آن‌ها نیز با هم فرق می‌کند. پشمک که یکی از انواع شیرینی ایرانی است، یک شیرینی سنتی، خوشمزه و مشهور شهر یزد محسوب می‌شود.

در تهیه پشمک صنعتی از شکر و موادی نظیر اسانس میوه‌ها، قهوه، کاکائو و زعفران استفاده می‌شود، اما پشمک یزدی اصیل، سفید رنگ بوده و از مواد طبیعی و خالص تهیه شده است.

پشمک یکی از انواع شیرینی ایرانی

قطاب و باقلوای یزد از انواع شیرینی ایرانی

قطاب و باقلوای یزد از انواع شیرینی سنتی ایرانی است. یزد علاوه بر اینکه شهری با بافت قدیمی و زیبا بوده، شیرینی‌های متنوع و خوشمزه‌ای دارد. قطاب و باقلوای یزد بسیار لذیذ، خوش طعم و شیرین‌تر از عسل هستند. باقلوا ابتدا توسط عثمانی‌ها، سپس کشورهای نظیر قبرس و قفقاز و در نهایت کشورهای آسیای میانه طبخ شد.

باقلوای شهر یزد به علت استفاده از پسته و بادام باکیفیت و مرغوب در طرز تهیه باقلوا، یکی از بهترین و فوق‌العاده‌ترین باقلواهای دنیا محسوب می‌شود. همچنین باقلوای معروف یزد از موادی نظیر گلاب اصل، پودر قند، بیکینگ پودر، شکر، هل، آرد، زرده تخم مرغ، شیر، روغن، بادام و پسته تازه تهیه می‌شود.

قطاب یزد نیز بسیار معروف بوده و در طرز تهیه قطاب یزدی از آرد، روغن جامد، آب، پودر قند، هل و گردو استفاده می‌کنند.

قطاب و باقلوای یزد از انواع شیرینی ایرانی

کلوچه قندی بروجرد

کلوچه قندی، شیرینی مخصوص شهر بروجرد برای ایام نوروز است و یک شیرینی اصیل ایرانی محسوب می‌شود. شیرینی خوشمزه و لذیذ کلوچه قندی به ترکهاش هم معروف بوده و طرفداران زیادی دارد. در طرز تهیه کلوچه قندی که روش آسانی دارد، ابتدا باید خمیر سرد شود تا در زمان پخت روغن پس ندهد.کلوچه قندی بروجرد

شیرینی کلمپه کرمان

در میان فهرست اسم شیرینی ها ایرانی کلمپه کرمانی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. کلمپه کرمان یکی دیگر از شیرینی های سنتی ایران بوده که شبیه کلوچه است و در طرز تهیه کلمپه از مخلوط خرمای له شده، هل و میخک استفاده می‌شود. اگر به کرمان سفر کردید، حتما کلمپه را به عنوان سوغات این شهر زیبا تهیه کنید.

کلمپه کرمان شیرینی محبوب این شهر است و از انواع شیرینی خشک محسوب می‌شود که می‌توان برای پذیرایی در مهمانی‌ها و دورهمی‌ها مورد استفاده قرار داد.شیرینی کلمپه کرمان

نان زنجبیلی معروف گرگان

نان زنجبیلی یکی از شیرینی‌های سنتی گرگان بوده که طرفداران زیادی در این شهر دارد و در طرز تهیه نان زنجبیلی از آرد گندم، شکر، روغن و زنجبیل استفاده می‌شود. همچنین نان زنجبیلی گرگان به شکل لوزی است. از انواع شیرینی ایرانی اصیل و سنتی دیگر در شهر گرگان می‌توان به نان خرمایی، حلوای اماج، سرغربیلی و نان پادرازی اشاره کرد.نان زنجبیلی معروف گرگان

شیرینی نوقا، سوغات تبریز

یکی از بهترین شیرینی های محلی ایران شیرینی نوقای تبریز است. نوقا ظاهری همانند گز دارد و برخی از افراد این شیرینی خوشمزه را با گز مخصوص چهارمحال و بختیاری اشتباه می‌گیرند. همچنین نوقای تبریز به عنوان یکی از قدیمی ترین شیرینی ایرانی شناخته می‌شود. شیرینی نوقای تبریز با استفاده از فندق و پسته تهیه شده و شبیه به شیرینی گز طبخ می‌شود؛ اما در مواد اولیه نوقا، فندق هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. در شهر تبریز برخی از افراد در هنگام تهیه این شیرینی خوش طعم و خوشمزه، به جای آجیل از میوه‌های خشک استفاده می‌کنند.نوقا از انواع شیرینی ایرانی

سوهان خوش عطر و طعم قم

زمانی که صحبت از اسامی شیرینی ها ایرانی به میان می‌آید، نباید سوهان را فراموش کرد. سوهان قم یکی از خوشمزه‌ترین شیرینی­ های اصیل و سنتی ایرانی است که در وعده عصرانه همراه با چای سرو می‌شود. قدمت طبخ این شیرینی قدیمی ایرانی به دوران قاجار باز می‌‌گردد. طرز تهیه سوهان به صورت دستی و سنتی انجام می‌شود، البته در شهر قم کارگاه‌هایی وجود دارد که سوهان را با دستگاه‌های اتوماتیک و صنعتی می‌پزند. از انواع شیرینی ایرانی دیگر در شهر قم، می‌توان به سوهان عسلی، سوهان بادامی، سوهان کنجدی، حلوا، حلوا کنجدی، حلوا شادونه، ارده شیره و کسمه اشاره کرد.سوهان خوش عطر و طعم قم

شیرینی لندو یکی از خوشمزه‌ترین انواع شیرینی ایرانی

لندو از معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین شیرینی های ایرانی بوده که با خرما و گندم درست می‌شود. شیرینی لندو، شیرینی مخصوص شهر سیستان است و آن را به عنوان میان‌ وعده سرو می‌کنند. طرز تهیه شیرینی لندو راحت است و می‌توان آن را به آسانی در منزل طبخ کرد. همچنین لندو از گندم برشته شده به همراه خرما و کنجد درست می‌شود.شیرینی لندو یکی از خوشمزه‌ترین انواع شیرینی ایرانی

باسلوق مراغه

باسلوق یکی از دیگر انواع شیرینی های ایرانی بوده که علاوه بر شهر مراغه در ملایر، اراک و ساوه نیز وجود دارد. شیرینی باسلوق به روش سنتی برای روزهای عید نوروز تهیه می‌شود. طرز تهیه باسلوق مراغه به این صورت است که شیره انگور را می‌جوشانند تا یک سوم شیره تبخیر شود، سپس آن را با نشاسته ترکیب می‌کنند.

بادام‌های به نخ کشیده شده را درون شیره گذاشته و آن را آویزان می‌کنند. پس از 30 دقیقه نخ‌ها را پایین آورده، مجدداً به مخلوط شیره و نشاسته آغشته کرده و آویزان می‌کنند تا حدود یک ماه باقی بمانند. بعد از یک ماه، باسلوق‌ها را داخل جعبه‌های چوبی قرار می‌دهند تا به عنوان یک شیرینی محلی ایرانی آماده سرو شود.

اسم انواع شیرینی ایرانی

قرابیه تبریز

یکی از گران‌قیمت‌ترین شیرینی‌های محلی، معروف و شگفت‌انگیز شهر تبریز، قرابیه است. قرابیه تبریزی‌ شبیه شیرینی نارگیلی بوده و از بادام و پسته فراوان درست می‌شود. در طرز تهیه قرابیه ابتدا بادام را چرخ کرده، سپس شکر، وانیل و سفیده تخم مرغ را به بادام اضافه می‌کنند. پس از طبخ، روی قرابیه را با پسته و بادام زیاد می‌پوشانند. قرابیه علاوه بر ایران در کشورهایی نظیر ترکیه، یونان، بلغارستان و مراکش هم طرفداران زیادی دارد.قرابیه تبریز از شیرینی های ایرانی

شیرینی توت

شیرینی توت، شیرینی بسیار ساده و اصیل استان تهران است که برای طرز تهیه شیرینی توت به فر نیاز ندارید و این شیرینی از پودر بادام، شکر، پودر قند و گلاب تهیه می‌شود. با ترکیب پودر بادام، پودر قند و گلاب، خمیری به دست می‌آید که آن را با دست شکل داده و با استفاده از خلال بادام و پسته تزیین می‌کنند.شیرینی توت

شیرینی کاک کرمانشاه

از شیرینی‌های معروف و محلی کرمانشاه می‌توان به شیرینی خوشمزه کاک اشاره کرد که از مهم‌ترین سوغات این شهر نیز محسوب می‌شود. شیرینی کاک کرمانشاهی از شیرینی های سنتی ایرانی است که در طرز تهیه کاک از ترکیب پودر هل، روغن محلی کرمانشاهی، خمیر نازک و پودر قند استفاده می‌شود. شیرینی کاک به یوخه شیراز نیز شباهت دارد و تنها تفاوت آن‌ها در ضخامت خمیر یوخه با خمیر شیرینی کاک است. این شیرینی سنتی و محلی، دسری سبک، خوش طعم و منحصر به فرد بوده که طرفداران زیادی در سراسر ایران دارد.شیرینی کاک کرمانشاه

پولکی چهارمحال و بختیاری

یکی از معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین انواع شیرینی ایرانی، پولکی لذیذ چهارمحال و بختیاری بوده که به همراه چای طعم بی نظیری دارد و جایگزین مناسبی برای قند است. همچنین طرز تهیه پولکی در انواع مختلفی نظیر زنجبیلی، زعفرانی، کنجدی، لیمویی، نارگیلی و پرتقالی در شهر چهارمحال و بختیاری انجام می‌شوند. از دیگر شیرینی‌های معروف چهارمحال و بختیاری می‌توان به شیرینی برشتوک، نبات و انواع گز پسته‌ای و بادامی اشاره کرد.پولکی چهارمحال و بختیاری

لگیمات بوشهر

لگیمات نیز در فهرست اسم انواع شیرینی ها ایرانی جای می‌گیرد که در شهرهای جنوبی ایران نظیر بوشهر طبخ می‌شود و طرز تهیه لگیمات شباهت زیادی به شیرینی بامیه دارد. اگر به بوشهر سفر کردید، چشیدن طعم شیرینی لگیمات را فراموش نکنید. بوشهری‌ها از این توپک‌های خوشمزه، برای پذیرایی از مهمانان خود در دورهمی‌ها و مراسم‌ها استفاده می‌کنند.لگیمات بوشهر

با شیرینی های اصیل ایرانی کام خود را شیرین‌تر کنید…

در این مقاله ما به معرفی و بررسی برخی از انواع شیرینی ایرانی پرداختیم. تنوع شیرینی های معروف و سنتی در سراسر ایران به اندازه ای زیاد است که اگر هر روز از سال یک نوع از آن شیرینی ها را میل کنید، تمام نخواهند شد. آیا شما هم جزء افرادی هستید که به شیرینی های مختلف علاقه زیادی دارد؟

حال که نام انواع شیرینی ایرانی را می‌دانید، دو راه برای چشیدن طعم‌ آن‌ها پیش روی شما است. راه اول تهیه شیرینی در منزل بوده که برای این کار باید مواد اولیه را تهیه کرده و دست به کار شوید. راه دوم هم این است که اگر وقت یا حوصله پخت شیرینی را ندارید، شیرینی دلخواه خود را از طریق سفارش انلاین شیرینی اسنپ فود سفارش دهید. با کمک اسنپ فود، شیرینی شما پس از مدت زمان کوتاهی ارسال شده و آن را درب منزل تحویل خواهید گرفت.

سوالات متداول

اسم انواع شیرینی سنتی ایرانی کدام است؟

شیرینی لندو، قاتلمه، نون چایی، شیرینی پادرازی، حلوا قبیت (سفیدبرفی)، شیرین توت، نوقا، قرابیه، کاک، سوهان، نان زنجبیلی، کلمپه، رشته‌خشکار، کلوچه‌قندی، قطاب، باقلوا، باسلوق

پشمک یک شیرینی سنتی و اصیل ایرانی بوده که متعلق به شهر یزد است. پشمک یزدی اصیل، سفیدرنگ است و از مواد طبیعی و خالص درست می‌شود. پشمک صنعتی اما در جریان هوای گرم و مرطوب از شکر تهیه می‌شود. گاهی از اسانس میوه‌ها، قهوه، کاکائو و زعفران در تهیه پشمک استفاده می‌شود.

باقلوای یزد از موادی نظیر گلاب اصل، پودر قند، بیکینگ‌پودر، شکر، هل، آرد، زرده تخم‌مرغ، شیر، روغن، بادام و پسته تازه تهیه می‌شود.

از شیرینی‌های محلی ایران شیرینی نوقای تبریز است. شیرینی نوقای تبریز با استفاده از فندق و پسته درست شده و شبیه به شیرینی گز طبخ می‌شود.اما در مواد اولیه نوقا، فندق هم استفاده می‌شود. در شهر تبریز گاهی از میوه‌های خشک به‌جای آجیل در تهیه این شیرینی خوش‌طعم استفاده می‌کنند.

از شیرینی­های سنتی قم می­توان به سوهان‌عسلی، سوهان بادامی، سوهان کنجدی، حلوا، حلوا کنجدی، حلوا شادونه، ارده‌شیره و کسمه اشاره کرد.

لندو از معروف‌ترین و خوشمزه‌ترین شیرینی‌های ایرانی و متعلق به سیستان و بلوچستان است. این شیرینی به‌عنوان میان‌وعده سرو می‌شود. لندو از گندم برشته شده به همراه خرما و کنجد درست می‌شود.

نظرات کاربران

ثریا
03.اسفند.1401

خیلی دوست داشتم این مقالتون رو، ادامه بدین

daimin
03.اسفند.1401

واقعا عالی بود این مطلبتون، دنبال یه همچین چیزی بودم دقیقا که همه شیرینی هارو با یه توضیح کوتاه معرفی کنه. خیلی خوب مرسی ❤️

yadeghariye
09.آبان.1402

سلام خیلی خوبه که انواع شیرینی های اصیل ایرانی معروفی کردید و توضیح دادید تا شناخت تر بشن
از ته دل خوشحال شدم این نوع شیرینی ها سنتی محلی تو کشورهای دیگه براشون دست و پا میشکنن بیشتر شیرین های شهرهای ما ترکه ها ب اسم خودش زدن درصورتی که کسی ریشه یابی کنن میبینه سوقاتی های کشور خودمون هستند افسوس که بیشتر شهرهای ما با تمام امکانات و هنرهاشون معروفی نمیشن خیلی خوبه ک به بخش های سنتی و محلی شهرها روستاها بها دادید

    snappfoodadmin
    20.آبان.1402

    سلام میتوانید انواع شیرینی ها اصیل و خشک و تر و خوراکی ها و نوشیدنی ها و غذاهای محلی و سنتی
    از شهرهای مختلف از جمله کرمان و گرگان و یزد و گلستان و الا اخر از اسنپ فود انلاین خرید کنید https://snappfood.ir/

saam
20.دی.1402

چرا باید هر روز گردو بخوریم؟؟؟ چون گردو
سرشار از اومگا ۳ 💊💊💊
✅ 100 درصد ارگانیک 🌳🌳🌳
✅ منبع غنی آنتی اکسیدان ⚪️
✅ کمک به سلامت قلب و عروق ❤️
✅ کنترل قند خون و دیابت 🍭
✅ افزایش باروری مردان ️️
✅ کاهش خطر ابتلا به سرطان 🤒
✅ مراقبت از پوست و مو 💆‍♀️
✅ تقویت سیستم ایمنی 💪 است

    snappfoodadmin
    30.دی.1402

    سلام ممنون از اطلاعات مفیدتون شیرینی گردویی یکی از بهترین شیرینی های اصیل ایرانی است در کوکی ها و
    کلوچه ها از گردو استفاده می شود میتوانید انواع کیک و شیرینی را از اسنپ فود تهیه کنید https://snappfood.ir/